Tomek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 pewnie pojechał do Dęblina na pokazy lotnicze i rocznice szkoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Do Dęblina to się jedzie na N siódemką, a oni jechali na S. Chyba, że to było dla zmyłki... Ale "migałki" ŻW pięknie na niebiesko migały. No i kadłub pięknie się prezentował! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Na pranie tapicerki pojechał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Witam Jeżeli Pan Henryk się nie pogniewa to podłączę się z małym pytaniem . Kończę P-11.c od Suchockiego 2,0m. Było o tym modelu już na forum więc nie będę go opisywał bo to w 99% to samo. Prosiłbym kolegów o poradę odnośnie zagospodarowania "przedziału silnikowego". Potrzebuję jak najwięcej ciężaru z przodu bo mam dość lekki silnik Fa-125 i pomyślałem aby pod silnikiem (silnik w ustawieniu bocznym, tłumikiem w dół) umieścić pakiety odbiornika i obok serwo przepustnicy. Nie jestem pewien czy to nie za blisko drgań i czy paliwo i olej nie zaszkodzą. Poniżej fotka z ustawienia na sucho. Piotrek możesz tak ustawić podzespoły ja w moich maszynkach gdzie silniki mam po co najmniej 200 cm3 ustawiam zaraz przy silniku i nic się nie dzieje , dla serwa gazu jest wskazane żeby miało jak najkrótszy popychacz żeby nie traciło ani ułamka milimetra z wysuwu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 p 11 stoi już w Dęblinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Co tam robić będzie?będzie robić za historię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Pewnie będzie odświeżać "pamięć historyczną" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Póki co postoi trochę , jak długo nie mam pojęcia ;/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 O i fajnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 No faktycznie pięknie się prezentuje. O wiele fajniej niż na tej lawecie. A postoi chyba krótko, bo się stęskni na moim Dudapesztem i na Piknik wróci na swoje miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Malowanie to jest wersja Węgierska ,a co do skrzydeł to przez całosc idą dwie rury 20mm aluminium Chyba już moda minęła na ten zestaw bo temat umarł śmiercią naturalną Wyciągając z głębokiej szuflady materiały do budowy mojej P.11 dokopałem się malowania Mariusza modelu tyle, że w wersji a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Temat niby umarł , ale P-11 pięknie latała i została sprzedana do Krakowa. Kupiłem następny zestaw od pana Suchockiego , może jeszcze w październiku rozpocznę budowę P-11 , więc będę tu zamieszczał zdjęcia z budowy , gdyż będzie troszkę zmian konstrukcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 OD TEGO POSTU ROZPOCZYNAM BUDOWE NASTĘPNEGO MODELU P-11C , BĘDZIE TROSZKĘ ZMIAN I BĘDĘ SIĘ STARAŁ TU ZAMIEŚCIĆ WSZYSTKIE ZMIANY. Już od dziś budowa modelu została rozpoczęta , we wrędze czołowej wyciąłem otwór , przez który jest dostęp do mechanizacji podwozia . Wręga druga i trzecia tez została zmieniona , otwory które były do mocowania podwozia zakleiłem listewkami sosnowymi , wręgi w tych miejscach wzmocniłem sklejką brzozową 2mm. Mocowanie podwozia i zastrzałów zrobiłem z blachy 2mm duraluminium , takie mocowanie podwozia i zastrzałów jest dużo lepsze i mocniejsze niż poprzednie , Pana Suchockiego , teraz przy demontażu centropłata podwozie zostaje na swoim miejscu , gdyż jest mocowane oddzielnymi śrubami. Amortyzacja podwozia będzie podwójna , będą siłowniki gazowe i sprężyny , gdyż mocowanie podwozia będzie na sworzniach tak jak w samolocie. Na dziś to już wystarczy tego pisania teraz kilka zdjęć do oglądania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 W swojej zostawiłem mocowanie bez zmian chociaż nie podoba mi się za bardzo takie rozwiązanie. Dla uniknięcie odkręcania śrub przy montażu modelu zrobiłem uchwyt na stałe przykręcony z płaskownikami do kadłuba, a zastrzały zmienione na rurki duralowe, jak znajdę aparat wstawię zdjęcie Golenie z rur stalowych czy dural? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Golenie podwozia będą wycięte z jednego kawałka blachy Duraluminiowej i oklejone balsą, nie łączone z płaskowników jak w poprzednim modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Wszystko jasne wstawiam zdjęcie mojego bardziej trywialnego rozwiązania, zastrzały będą u mnie z rur 8 mm, i model mniejszy bo 2 m. Przepraszam za zaśmiecanie wątku niebawem otworzę swój 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Krzysztofie tez robisz zmiany , czy ten kolektor wydechowy jeszcze pogrubisz ? czy zostawisz taki jak jest teraz , te zastrzały tez dobrze rozwiązałeś można centropłat zdemontować nie odkręcając podwozia , ja osłonę silnika zrobię tak jak miałem w pierwszym modelu , widoczne na pierwszym zdjęciu. Dalsze postępy budowy modelu , kadłub już posklejany do kupy , wręga druga i trzecia obcięta od góry , na czwartej jest narysowane obcięcie , ale obetnę to dopiero po oklejeniu kadłuba balsą . Wręgi przerabiam gdyż będę robił kabinkę więcej makietową , centropłat też będzie w całości demontowany , przerobiłem też dźwigary sklejkowe centropłata , dźwigary są sklejone do kupy sklejką lotniczą 2,5mm , jedną połówkę centropłata jest już sklejona. Teraz kilka zdjęć tego co zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Krzysztofie tez robisz zmiany , czy ten kolektor wydechowy jeszcze pogrubisz ? Jakieś drobne poprawki wprowadzam, w środku już nie widać, dałem rozpórki wzmacniające węzły mocowania podwozia i skrzydła, możliwe bardziej dla poprawy samopoczucia jak wytrzymałości Cała maska została przycięta z przodu i z tyłu bo była za duża bardziej pasowała do P.24. Co do kolektora jest on lekko pogrubiony balsą 3 mm (90 szt. wstawek ) i przeszlifowany trochę to optycznie mało ale tak już zostawię. Śledzę z ciekawością Twoją budowę, podpatruje i się uczę Ps. dziś dotarło to cudo Esy cote - czy jakoś tam do pokrywania dotychczas bawiłem się japonką i lakierem oraz tkaniną szklaną z żywicą jutro zobaczymy jak to pójdzie na usterzeniu Edytowane 23 Października 2015 przez horn3t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Panowie a jaki macie profil skrzydła w tym zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi