mariopilot Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Tu Cie popieram ,model ma sie podobać właśćićielowi a jak jeszcze jest podobny do orginału to już jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Dziś miałem wklejać statecznik poziomy i pionowy,złożyłem model w salonie do sprawdzenia zaklinowania płatów,okazało się że kąt zaklinowania płatów wychodzi na zero,pytanie do kolegów budujących p11 lub pzl 24 jaki Wy macie u siebie kąty zaklinowania płatów,budowałem bardzo dużo makiet i pół makiet,ale zawsze kąt zaklinowania płatów robiłem na plusie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Na moje powinno być co najmniej 1,5 na plusie do 2,5 st. zwłaszcza, że profil Clark Y. Dobrze że zwróciłeś na to uwagę a co na to wykonawca wycinanki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 P 24 w którym robiłem konwersją z elektryka na spalinę miał 2 stopnie.Model był budowany przez konstruktora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Rozmawiałem telefonicznie z Piotrem który buduje LZL 24 i też ma kąt zaklinowania płatów na zero,gdyż tak jest na planach,po złożeniu tych puzzli też wychodzi na zero.Nie rozumiem tego że ktoś wycina takie modele i nie podaje zaklinowania płatów,ani środka ciężkości.Więc z tego wynika tak,ja wycinam,a wy budujcie,może to będzie latać,albo kret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 U mnie w P11 wyszedł 1 stopień, ale to może być całkowity przypadek. Robiłem wg planów gdzie słowa o tym nie było, wkleiłem bezmyślnie, wyszło jak wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Papa Shier pisze,że jeśli skrzydło na zero to statecznik na minusie. Jak masz statecznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 właściwie na zero. bliżej zera niż +1... Robiłem tak jak było w planach. Cieniak jestem i nie przyszło mi do głowy, że coś trzeba zmierzyć czy poprawić, założyłem, że jak zrobię dokładnie z planami to będzie leciał Choć oswajam się z myślą, że może nie polecieć i szukam jakiegoś fajnego kita do którego będzie można wsadzić niezły silnik i świetne serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Dziś przed wklejeniem statecznika na stałe poprawiłem zaklinowanie statecznika na minus 1,5 stopnia,oraz dałem podkładki pod przednie uchwyty mocujące płaty i zastrzały,teraz zaklinowanie płata wyszło mi troszkę ponad 2 stopnie i to jest wystarczająco do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Cześć Henryk, Zaklinowanie płata i statecznika w dużej mierze zależy od tego jak ma model wyglądać w powietrzu no i oczywiście czy statecznik ma profil "nośny" czy symetryczny. W takim przypadku jak opisałeś model będzie bardzo "wisiał na d.pkę", a to bardzo nie ładnie wygląda w powietrzu. Ja w swoim Dewoitine mam +2st. na stateczniku poz. i +1.5st. płat w stosunku do osi kadłuba, co daje +0,5st do osi lotu, przez co model pięknie trzyma ogonek w górze. Oczywiście przy założeniu że profil płata to np. NACA2415. Nie wiem jaki profil jest zastosowany w twojej 11-ce, ale ja bym przyjął +1.5st. statecznik i +0.5 st. płat, co da ci +1st względem lotu. W/g mnie 2 st to za dużo, model przy zwiększaniu prędkości będzie miał tendencję do zadzierania nosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Też się tego obawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 chyba czegoś nie rozumie, tzn jak kąty można sobie ustawić jak komu pasuje, nie są one wynikiem cięcia zestawu i nie są zaplanowane przez autora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Kolego Arku pisałem już wcześniej,Ze jest to kiepską wycinanka,miałem już poprawiane cztery wręgi , podłużnice i 24 żebra. Autor tylko wyciął a budowniczy niech się martwi,czy model będzie latał czy nie,pisałem już o wzniosie płatów na planach był na minusie a powinien być na zero,środek ciężkości też nie podany,no i kąt zaklinowania płatów nie wiadomy. Statecznik poziomy i pionowy już wkleiłem na stałe,ale zaklinowanie płatów zawsze mogę zmienić,dodając podkładki pod przednie zastrzały i pod przednie uchwyty mocowania płatów do kadłuba,na razie jest na plusie 1,5 stopnia,tak jak widać na zdjęciu. Dziś zważyłem po raz pierwszy model,no i to co widać na zdjęciu waży 5,95 kg.liczyłem że model zmieści się w 9 kg.ale wygląda na to że będzie więcej ważył. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dziś odwiedził mnie Piotr z swoją P11 którą zbudował od podstaw w trzy tygodnie,razem z wycinaniem wręg i żeber,ja też swoją wyniosłem na zewnątrz i pstryknąłem kilka zdjęć,jak widać eskadra się zwiększa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy. Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 +2st. na stateczniku poz. i +1.5st. płat w stosunku do osi kadłuba, co daje +0,5st do osi lotu, przez co model pięknie trzyma ogonek w górze. Oczywiście przy założeniu że profil płata to np. NACA2415. Nie wiem jaki profil jest zastosowany w twojej 11-ce, ale ja bym przyjął +1.5st. statecznik i +0.5 st. płat, co da ci +1st względem lotu. nie bardzo rozumiem - jeśli kąt zaklinowania statecznika jest większy od kąta zaklinowania płata, to wydaje mi się że wypadkowa będzie taka, że płat w efekcie będzie na "minusie" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Miło popatrzeć na jedenastki. Odnoszę wrażenie, ze P11 staje się równie modny jak Wicherek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 O kącie zaklinowania dla makiet pisze Gordon Wchitehead w swojej publikakcji "Budowa makiet lotniczych RC " na stronie 24. Środek ciężkości i problematyczne kąty zaklinowania to słaba strona wycinanek tego PZL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ja tak sobie myślę , że to wycinanka podstawowych elementów (prefabrykaty) nie dla „dzieci” a dorośli poradzą sobie i zbudują ładne modele. np. Ten model to P.11 zbudowany od podstaw przez Jerzego - modelarza z Solca Kujawskiego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja tak sobie myślę , że to wycinanka podstawowych elementów (prefabrykaty) nie dla „dzieci” a dorośli poradzą sobie i zbudują ładne modele. np. Tak to jest model dla modelarzy z pewnym doświadczeniem, ale producent zestawu też ma obowiązek dostarczyć podstawowych danych o modelu nie mówiąc o tym że model przed wypuszczeniem na rynek powinien zostać przez niego oblatany. W końcu to nie jest model na półkę tylko do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Dyskusja w temacie zestawów itp. bardzo ciekawa ja jednak czekam co dalej z budowy pokaże Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi