Tomak Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Witajcie, w ostatnim czasie sporo takich RWD napłodziło się na forum, ale myślę, że jeszcze i ja się gdzieś zmieszczę. Już od jakiegoś czasu planowałem popełnić kolejny "grubszy" model, a jego głównym założeniem było wykorzystanie zalegających gratów. W głowie miałem rożne wizje, a w końcu zdecydowałem się na RWD5. Początkowo chciałem zrobić Polskiego FunCup'a z dużymi kołami i klapami na profilu KFM*, ale oryginalny profil tak mi się spodobał, że żal było mi to psuć tymi "schodami". Z tych założeń to chyba już tylko duże kółka zostaną, bo jakoś po sklejeniu płata i wycięciu lotek nie potrafiłbym go dziurawić jeszcze raz. Od jakiegoś czasu szykowałem plany i materiały, a kilka dni temu zabrałem się za sklejanie. Generalnie pozostało jeszcze wkleić "szybkę", oszlifować kadłub i można brać się za wyposażanie. Przewidywane wyposażenie: -Silnik TowerPro ~200W 1600kv -Bliżej nieznany regulator 30A -Pakiet 2200mAh Turnigy -trzy serwa 9g + jedno 14g Z góry uprzedzam, że część zdjęć jest robiona telefonem. Zacząłem od skrzydła. Niestety nie dostałem depronu 3mm rowkowanego i krawędź natarcia jest trochę "pikselowata". Dodatkowo jako dźwigar dałem sosne 5x20mm: W międzyczasie wyciąłem i posklejałem kadłub: A tak "eR" prezentował się po dwóch dniach w piwnicy: Na wszystkich powierzchniach sterowych zastosowałem takie oto bowdenowe zawiasy: A to już aktualny stan prac, czyli po jakichś pięciu dniach(nacach): Jak widać koniec już bliski. Zagwozdkę mam co do pokrycia, a właściwie oklejenia, bo tylko to wchodzi w rachubę. Początkowo chciałem lecieć po kosztach i kupić folie reklamową, jednak trochę jestem zrażony jej wagą. Z drugiej strony tak mnie ten model zauroczył, że nie mam serca dawać na niego półprzeźroczystej taśmy pakowej. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was kolejnym "prostym i łatwym" modelem na forum. Pozdrawiam, Tomek.
miro-er1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 czysta robota TOMEK , tez musze sprobowac w wersji z pelnym skrzydlem , bo ja zawsze na latwizne ,w kfm3 , bedziesz malowal oklejal ???? ja oklejalem folia samoprzylepna pierwszy raz i nie przebijalo niewiem jak to bedzie na zielonym bo ja bialy depron oklejalem.ze 100 gram ci pewnie przybedzie ale mode lsie troche wzmocni chyba
rajaner Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zrobiłeś to w dwa dni? W jaki sposób masz za miar zamontować podwozie bo nie zauważyłem żadnego wzmocnienia. Ps.Widać że robota staranna i czysta. Andrzej.
Tomak Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Opublikowano 5 Lutego 2014 Suchy, Ty się tam szykuj na lotnisko Mirku, chyba zastosuję jakąś folię, bo jak pisałem taśma przebija i wygląda jakby ni było "tak se" Andrzej, te ostatnie fotki są po pięciu mocnych wieczorach. Co do podwozia, to jak widać są sklejkowe podstawki tak jak na planach wklejone na żywicę. dodatkowo oblepię je jeszcze dookoła jak już będę miał powyginane pręty.
Tomak Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Opublikowano 11 Lutego 2014 Hej, model technicznie gotowy, Waga nieoklejonego modelu bez pakietu to 560g, więc całkiem ok. Dziś przyszła mi folia i tak teraz się prezentuje: Jest to ORACAL, a skrzydło przytyło z tego 56g.
miro-er1 Opublikowano 12 Lutego 2014 Opublikowano 12 Lutego 2014 ladny model bedzie , zaluje ze swojego nie okleilem tylko malowalem. folie masz z allegro czy z modelarskiego ???
mr.suchy Opublikowano 12 Lutego 2014 Opublikowano 12 Lutego 2014 Kółeczka z FunBata. Tomek widzę że muszę pożyczyć kosiarkę i przygotować pas startowy
Tomak Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Opublikowano 12 Lutego 2014 Mirku, folię zamawiałem tutaj: http://www.fabertec.pl/ Patrząc za okno, to raczej trzeba będzie pożyczyć łopatę do śniegu a nie kosiarkę
JacekCichy Opublikowano 12 Lutego 2014 Opublikowano 12 Lutego 2014 Ładnie ale coś mi wygląda na zdjęciach że skrzydła nie mają wzniosu... może to nie tragedia ale jak da się to poprawić to według mnie warto
Tomak Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Opublikowano 12 Lutego 2014 Nie ma co poprawiać, skrzydła z lotkami są proste.
miro-er1 Opublikowano 12 Lutego 2014 Opublikowano 12 Lutego 2014 robisz maske silnika czy bedzie plasko ????
Tomak Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Opublikowano 12 Lutego 2014 Docelowo maska będzie, ale na razie mam za krótki wał silnika bo za wregę wystaje jakieś 7mm, więc na razie płasko co trochę zepsuje finalny imidz
Tomak Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Opublikowano 15 Lutego 2014 Kolejny UP. Do oklejenia detale. Jeszcze muszę dorobić maskę której i tak nie założę i osłonki na serwa Tak się prezentuje teraz: 1
miro-er1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Opublikowano 16 Lutego 2014 naprawde fajnie ci to wyszlo zaluje ze swojego nie okleilem , czekam na filmy z oblotu .pozdrawiam.
arkozi Opublikowano 16 Lutego 2014 Opublikowano 16 Lutego 2014 Piękny model, widziałem taki w rzeczywistości, robi dużo większe wrażenie. Oprócz tego super patent na zawiasy !
Tomak Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Opublikowano 17 Lutego 2014 Dzięki panowie. @EDIT: Badumtsssss. Zdjęcia robiłem już w szarawy dzień co by słońce nie waliło po białym, a i tak strasznie odbijają światło ;/ Waga to 715g. bez pakietu, więc trochę mu się przytyło. Oblot planuje na jutro z pakietem 1000mAh wyjdzie 815g. Nie mam dalej osłonek na serwa ale chyba nie zdążę ustawić aparatury i tego dorobić. Pozdrawiam 1
arkozi Opublikowano 17 Lutego 2014 Opublikowano 17 Lutego 2014 Piękny model wyszedł, tylko usiąść i podziwiać Powodzenia w oblocie, nagraj filmik jak dasz radę. P.S. Badumtsssss. Niezły dżingiel.
Rekomendowane odpowiedzi