magilla Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Piper to może nie wielkie odkrycie a dla nie których nawet monotonia. Ja na Piperze uczyłem się latać, a że pora wysłać starego deproniaka na emeryturę to sentyment do tego modelu został To moja pierwsza relacja więc wpadek będzie pewnie sporo ale liczę na waszą pomoc. Ok w łapy wpadły mi poniższe plany które przeskalowałem do 1.5m rozpiętości skrzydeł Plany do ściągnięcia; http://web.tech-domain.com/modelshows/11/drawing/draw/piper_pa18_super_cub_a.gif piper_pa18_super_cub_b.gif Pan Wojtek z Marvio pomógł mi dobrać grubości belek, dźwigarów, żeber i sporo podpowiedział jak wykonać modelik. Wręgi, żebra i kilka innych elementów przerysowałem sobie na wektory i puściłem na drukarkę. Przy pomocy drukarki laserowej i acetonu odbiłem sobie wszystko ładnie na balsie. 15 min wycinania i żeberka z naddatkiem były gotowe do skrobania między wzorniki sklejkowe. cnd.
magilla Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 profilu dokładnie nie znam. Zasięgnąłem wektora przerysowanego żeberka przez kogoś innego do tego planu
jogi99 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 ......... Zasięgnąłem wektora przerysowanego żeberka przez kogoś innego do tego planu Możesz jakoś jaśniej napisać ?? Nie wiem czy czytałeś to co napisałeś ?
magilla Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ten plan częściowo ktoś przerysował bo oryginalny jest bardzo kiepskiej jakości. Plany mają tylko kadłuba, skrzydło oraz żeberko narysowane w wersji wektorowej. http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=4921026
magilla Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Stan na dziś: wycięte żeberka, pół żebra na wysokości kesonu oraz wregi. Zrobiłem użytek ze sklejki ze skrzynki po owocach i zrobiłem z niej kilka elementów. Doprojektowałem domek silnika pod przewidywany silnik C3542. Masę modelu może uda mi się zmieścić ok 1.5kg więc zalegający silnik nada się do czegoś. Sporo elementów już jest zrobionych więc w dalszej kolejności zacznę sklejać kratownicę kadłuba Zakładam łączone skrzydła wiec tutaj mam trochę do przemyślenia: Jak wygodnie wkładać baterię: - od dołu za podwoziem - tutaj mamy troche za daleko od dzioba - od dołu przed podwoziem - ale tutaj będzie mało miejsca bo mamy jeszcze maskę silnika - od góry za pomocą klapki na częsci środkowej skrzydła - za pomocą drzwiczek. Pewnie wybiorę opcję 3 i 4 jednocześnie bo pakiet znajdzie się napewno bardzo blisko dzioba. Trzeba tylko konstrukcję kadłuba przeprojektować aby spełniała obie funkcje.
noker Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Mateusz - a nie prościej/szybciej/lepiej było zrobić dwa żeberka sklejkowe, a resztę balsowych wyszlifować w bloczku? Przecież Piper ma płaty prostokątne.
magilla Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ale tak właśnie zostały zrobione te żebra
magilla Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mały update. Święta dają się odczuć więc Piperek musi poczekać. Miałem zaczynać od kadłuba ale jakoś tak wyszło że w niedziele pokleiłem trochę skrzydło. Końcówkę skrzydła zalamelowałem. Porzuciłem skrzydło i skleiłem kratownicę. Wkleiłem wręgi i tak o to wygląda początek powstającego kadłuba A to stan na dziś:
magilla Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Dalszy brak czasu nie pozwala mi szybciej ciągnąć budowy. W wolnej chwili zrobiłem SW i SK. Wszystko trzeba teraz oszlifować. Kolejno zacząłem obróbkę żeber które zostaną wklejone do kadłuba. Pociągnąłem budowę skrzydła do przodu i skleiłem skrzynkę bagnetową, wkleiłem półki na serwa oraz mocowania zastrzałów. Na koniec keson. Zostało przykleić natarcie.
TeBe Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Ładnie i czysto. A przy okazji, witam krajana :-)
magilla Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Opublikowano 8 Maja 2014 Pokleiłem trochę i całość zaczyna przypominać kadłub: Na weekendzie majowym w domu rodzinnym powyginałem drut na podwozie więc mnie skusiło aby wszystko polutować: Amortyzator z sprężyny kupionej w sklepie budowlanym fajnie pracuje w podwoziu.
zolty Opublikowano 8 Maja 2014 Opublikowano 8 Maja 2014 fajne zawieszenie ze sie tak spytam szprychy rowerowe??
magilla Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Opublikowano 8 Maja 2014 drut kupiłem w modelarskim - główny 3mm, zastrzałowe 2mm, a te na których wiszą sprężyny 1.5mm
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 drut kupiłem w modelarskim - główny 3mm, zastrzałowe 2mm, a te na których wiszą sprężyny 1.5mm Taki drut jest lepszy od szprychy, czy po prostu odpowiednio długi? Serio pytam.
magilla Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Opublikowano 9 Maja 2014 Długość to jedna sprawa bo szprychy są za krótkie ale mam wrażenie że te druty które kupiłem w marvio są dużo bardziej sprężyste. Dawniej robiąc podwozia do deproniaka kupowałem w różnych sklepach rowerowych szprychy gdzie zawsze prosiłem o te "lepsze". Każde z tych podwozi wytrzymywało jakiś czas ale ostatecznie trzeba było robić na nowo. W przypadku drutu z modelarskiego musze się nieźle napocić abym wogole zagiął drut 90stopni (2mm) a pamiętam że podwozia z 2mm mogłem w całości docisnąć do ziemi i wracało do stanu wcześniejszego. W tym podwoziu te haczyki na sprężyny są z 1.5mm a miałem problem żeby je ładnie wygiąć no i wszyło jak wyszło. Jak to się mówi drut drutowi nie równy ale ja do szprych nie wrócę.
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 No tak. W sumie w FunCubie mam taki sprężysty i faktycznie dużo mu trzeba, żeby go "zagiąć". W Corsairze tylne kółko na szprysze i gnie się...
miro-er1 Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 fajnie wyglada, kratownica jest z sosny ??/ jakiej grubosci ??
magilla Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Opublikowano 9 Maja 2014 Kratownica pół na pół sosna i balsa 5x5 i 5x3. Niby na oryginalnym nie przeskalowanym planie (oryginalny plan zakłada 1.8m rozpiętości) jest wszystko z balsy ale ja zrobiłem troszkę kratownicę mocniejszą przez wzgląd na to że będą otwierane drzwi. Dodatkowo boki części kabinowej podkleje cieniutką sklejką 0.6mm. Właśnie schnie część lewa
magilla Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Opublikowano 16 Maja 2014 Pomalutku myślę już o kolorach i wzorach poszycia bo napewno nie będzie to standardowy żółciutki samolocik. Tymczasem wkleiłem statecznik pionowy do kadłuba. Zrobiłem przymiarki pod statecznik poziomy i SW Jak narazie tak Piperek się prezentuje: 1
Rekomendowane odpowiedzi