Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam silnik, który dałem sobie wcisnąć w sklepie w czasach kiedy byłem młodszy i głupszy niż teraz jestem, jest to silnik, który rzekomo jest dedykowany do modelu Orion http://abc-rc.pl/Orion-1700mm-ARF . Czy tak jest nie wiem, w Pioneerze 1400 się kompletnie nie sprawdził, musiałem kupić chińczyka, z którym Pioneerek zresztą lata do tej pory. Zna ktoś może moc i KV tego "orionowego" silnika?

Wrzucam zdjęcia, sorry że post pod postem, ale zdjęcia mam na telefonie, kabla USB chwilowo nie posiadam, a bluetooth w kompie zepsuty od jakiegoś czasu (po co naprawiać jak jest kabel :) ), a z telefonu miałem problem żeby temat założyć.

post-14991-0-80468300-1404327471_thumb.jpg

post-14991-0-14563800-1404327504_thumb.jpg

post-14991-0-78322600-1404327572_thumb.jpg

Opublikowano

Wiadomo bardzo dużo.

Silnik siedział w modelu z dużym składanym śmigłem więc nic dziwnego, że nie chciał ciągnąć pioneera ze śmigiełkiem 6".

Nie znalazłem po sklepach jakie jest w tym modelu śmigło. Najszybciej dopytać posiadaczy Oriona.

Jak na taki model pewno coś koło 8-9 cali.

Wiadomo też, że model waży 800 do lotu czyli silnik ze śmigłem z zestawu ma jakieś 500g ciągu.

KV w okolicach 1100, może 1200. Wiadomo, że zasilany 3s dawał radę z regulatorem 20A czyli ze śmigłem z zestawu pobierał max ok. 15A a to powiedzmy 160W mocy.

Wszystko to w przybliżeniu ale daje pojęcie do jakiego modelu można taki silnik zastosować.

Jedna niewiadoma to śmigło z zestawu, zapewne jest kilka takich modeli na forum i ktoś pomoże.

Opublikowano

Dzięki wielkie, co do tego że nie dawał rady to już jestem i to doświadczenie mądrzejszy + chyba wszystkie tematy z forum o doborze śmigła. Z akwarystyki wiem, żeby się nie zdawać na sprzedawcę, a w modelarstwie ten błąd popełniłem :)

Opublikowano

rzekomo jest dedykowany do modelu Orion

Czy tak jest nie wiem,

Rzekomo dedykowany, ale nie wiadomo czy jest od Oriona.

Opublikowano

Tak twierdził sprzedawca, a teraz już wiem, że nie należy im ufać. W sobotę będę robił testy na hamowni to napiszę co mi powychodziło na różnych smigłach.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i silnik w ten weekend silnik z ciekawości włożony do mojego toto-7 razem ze śmigiełkiem 9x4,7, no i cieniuuutko może to też przez to że latałem na pakiecie 2S, ale myślę że śmigiełko powinno mieć z 10-11 cali a nie 8-9 jak proponował kolega PK999, skok też zwiększę do 5-6 cali i zobaczę co z tego będzie :)

Opublikowano

Mam ten sam silnik. Kręci się wolno, ale ma duży moment - Ma spory ciąg przy oryginalnym śmigle (składanym i dużym),  moc rozwija liniowo. Silnik no name, nigdy go nie mierzyłem, ale do oriona nadaje się świetnie, do innych szybowców też zresztą i wydaje mi się, że tylko do nich. Ciągnie też sporo prądu.

Opublikowano

Zostawiłem go w Płocku, przez najbliższe 2 tyg nie mam go pod ręką. Wygląda to tak

ab062b88088abcbed0d5f6a9f20933cc.jpg Całe skręcone śmigło ma ok. 10-11 cali , skok ok. 6, może 7 (nie wiem) jest spore

Opublikowano

Ciacholand jakbyś pamiętał żeby sprawdzić po powrocie będę zobowiązany, ja też wracam do siebie za 2tyg więc na razie nic nie tracę, przypomnę ci może za 2tyg :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.