dukeroger Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 tak jak w extrze: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/39741-extra-260-1250mm-pr%C3%B3by-rysowania-w-cad/page-21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 O widzisz... dzięki za odnośnik. Od razu wyjaśniło mi się też kilka innych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Wyszlifowałem boczki statecznika pionowego, więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby skleić te trzy elementy do siebie i do kadłuba jednocześnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ja zrobilem to inaczej. Statecznik pionowy wkleiłem po oklejeniu go folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 O widzisz, to dobrze zrobiłem, że jeszcze nie skleiłem Zostało mi w zasadzie przykleić i zeszlifować przednie części lotek pod zawiasy i chyba mogę powoli wybierać kolorystykę folii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Lotka przed... I lotka po... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 nie lubie tego etapu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jakiego etapu? Co mnie teraz czeka? Sądzę że dobrym pomysłem będzie teraz ponacinanie wszystkich szczelin pod zawiasy, mam rację ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Wojtek, te szczeliny powinny być wycięte laserem, nie wiem dlaczego nie były. Było by nietaktem zostawić taką pierdółkę do wykonania samemu. Sprawdzę to na formatkach. Może ja dałem ciała z przygotowaniem formatek. Aaaa. w sprawie statecznika to wklej go przed pokryciem folią- to zdecydowanie ułatwi jego montaż a w oklejeniu nie będzie przeszkadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Tak, nie było szczelin na tych listewkach, ale to nie był szczególny problem - od środka wbiłem szpilki i tym sposobem przeniosłem wymiary na zewnętrzną stronę. Dalej poszło gładko. Bardziej wymagające będzie nacinanie pod zawiasy na ogonie - w tych cienkich elementach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Narysuj sobie miejsca gdzie mają być zawiasy i nożem do tapet zrobisz bez najmniejszego problemu nacinając narysowaną kreskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 No dobra, to teraz powolutku naprzód: I pytanie: jak uniknąć wichrowania sterów przez folię podczas obkurczania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Nie przesadzaj, ułóż statecznik na równej powierzchni, przeprasuj przez kartkę A4 żeby nie porysować folii, potem odwróć na drugą stronę i powtórz akcję. Jak się zwichruje to lekko przeginając statecznik prasujesz folię i po sprawie. Pamiętaj jednak o wycięciu otworów na zawiasy przed prasowaniem bo powietrze uwięzione wewnątrz statecznika rozszerza się podczas prasowania i będziesz miał baloniki ze statecznika.To samo ze sterami, jeżeli chodzi o wyważenia aerodynamiczne to zrób dziurkę szpilką krawiecką i bez problemu naciągniesz folię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 mowiac o etapie mialem na mysli szlifowanie krawedzi natarcia sterow - ciezko miec ladne proste powierzchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 To akurat poszło mi sprawnie i ładnie wyszło - mam listwę aluminiową długości okolo metra, na wierzchu przyklejony papier ścierny i przesuwam po tym lotkę czy inny dowolnie długi element - wychodzi cacy. A tymczasem małymi kroczkami do przodu: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Niedziela z głowy, nie było pogody na latanie więc można było poprasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Fajne kolory - Blue Angels . Lubię taki zestaw, dobrze wygląda w powietrzu. Niedawno miałem okazję obejrzeć F18 w malowaniu BA, niestety na ziemi i nielot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Bardziej Baltic Bees - dzisiaj przypadkowo trafiłem na artykuł o pokazach i takiej grupie akrobatycznej - oni mają bardziej żółto niebieskie malowanie A mi po prostu podoba się takie zestawienie kolorów, mam nadzieję że będzie czytelne w powietrzu, aktualnie próbuję co nieco wywijania w powietrzu mini Kataną z PA i jest dość niefajna, bo praktycznie jednakowa od góry i od dołu. Po przekopaniu gogla postanowiłem, że będzie to bardzo luźne nawiązanie do tego schematu malowania: http://www.p-wholesale.com/upimg/20/804a2/remote-control-toys-su-26-50cc-87-975.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 To prawda to jest jedyna wada modeli PA, przynajmniej dla mnie, wyglądają ślicznie na ziemi, w powietrzu niestety trochę ciężko rozróznić powierzchni. Ja też w powietrzu lubię modele wyraźnie różniące się ubarwieniem pomiędzy górą, a spodem. Jeszcze wracając do Twojego schematu, wykorzystywałem te same kolory w latających skrzydłach i był to bardzo fajny i czytelny schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Tak, ale symetryczne "malowanie" to niejedyny problem mini Katanki, drugi to słaba konstrukcja kadłuba w miejscu mocowania podwozia, zdecydowanie na korzyść Sławkowego SU: .. Który dzisiaj dostał swoje podwozie: Naprawiłem także swój błąd pospiesznego sklejenia skrzydeł przed sklejeniem kadłuba, jako że skrzydła spasowałem jedno do drugiego, błąd był symetryczny, więc dał się naprawić identycznie: przykleiłem balsę 4mm i zeszlifowałem od "zera" przy krawędzi natarcia, do nieruszonych 4mm przy krawędzi spływu, uznaję zatem skrzydła gotowe do oklejania: I zamierzam zdecydowanie odróżnić spód od wierzchu skrzydeł 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi