Skocz do zawartości

Broń czarnoprochowa, karabin Tennessy kal. 45

Irek M

Rekomendowane odpowiedzi

Irek M, dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Twoja ma na oko 12-14 mm, moja Helga ma 20 mm i da się trafić w sylwetkę człowieka (na sklejce,Czarny Rycerz z MP ten None Shall Pass). Na Grunwaldy chyba nie jeździsz, bo bym skojarzył.

Dokładnie 14mm. Ale to nie dla mnie, ja tylko testowałem. Właścicielka od jakiegoś czasu to dziewczyna wyglądająca niemal jak Joanna D'arc siedząca w rekonstrukcji średniowiecza. Jeśli jesteś z "branży" to pewnie wiesz o kogo chodzi 🙂

14 godzin temu, Irek M napisał:

Dokładnie 14mm. Ale to nie dla mnie, ja tylko testowałem. Właścicielka od jakiegoś czasu to dziewczyna wyglądająca niemal jak Joanna D'arc siedząca w rekonstrukcji średniowiecza. Jeśli jesteś z "branży" to pewnie wiesz o kogo chodzi 🙂

Może i wiem ale to pieśń przeszłości. Po Grunwie 2010 sporo ludzi odpuściło sobie.

10 godzin temu, CrazyTomas napisał:

Może i wiem ale to pieśń przeszłości. Po Grunwie 2010 sporo ludzi odpuściło sobie.

Ja nie siedzę w temacie ale starałem się zapraszać do szkoły różne grupy rekonstruktorów. W trym roku byli Wikingowie. Na jednej z lekcji - żywa historia - była osoba zajmująca się organizacją Grunwaldu. Lekcja była bardzo ciekawa oczywiście z rekwizytami. Do zaproszenia byłaby jeszcze Chorągiew J. Wejhera i Stefana Czarnieckiego.

A owa dziewczyna to Paulina...:-)

• 4 tygodnie później...

Sorki że nie odpisałem, ale byłem wyjechany. Może i Paulina, wiesz my mamy pseudonimy jak w mafii. Ja sam nieraz znałem ludzi od roku, a jak mają na imię (nawet nie nazwisko) dowiadywałem się przy okazji wypełniania kwitów np do OC.

W dniu 2.07.2024 o 10:01, Irek M napisał:

Ja nie siedzę w temacie ale starałem się zapraszać do szkoły różne grupy rekonstruktorów. W trym roku byli Wikingowie. Na jednej z lekcji - żywa historia - była osoba zajmująca się organizacją Grunwaldu. Lekcja była bardzo ciekawa oczywiście z rekwizytami. Do zaproszenia byłaby jeszcze Chorągiew J. Wejhera i Stefana Czarnieckiego.

A owa dziewczyna to Paulina...:-)

362015142_1018330092847766_2490937169654831241_n.jpg

443711950_1184846632862777_5295513902089576888_n.jpg

Niestety nie znam i znać raczej nie mogę, bo to już następna generacja. Szacun i 100 plus za historyczność. I za poważne podejście. Strój można zdjąć, ale fryzury a la Henryk V już nie. Szacun II za rusznicę z zamkiem hubczastym, myśmy ręcznie lont przykładali. Teraz oni mogą na nas z lat 2000-2010 patrzeć, jak myśmy patrzyli na ekipę z Golubia-Dobrzynia w zbrojach z elementów orynnowania.

PS buty chyba zamawiamy u tego samego Mistrza

Dla mnie wyglądała raczej jak Joanna D'arc przed przygodą na stosie :-). Piszczel ja tylko postarzyłem - jeśli jest takie słowo 🙂 by nie wyglądał na nowiutką błyszczącą stal. Ale spust to już moja robota 🙂

• 1 miesiąc temu...
W dniu 26.09.2024 o 11:37, samolocik napisał:

cytuję za podlinkowanym artykułem  ..."policjanci apelują o pilne zmiany"...

link: https://www.money.pl/gospodarka/koniec-z-bronia-czarnoprochowa-policjanci-apeluja-o-pilne-zmiany-7075124897958656a.html

..."najwyższy czas tym tematem się zająć, bo to nie jest pierwszy przypadek postrzelenia policjantów z broni czarnoprochowej"....

Tu się próbuje zamknąć drogę niegroźnym miłośnikom militariów i historii, a bandziory mogą kupować "klamki" i kałachy bez większych problemów.. Ech...

Nie słyszałem jakoś żeby bandziory napadały na banki z garłaczami... image.gif.d2b8ce12317403e19ad311c8df0c9ed6.gif

A jak postrzelą policjanta z procy, to zakażą proc...

• Lubię to 3

jak postrzelą z procy to co najwyżej wybryk chuligański. jak z wiatrówki nawet w limicie -to już będzie śledztwo i krzyk, że z broni... a  z czarnoprochowca -to mimo ewidentnego zaniedbania policjhantów i pojedynczego znaczenia mamy aferę

a dobra proca ma energię o wiele większą niż limitowa wiatrówka. i  o wiele większą szybkostrzelność niż jednostrzałowe czarnoprochowce...     widziałem proce przebijające dno metalowego wiadra na wodę....

a współczesne proce "karabinowe"  z mechanizmem spustowym mogą być potencjalnie niebezpieczniejsze od czarnoprochowców -są ciche  i bezdymne. Podobnie tzw. "sztyfciarki" (guma plus listewka plus spust z drutu) -konstrukcyjnie podobne do tych proc. ale proce są cacy nikt z nimi nie kombinuje.

ogólnie najwięcej zbrodni popełnianych jest przy pomocy noży kuchennych, siekier i przypadkowych "narzędzi tempokrawędzustych" (młotek rurka, pałka, kamień itp.) -i nie zapominajmy o samochodach -pijany naćpany kierowca 120km/h w mieście -to nie są wypadki -to świadome zabójstwa. u mnie każdy weekend na jednej z głównych ulic 50cio tys miasta  kilka godz w  nocy odbywają się regularne wyścigi, pokazy driftu itd -ryk silników -i co ? i nic -to synowie lokalnych biznesmenów -znaczy nietykalni  ...

proca.jpg

• Lubię to 1

Powstaje pytanie czy jakiś nadgorliwy biegły nie zakwalifikuje takiej procy jako kusza....a wtedy właściciel ma pozamiatane bo to już broń szczególnie niebezpieczna itd.

W dniu 29.09.2024 o 19:07, latacz napisał:

jak postrzelą z procy to co najwyżej wybryk chuligański. jak z wiatrówki nawet w limicie -to już będzie śledztwo i krzyk, że z broni... a  z czarnoprochowca -to mimo ewidentnego zaniedbania policjhantów i pojedynczego znaczenia mamy aferę

a dobra proca ma energię o wiele większą niż limitowa wiatrówka. i  o wiele większą szybkostrzelność niż jednostrzałowe czarnoprochowce...     widziałem proce przebijające dno metalowego wiadra na wodę....

a współczesne proce "karabinowe"  z mechanizmem spustowym mogą być potencjalnie niebezpieczniejsze od czarnoprochowców -są ciche  i bezdymne. Podobnie tzw. "sztyfciarki" (guma plus listewka plus spust z drutu) -konstrukcyjnie podobne do tych proc. ale proce są cacy nikt z nimi nie kombinuje.

ogólnie najwięcej zbrodni popełnianych jest przy pomocy noży kuchennych, siekier i przypadkowych "narzędzi tempokrawędzustych" (młotek rurka, pałka, kamień itp.) -i nie zapominajmy o samochodach -pijany naćpany kierowca 120km/h w mieście -to nie są wypadki -to świadome zabójstwa. u mnie każdy weekend na jednej z głównych ulic 50cio tys miasta  kilka godz w  nocy odbywają się regularne wyścigi, pokazy driftu itd -ryk silników -i co ? i nic -to synowie lokalnych biznesmenów -znaczy nietykalni  ...

proca.jpg

Godzinę temu, Paweł Prauss napisał:

Powstaje pytanie czy jakiś nadgorliwy biegły nie zakwalifikuje takiej procy jako kusza....a wtedy właściciel ma pozamiatane bo to już broń szczególnie niebezpieczna itd.

raczej nie  -jest definicja ustawowa  "broń cięciwowa w postaci kusz..."   -jakby nie patrzył w procy nie ma cięciwy .

ewentualnie (skrót własny) wyrzucająca z lufy lub elementu ją zastępującego -w wyniku działania gazów ...  powstałych ze spalania materiałów piro... lub sprężonych gazów   -więc proca nie spełnia ustawowych definicji ani kuszy ani broni palnej czy pneumatycznej ani nawet niebezpiecznego narzędzia.   podobnie jak wszelkie railgun wyrzucające pocisk w wyniku działania pół magnetycznych -to nie broń.

gorzej jeśli gumy są połączone kawałkiem sznurka -bo to już jakiś oszołom może podciągnąć pod cieciwę...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.