endriuRC Opublikowano 22 Października 2023 Opublikowano 22 Października 2023 45 minut temu, RobRoy napisał: Ma pytanie - z czego budowałeś ten model, bo wygląda mi to na płyty z XPS - Diall z Castoramy 6 mm ? Zgadza się jest to pianka xps z firmy Diall o grubości 6mm
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 4 Grudnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 4 Grudnia A ja jak jeszcze było ciepło i latałem na pobliskim boisku modelem benzynowym , to pewne małżeństwo sie zainteresowało tym sportem , oglądali , debatowali , byli z małym chłopcem i na tyle im się spodobało że poprosili żeby pomóc chłopcu postawić pierwsze kroki w modelarstwie, jak go to wciągnie to będą chcieli aby się w tym kierunku rozwijał , a jak będzie to słomiany zapał no to trudno. Obiecałem że pomogę ale zimą. Chłopcu zapał nie przeszedł , więc po świętach ruszamy na modelarnię , a co zbudujemy? no najlepiej model który wywołuje uśmiech na twarzy , lata i wolno i szybko , daje trochę emocji, i robi trochę huku , czyli depronowy SU-37. No i też dla tego że w mój model wleciał kolega i tylko wióra z niego zostały , a ja lubie ten model mieć więc chcę sobie zbudować nowy, a przy okazji chłopiec ze mną zbuduje dla siebie swój egzemplarz. Nadajnik rodzice mu kupili już z miesiąc temu, w sobotę dostanie symulator. A dziś dotarła paczka dla chłopca z wyposażeniem, Plany też już wydrukowane , ale drukowałem w drukarni i cena mi nie podeszła , jednak wolę posklejać plany z kartek A4. Zostało kupić depron , i może jutro kupię całą paczkę depronu z allegro , podzielimy ją na pół , i będzie wszystko co potrzebne do zbudowania modelu. 6
enter1978 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia Taka Sytuacja. Potrzebowałem Depronu na dwa modele SU-37 , w arkuszach nie sprzedają , a na allegro jest w całych opakowaniach, pomyślałem trochę drogo ale i tak nie mam wyjścia to kupię całą paczkę , nie zagłębiając się w szczegóły zamówiłem depron. No i dziś dotarł , tylko że jak się okazuje to nie jest opakowanie jak są pakowane podkłady pod panele , tylko to jest ogromna nie paczka a paka. No cóż to coś będę jeszcze sklejał i na su-37 sie nie skończy bo i co teraz zrobić z taką ilością depronu?
FockeWulf Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia Może czas zmienić podłogę, albo ja bardziej ocieplić. Idą święta, w sam raz
Jerzy_R Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 20 minut temu, enter1978 napisał: i co teraz zrobić z taką ilością depronu Sprzedać z marżą +50% za arkusz. I tak pewnie będziesz tańszy niż w innych sklepach Tym bardziej, że wymiar jest zdecydowanie większy niż standard w modelarskich.
Ares Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 33 minuty temu, enter1978 napisał: co teraz zrobić z taką ilością depronu? Od przybytku glowa nie boli,przyda się ,może na jakieś kolejne modele ewentualnie jak przeszkadza to sprzedaj choćby tu na forum. Ja nie jestem fanem tego materiału ,wolę balsę i folię🙂
enter1978 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 18 minut temu, FockeWulf napisał: Może czas zmienić podłogę, albo ja bardziej ocieplić. Idą święta, w sam raz Moje jest pół tego kartonu bo to na spółkę kupione, ale mimo to , to ten karton pianki jest bardzo duży , tam chyba jest 20 metrów. Po gabarytach to obstawiam że w sklepach jak się kupuje arkusze to te sklepowe są cięte z takiego jak ja kupiłem i z jednego mojego arkusza wyjdzie 3 szt sklepowe , a w pudle arkuszy jest 20. Ogólnie to opłaca się kupić takie wielkie pudło, dałem 280zł plus 20zł za wysyłkę. Tyle że nie spodziewałem się takich gabarytów , po prostu jest większe niż się wydaje na zdjęciu , a jak to zobaczyłem jakie to duże to z zdziwienia czoło zmarszczyłem. I stąd ten post , bo zostałem zaskoczony.
dariuszj Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 7 godzin temu, enter1978 napisał: i co teraz zrobić z taką ilością depronu? Fakt... Dużo tego nie ma i na taki model jak ten nie starczy: Pozostaje albo dokupić jeszcze parę paczek albo zrobić coś mniejszego
enter1978 Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia W dniu 11.12.2024 o 23:53, dariuszj napisał: Fakt... Dużo tego nie ma i na taki model jak ten nie starczy: Spokojnie juz dwa projekty wycięte , mam już wycięte plany su-37 i mam wycięte plany zenobii , tak że powoli wyrobię ten materiał. A będę sklejał na modelarni to może jeszcze ktos zechce sobie skleić , w każdym razie raczej się ta pianka nie zmarnuje W dniu 11.12.2024 o 16:35, Ares napisał: Ja nie jestem fanem tego materiału ,wolę balsę i folię🙂 Ja tak nawet nic do depronu nie mam , może z sentymentu bo od tego zaczynałem , sklejać piankę nawet lubię. Co do drewna i folii , to nie wiem kiedy ale powstaną dwa nowe projekty od forumowego kolegi Krzysztofa , teraz ugrzązł w modelu na uwięzi bo Krzysztof się fascynuje tą klasą , ja nie próbuję nawet uwięzi bo te modele trapi kilka poważnych problemów , np zawis z rolingharierem też pojawia się problem , ale.... po zakończeniu projektu uwięziówki , zostanie narysowane dwa nowe modele. Będzie nowy Mx-2,2m bo ten stary projekt jest tak stary że pamięta Bitwe pod Grunwaldem , a to dobra klasa jest , i nie jest porażająco drogi , tylko potrzebna jest nowa świeża konstrukcja o o wiele większych mozliwościach. I będzie narysowany model 1,7m pod napęd elektryczny i ten 1,7m chyba będzie jako pierwszy projektowany. Tak że ja jeszcze będę na forum budował drewniany model albo i dwa , tylko na razie nie mam co budować więc głównie skupiam się na lataniu , choc ze względu na porę roku teraz piłuję symulator, ale to sie zmieni 1
Ares Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia Super ,taki 1,7m to też chętnie bym kupił kita ale raczej zrobilbym pod silnik żarowy. Oczywiście depron też może być ciekawy ,kiedyś mialem modelik akrobacyjny z tego materiału i po pokryciu folią z rolki całkiem nieźle wyglądał i latał. Natomiast na duże akrobaty nie mam warunków lotniskowych a szkoda bo to piękna klasa. Bardzo lubię latać na termice elektroszybowcami.Polecam taki relaks.
RobRoy Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia 3 godziny temu, enter1978 napisał: raczej się ta pianka nie zmarnuje A jak oceniasz ten Depron, możesz z czymś to porównać ?
enter1978 Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia 15 godzin temu, RobRoy napisał: A jak oceniasz ten Depron, możesz z czymś to porównać ? No nie wiem , jak to depron , pianka dobrej jakości. Ale zastanawia mnie inna kwestia , sprzedawca miał dwie oferty, tańsza aukcja za 240zł opakowanie i droższa za 280zł opakowanie. Ja wybrałem ofertę za 280zł , i w opisie było coś wspomniane że ma zastosowanie w modelarstwie,a tańszy depron nie miał nic w opisie na temat modelarstwa. I tak się zastanawiałem czy te deprony to to samo? czy czymś się różnią? 1
Jerzy_R Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia 2 godziny temu, enter1978 napisał: czy te deprony to to samo To samo. Brałem 6 mm i 3 mm z różnych aukcji (w danych grubościach). No i zasadniczymi plusami to koszt jednostkowy płyty i jej wymiary (125cm x 80cm) Na zdjęciu, to co przyklejone ma 136 cm. 1
RobRoy Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia 7 godzin temu, Jerzy_R napisał: To samo. Mam płyty dial 3,,,6 ,,,i 9 . Najgęstsze są 3 , trudniej je wyginać , ale sklejone 2*3 są super na kadłub. Jak jeszcze dodać papier natron do środka to powstaje naprawdę mocna płyta , a krawędzie i naroża można łatwo szlifować i formować.
robertus Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia Robić, robić, nie narzekać. 🙂 Zużyje się, prędzej czy później. 2
Rekomendowane odpowiedzi