okruszek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam. Z racji że zasmakowałem latanie FunFly-jem ;] o rozpiętości 1500 z silnikiem ASP S52, postanowiłem pość o krok dalej. Szukałem, szukałem, i nie znalazłem, a więc postanowiłem o własnego Diablotina XL. Po tygodniu szukania, znalazłem plany w DXF, wydrukowałem i się okazało że są OK. W przerobieniu pomógł mi kolega z forum ( bardzo dziękuje ). Model powstaje od podstaw, a z racji dość prostej budowy, nie powinno być większych problemów. Dane o modelu: Rozpiętość skrzydeł : 2190 mmDługość: 2190 mm Waga: 4,7 - 5,4 kg.Silnik : spalina 35 - 50 cc Model ma służyć do rekreacyjnego latania, może do podstawowych akrobacji, lecz bez szaleństw. Materiały: sklejka 3mm listewki sosnowe balsa itp. Model przewiduje na następny sezon, a więc relacja będzie długa, ale mam nadzieje że projekt ukończę. Wszystkie elementy wycinanie przy pomocy, piła włosowa ręczna i elektryczna, a więc będzie duma że sam zbudowałem. Bardzo miło każde uwagi, pomoc, itp. Tak ma wyglądać po ukończeniu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Z wagą będzie ciężko, ale będę starał się robić z głową. Pewnie że pliki podeśle ( udostępnię ). Co to wariowania to daleko, bo z szybowców się przesiadłem a to inna bajka. Narazie daje plany w PDF, bo DXF mam na innym kompie. Diablo.dxf Diablo.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Z wagą nie będzie ciężko tylko nierealnie . Jak uzyskasz 7/7,5 kg to już bedzie ogromny sukces i świetne właściwości lotne. Celuj w silnik min.50 cm żeby to miało sens,tzn latało jak chcesz a nie na rzęsach . Model piękny,gruby profil,zabawa przednia wiedząc jak latają te modele,w sumie już kilkanaście dobrych lat ma ta doskonała konstrukcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasi Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Znalazłem plany troszkę mniejszego Diablotina. Może komuś się przyda. http://rcplans.ru/diablotin-compact/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Świetny model, bardzo popularny parę lat temu i u nas i w Czechach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam. Z racji że u mnie dzisiaj cały czas pada, postanowiłem coś wystrugać. Po paru godzinach strugania, powstało część elementów domku ;] Już wiem dlaczego jest taka satysfakcja, jak się wszystko struga samemu. Godziny lecą, żona krzyczy, a efekt mizerny, bo przede mną jeszcze dużo cięcia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Witam. I zaczynają się pierwsze schody. Z racji że nie mogę znaleźć nigdzie zdjęć gołego kadłuba, lub jakiejś fotorelacji, to muszę się opierać na planach i własnego doświadczenia. Mam pytanie odnośnie paru formatek. Do czego są te formatki co zaznaczyłem na czerwono. Prosił bym o zaznaczenie na kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasi Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czy wiesz już do czego te formatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Czy wiesz już do czego te formatki? Dalej próbuję wymyśleć ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasi Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Może są to szablony do wycięcia elementów ze styropianu? Ale w tym przypadku tylko zgaduje. Jeszcze troszkę się po wpatruję w plany tego modelu bo sam chcę takiego zbudować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Posiadam plany Diablotina 1900 mm i formatki są nieco inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jakoś powoli do tego dojdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Mam go w wersji elektrycznej i lata na 6 cel waga 4,8kg z pakietem da się go tak zrobić, ale nie z pierwszej lepszej balsy i sklejki Z wagą nie będzie ciężko tylko nierealnie . Jak uzyskasz 7/7,5 kg to już bedzie ogromny sukces i świetne właściwości lotne. Celuj w silnik min.50 cm żeby to miało sens,tzn latało jak chcesz a nie na rzęsach . Model piękny,gruby profil,zabawa przednia wiedząc jak latają te modele,w sumie już kilkanaście dobrych lat ma ta doskonała konstrukcja... taką wagę uzyskuje się przy Katanie 2,4m robionej, ale nie z zestawu. Podstawa to widzieć iważyć materiały do budowy nie ze sklepu wysyłkowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 tylko 50ccm, mniejszego nie ma sensu wkładać. Miło, że odkopałeś tak stary model ;-) już od wielu lat same yaki, extry, katany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 tylko 50ccm, mniejszego nie ma sensu wkładać. Miło, że odkopałeś tak stary model ;-) już od wielu lat same yaki, extry, katany... Odkopałem bo przesiadłem się z motoszybowców, na coś typowo samolotowego. Z racji że coś tam umie się latać, dorwałem FunFly 1500mm i zabawa jest przednia, model się klei do powietrza jak rzep do psiego ogona ;] Ale z racji że widziałem jak na chodzi DLE 55, doszedłem do wniosku, hmm FUN FLY pod silnik 50 ? Zacząłem szukać i znalazłem czeskiego DIABLOTINA XL (2220) bo jest jeszcze XXL (2600) ale to już za duży model na moje lotnisko. DIABLOTIN dość prosta budowa, a z racji że swojego FUNa musiałem dość mocno reanimować, poznałem jego budowę, słabe i mocne strony. Nie mam strasznego parcia na model bo to next sezon a więc coś powoli dłubie sobie ( jak żona nie patrzy ). A to co mie zaraziło do tej konstrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Diablotin XL potrafi sporo figur typowych dla 3D, których nie idzie zrobić wersją 1,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam. Coś tam powoli powstaje ;] Już powoli widać rozmiar kadłuba. Budowa idzię dość powoli, bo model może na następny sezon. Będzię kawał modelu ;] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Noo, pięknie czysto i zadbale na 6-stkę z + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Witam. Coś tam powoli idzie, lecz mam jeden podstawowy problem :/ W formatkach nie ma elementu odpowiedzialnego za wykonanie pokrycia grzbietu modelu :/ Będę musiał coś kombinować, a przez to powiedzmy że stoję z robotą. Ma ktoś jakiś pomysł. P.S. Takie pytanko do znawców. SW jest profilowany, w swoim FunFlyu 1600mm mam SW zwykłą kratownice płaską, czy mogę zrobić tutaj także płaską, czy musi być SW profilowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Podpowie ktoś ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi