Skocz do zawartości

ubezpieczenie OC modelarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cena ubezpieczenia liczona jest wg taryfy PZU na podstawie standartowych OWU. 

Pytam, bo mi kobieta z PZU powiedziała, że nie ma cennika jako takiego i zawsze jest to indywidualnie rozstrzygane i liczone.

:D  :D  :D  :D

tylko wtedy gdy oferta jest nie może być ofertą standartową i musi być przygotowana indywidualnie dla klienta.

Co do zakresu terytorialnego to można go rozszerzyć na cały świat z wyłączeniem USA i Kanady (dodatkowa składka)

można zrobić ubezpieczenie krótkoterminowe na piknik, ale to jest jak z jeżdżeniem bez biletu, porównując ryzyko do kosztów opyla się nie mieć go nigdy, bo jak czasem mam a czasem nie mam to już nie koniecznie. Jeśli ktoś 5 razy w roku lata w miejscach gdzie takie ubezpieczenie jest wymagane, albo wypadało by go mieć ze wzgledu na okoliczności przyrody, to lepiej je kupić na cały rok.

Piszemy tu tylko i wyłacznie o modelach do 5kg, bo tu ubezpieczenie jest dobrowolne, powyżej 5kg to inna bajka, bo ubezpieczenie staje się obowiązkiem bez względu na tzw okoliczności.

Opublikowano

Jest już OC na 2016 w Stowarzyszeniu Paralotniowym. Dla nas jest składka opcja II (modelarstwo do 25kg), po kliknięciu można sobie zobaczyć jak wygląda wysokość składki w zależności od sumy ubezpieczenia. Aby skorzystać należy się zapisac do Stowarzyszenia - składka roczna 40 PLN. http://psp.org.pl/ubezpieczenia/oc-2016/

Opublikowano

z modelami powyżej 5 kg w PZU jest mały problem, bo jest to produkt tzw korporacyjny i muszę czekać na aktualną ofertę.

Ja sam osobiście korzystam z ubezpieczenia PSP, bo i tak muszę mieć ubezpieczenie na paralotnię  i mam dwa w jednym  :)

ubezpieczenie w PSP zawierane jest w specyficzny sposób tzn początek okresu ubezpieczenia to 01.03, w pierwszym roku jeśli przystępujemy później niż na początku marca skraca się nam przez to okres ubezpieczenia ale w kolejnych latach przy kontynuacji to już nie wada, poza tym PSP wysyła do swoich członków co roku fajny kalendarz, niestety dla "tylko modelarzy" ze zdjęciami o tematyce paralotniowej.

Opublikowano

Ja mam w alianzie OC w życiu prywatnym na 4 osoby z opcjąwskutek amatorskiego uprawiania sportu, w tym użytkowania zdalnie sterowanych (bezzałogowych) modeli pojazdów, statków powietrznych, jeżeli ich ciężar nie przekracza 20 kg za 90 zł rocznie i kwotę SG 100 000 zł. Rok temu było za 70.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potwierdzam a nawet "przebijam" B)

Dwa dni temu za 60zł. kupiłem u mojego brokera ubezpieczenie OC na rok w ALLIANZ. Suma Gwarancyjna na 100 000zł. Można oczywiście za dopłatą wybrać większą SG.

Najważniejszy wpis w tej polisie to:

punkt 6) "Posiadanie i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem a)rowerów b)zdalnie sterowanych, bezzałogowych modeli pojazdów, statków powietrznych i wodnych, o ile ich ciężar nie przekroczy 5kg."

Za dodatkowe 25zł. mogłem wybrać opcje na Świat ( bez USA i Kanady).

Opublikowano

Mam na 200.000. W zeszłym roku składki w Allianz oferowano mi jak poniżej z adnotacją na polisie:  ..."Ubezpieczenie obejmuje pokazy, treningi i zawody modelami zdalnie sterowanymi."...

Wolę mieć wyraźnie napisane w jakich sytuacjach jestem ubezpieczony.

1) Suma ubezpieczenia - 200.000zł

zakres terytorialny - Cały świat ( z wyłączeniem USA i Kanady)

składka - 86zł

2) Suma ubezpieczenia - 500.000zł

składka - 136zł

Opublikowano

Ba, dopisek w j. polskim i angielskim :-)

Latając kombatami nawet piankowymi ryzyko jest spore więc ubezpieczenie z wyraźnymi wpisami mieć trzeba.

Piotruś. Cześć. Podesłałbyś mi na pv kontakt na tą polisę? Piotrek  J. z lublina. 

Opublikowano

1) Suma ubezpieczenia - 200.000zł

składka - 86zł

2) Suma ubezpieczenia - 500.000zł

składka - 136zł

Porownalem to z tym co ja place i powiem ,ze gdybym mieszkal w PL, to dalbym sobie spokoj z ubezpieczeniem.Zeby bylo prosciej policze 1€=4 zl.Ja place rocznie  236zl za sume ubezpieczenia 12mln zl.Za polowe mojej skladki(prawie) powinienem dostac 6mln zl, a nie 500000zl.Ktos kto chcialby miec w PL ubezpieczenie na 12 mln zl to jaka skladke musialby placic?,albo nie, cofam pytanie,wole nie wiedziec :D :D :D .

Ubezpieczenie mam w DMFV, jezeli ktos ma watpliwosci to na ich stronie sa podane ceny.

Opublikowano

No niestety Wiesławie, ale w naszym kraju są takie tylko ubezpieczenia. Na niektórych zawodach za granicą organizator wymaga ubezpieczenie w minimalnej kwocie 1mln Euro inaczej nie dopuszczą takiego zawodnika do zawodów. Na szczęście nie we wszystkich zorganizowanych zawodach są wymagane takie warunki.

No i teraz jak ktoś z naszego kraju chce pojechać do GB lub naszego zachodniego sąsiada albo CH, na zawody to w zasadnie szans nie ma żeby wystartować. Niestety nasze władze czyli AP oraz lokalne Aeroklubu mają w dużym poważaniu nas modelarzy, ale też i innych lataczy.

Aby uzyskać ubezpieczenie na poziomie 1 mln Euro w naszym kraju trzeba pokazać siłę oraz liczby ubezpieczycielowi. My poszczególni modelarze mamy tyle siły ile podniesiemy i to wszystko.

Opublikowano

Konrad moja skladka nie jest najnizsza,jest tyle bo czesciej latam poza lotniskiem,czyli jak tu mowia na dziko,mam pare miejscowek :D .To nie jest zabronione,np. wszyscy ktorzy lataja F3F to latacze na "dziko" i powinni miec dodatkowe ubezpieczenie.

Ci ktorzy lataja zawodniczo poza granicami PL napewno maja ubezpieczenia na zachodzie,bo chyba inaczej by nie startowali.

Opublikowano

Podsumowując, gdzie i jak można wykupić takie ubezpieczenie? Da się to zrobić przez internet czy trzeba iść do brokera, a może do oddziału PZU? 

Czy są jakieś dane na temat potencjalnej wypłaty i czy ubezpieczyciel nie stara się wykręcić np brakiem certyfikacji sprzętu?

Opublikowano

Podsumowując, gdzie i jak można wykupić takie ubezpieczenie? Da się to zrobić przez internet czy trzeba iść do brokera, a może do oddziału PZU? 

Czy są jakieś dane na temat potencjalnej wypłaty i czy ubezpieczyciel nie stara się wykręcić np brakiem certyfikacji sprzętu?

Powiem Ci jak to wyglada w chorym kraju,wszystko zalatwisz w domu z laptoka.Umowe dostaniesz poczta do podpisu,koperte z oplata tez,czyli zero dodatkowych kosztow,chory kraj :D :D :D .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.