d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 11 minut temu, jarek996 napisał: Cos trzeba z ta kasa robic ? kasę należy robić....a co robić z kasą to już jest rzeczą wtórną......generalnie należzzzzzzzzzzzzzzzy ją wydawać na przyjemności , a te bywają rózne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 2 minuty temu, d9Jacek napisał: kasę należy robić....a co robić z kasą to już jest rzeczą wtórną......generalnie należzzzzzzzzzzzzzzzy ją wydawać na przyjemności , a te bywają rózne? Zgadza sie ! Po dobrych "zakupach" powinien byc dobry sen ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Właśnie przypełzł silniczek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Piękny stan gratuluję :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Przyłączam się do gratulacji. Jak już wspominałem w innym wątku - uwielbiam AXi, ale ile razy odpalam żarkę, słucham tego dźwięku, czy też reguluję zawory, mam łapy w paliwie, patrzę na te super wykonane, spasowane elementy - to aż się łza sentymentu w oku kręci, że te czasy gdzieś odchodzą... Jestem w klubie, a przyznam sie, bez bicia że moja 90 4C dopiero czeka na rozdziewiczenie, a 120 R jest na innym kontynencie i czeka na zluzowanie przepisów i wysyłkę. Panowie, jako że dbam o rzeczy podpowiedzcie proszę czym najsensowniej czyścić motorek po zakończeniu latania. W kwestii paliwa to zwyczajowo zdejmuję z gaźnika wężyk i wypalam wszystko, później paręnaście kropel after runa przez rurkę do skrzyni korbowej, zakręcę parę 2 razy śmigłem i tyle. Przed zimowaniem jeszcze w otwór od świecy. Ale chodzi mi też o czyszczenie z zewnątrz - sprężone powietrze to jedno (z przysłonięciem wlotu gaźnika) ale jakiś sensowny nieinwazyjny i raczej nie drogi odtłuszczacz żeby nie uszkodzić też uszczelek itp. Pozdrawiam serdecznie P.S. Dopiero spojrzałem - ale potworek! Zakręci nawet 20x10! http://sceptreflight.com/Model Engine Tests/Enya 180X.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Brake cleaner daje radę :-)) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 2 godziny temu, M.Ch. napisał: Panowie, jako że dbam o rzeczy podpowiedzcie proszę czym najsensowniej czyścić motorek po zakończeniu latania. W kwestii paliwa to zwyczajowo zdejmuję z gaźnika wężyk i wypalam wszystko, później paręnaście kropel after runa przez rurkę do skrzyni korbowej, zakręcę parę 2 razy śmigłem i tyle. Przed zimowaniem jeszcze w otwór od świecy. Ale chodzi mi też o czyszczenie z zewnątrz - sprężone powietrze to jedno (z przysłonięciem wlotu gaźnika) ale jakiś sensowny nieinwazyjny i raczej nie drogi odtłuszczacz żeby nie uszkodzić też uszczelek itp. Ja z zewnatrz odtluszczam sprayem do czyszczenia zaworow EGR ( tez zatykam "otworki" przy czyszczeniu ). Zamiast after runa , zaczalem uzywac oleju do konserwacji broni ( spray ) firmy BRUNOX ( Swiss Made ) . Nie rusza gumy , wypiera wode i pieknie smaruje . Sa tez inne odpowiedniki ( polskie , wloskie ) , ale poniewaz uzywam BRUNOXa w moich rowerach i sie sprawdza , postanowilem nie eksperymentowac. Czysci ( rozpuszcza ) nagary w lufach , wiec moze czysci rowniez nasze wewnetrzne "zlogi" ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 j od siebie dodam, że dobrze jest ustawic wał korbowy, tak , aby czop wału i stopa korbowodu nie kąpały sie w potencjalnym wypłukanym syfie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Pytanie do znawców/miłośników tej marki. Prawda li to ?, że np. taki Enya 09 w sumie staruszek, jest dużo lepszy niż np. nówka ASP 09? Oczywiście chodzi o jego pracę bo planuję wstawić do małego modeliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 To tak jakbyś porównywał samochód Japoński z Chińskim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Z tym, że Chińczycy robią wiele markowych produktów ? . Rozumiem, że brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Godzinę temu, Irek M napisał: Z tym, że Chińczycy robią wiele markowych produktów ooooo tak, bardzo bardzo wiele produktów.....ale od jakiegos czasu staram się ich unikać ale Enya 0.9 to bierz bez wahania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Niestety silnik już wysłany komu innemu. Ale coś chyba pechowy był/jest ? Właściciel odkupił kiedyś z myślą, że odpala i lata sobie. Jednak nie udało mu się odpalić więc sprzedawał. Raz już sprzedał ale kupujący nie odebrał. Teraz kolejny raz sprzedaje i nie wiadomo czy nie odeślą mu s powrotem ? Ale mam też drugą opcję - od znanego modelarza odkupić ten sam lub Webra 1,6. On jest zainteresowany moim samozapłonem Striż 1,5cm więc chyba dogadamy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 to ja ci sprzedam AP 0.9 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 31 minut temu, Irek M napisał: Webra 1,6 a która Webra ???? stara , na panewce to była 1,7 ccm, Speed to 1,6 -> te były żarowe, była jeszcze 1,5 Diesel z taka ładną półokragła głowicą chetnie wymienię nowego Striża 1,5 na dowolną Webrę? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 a chodzi ci przeciwtłok w Striżu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Jacek giełda jest w innym dziale ? 31 minut temu, witold_pi napisał: a chodzi ci przeciwtłok w Striżu? Nie ma innej opcji, jak wszedł to i wyjdzie :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 10 minut temu, Paweł Praus napisał: Jacek giełda jest w innym dziale ? wiem, wiem.....ale ten maleńki off topic wyniknął z konkretnej sytuacji.....czyli jak zamienić szare na złote a złote na $$$?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Nie wiem czy zauważyliście ale ten maluch ma gaźnik z trzema śrubami regulacyjnymi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Który motorek masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi