d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 16:30, jarek996 napisał: Cos trzeba z ta kasa robic ? Rozwiń kasę należy robić....a co robić z kasą to już jest rzeczą wtórną......generalnie należzzzzzzzzzzzzzzzy ją wydawać na przyjemności , a te bywają rózne?
jarek996 Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 16:45, d9Jacek napisał: kasę należy robić....a co robić z kasą to już jest rzeczą wtórną......generalnie należzzzzzzzzzzzzzzzy ją wydawać na przyjemności , a te bywają rózne? Rozwiń Zgadza sie ! Po dobrych "zakupach" powinien byc dobry sen ?
M.Ch. Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Przyłączam się do gratulacji. Jak już wspominałem w innym wątku - uwielbiam AXi, ale ile razy odpalam żarkę, słucham tego dźwięku, czy też reguluję zawory, mam łapy w paliwie, patrzę na te super wykonane, spasowane elementy - to aż się łza sentymentu w oku kręci, że te czasy gdzieś odchodzą... Jestem w klubie, a przyznam sie, bez bicia że moja 90 4C dopiero czeka na rozdziewiczenie, a 120 R jest na innym kontynencie i czeka na zluzowanie przepisów i wysyłkę. Panowie, jako że dbam o rzeczy podpowiedzcie proszę czym najsensowniej czyścić motorek po zakończeniu latania. W kwestii paliwa to zwyczajowo zdejmuję z gaźnika wężyk i wypalam wszystko, później paręnaście kropel after runa przez rurkę do skrzyni korbowej, zakręcę parę 2 razy śmigłem i tyle. Przed zimowaniem jeszcze w otwór od świecy. Ale chodzi mi też o czyszczenie z zewnątrz - sprężone powietrze to jedno (z przysłonięciem wlotu gaźnika) ale jakiś sensowny nieinwazyjny i raczej nie drogi odtłuszczacz żeby nie uszkodzić też uszczelek itp. Pozdrawiam serdecznie P.S. Dopiero spojrzałem - ale potworek! Zakręci nawet 20x10! http://sceptreflight.com/Model Engine Tests/Enya 180X.html
jarek996 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 W dniu 28.05.2020 o 12:47, M.Ch. napisał: Panowie, jako że dbam o rzeczy podpowiedzcie proszę czym najsensowniej czyścić motorek po zakończeniu latania. W kwestii paliwa to zwyczajowo zdejmuję z gaźnika wężyk i wypalam wszystko, później paręnaście kropel after runa przez rurkę do skrzyni korbowej, zakręcę parę 2 razy śmigłem i tyle. Przed zimowaniem jeszcze w otwór od świecy. Ale chodzi mi też o czyszczenie z zewnątrz - sprężone powietrze to jedno (z przysłonięciem wlotu gaźnika) ale jakiś sensowny nieinwazyjny i raczej nie drogi odtłuszczacz żeby nie uszkodzić też uszczelek itp. Rozwiń Ja z zewnatrz odtluszczam sprayem do czyszczenia zaworow EGR ( tez zatykam "otworki" przy czyszczeniu ). Zamiast after runa , zaczalem uzywac oleju do konserwacji broni ( spray ) firmy BRUNOX ( Swiss Made ) . Nie rusza gumy , wypiera wode i pieknie smaruje . Sa tez inne odpowiedniki ( polskie , wloskie ) , ale poniewaz uzywam BRUNOXa w moich rowerach i sie sprawdza , postanowilem nie eksperymentowac. Czysci ( rozpuszcza ) nagary w lufach , wiec moze czysci rowniez nasze wewnetrzne "zlogi" ? 1
d9Jacek Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 j od siebie dodam, że dobrze jest ustawic wał korbowy, tak , aby czop wału i stopa korbowodu nie kąpały sie w potencjalnym wypłukanym syfie 1
Irek M Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Pytanie do znawców/miłośników tej marki. Prawda li to ?, że np. taki Enya 09 w sumie staruszek, jest dużo lepszy niż np. nówka ASP 09? Oczywiście chodzi o jego pracę bo planuję wstawić do małego modeliku.
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 To tak jakbyś porównywał samochód Japoński z Chińskim...
Irek M Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Z tym, że Chińczycy robią wiele markowych produktów ? . Rozumiem, że brać.
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 29.05.2020 o 10:29, Irek M napisał: Z tym, że Chińczycy robią wiele markowych produktów Rozwiń ooooo tak, bardzo bardzo wiele produktów.....ale od jakiegos czasu staram się ich unikać ale Enya 0.9 to bierz bez wahania
Irek M Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Niestety silnik już wysłany komu innemu. Ale coś chyba pechowy był/jest ? Właściciel odkupił kiedyś z myślą, że odpala i lata sobie. Jednak nie udało mu się odpalić więc sprzedawał. Raz już sprzedał ale kupujący nie odebrał. Teraz kolejny raz sprzedaje i nie wiadomo czy nie odeślą mu s powrotem ? Ale mam też drugą opcję - od znanego modelarza odkupić ten sam lub Webra 1,6. On jest zainteresowany moim samozapłonem Striż 1,5cm więc chyba dogadamy się.
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 29.05.2020 o 12:01, Irek M napisał: Webra 1,6 Rozwiń a która Webra ???? stara , na panewce to była 1,7 ccm, Speed to 1,6 -> te były żarowe, była jeszcze 1,5 Diesel z taka ładną półokragła głowicą chetnie wymienię nowego Striża 1,5 na dowolną Webrę? 1
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Jacek giełda jest w innym dziale ? W dniu 29.05.2020 o 12:37, witold_pi napisał: a chodzi ci przeciwtłok w Striżu? Rozwiń Nie ma innej opcji, jak wszedł to i wyjdzie :-))
d9Jacek Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 29.05.2020 o 12:37, Paweł Praus napisał: Jacek giełda jest w innym dziale ? Rozwiń wiem, wiem.....ale ten maleńki off topic wyniknął z konkretnej sytuacji.....czyli jak zamienić szare na złote a złote na $$$??
witold_pi Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Nie wiem czy zauważyliście ale ten maluch ma gaźnik z trzema śrubami regulacyjnymi !
Rekomendowane odpowiedzi