TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Wszystkie śmigła zakładałem napisami do przodu, największa prędkość osiągnął na 7x5. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 I co? Już wiesz na pewno, że większe, ale lżejsze skrzydła pomogą? I wiesz o ile lżejsze? Żebyś ty jeszcze choć to wiedział o jakim obciążeniu skrzydła model na tym silniku da radę wystartować to gotów jestem Ci uwierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tu skrzydła nie mają nic do rzeczy. Model rozwija prędkość traktora podczas orki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tu skrzydła nie mają nic do rzeczy. Model rozwija prędkość traktora podczas orki.Hehe, to prawda.Na filmiku była próba na 8x5, nieco szybciej jechał na 7x5, czy na 7x4 będzie szybszy? Wytapatalkowane I co? Już wiesz na pewno, że większe, ale lżejsze skrzydła pomogą? I wiesz o ile lżejsze? Żebyś ty jeszcze choć to wiedział o jakim obciążeniu skrzydła model na tym silniku da radę wystartować to gotów jestem Ci uwierzyć. Nigdzie nie napisałem, że wiem "na pewno". Przypuszczam jednak że mniejsza waga pozwoli wystartować przy mniejszej prędkości. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Ile on waży. Potrzeba trochę danych aby ocenić prędkość minimalną. Jeśli chodzi o śmigło 7X4 może być lepiej ale nie musi. Większy skok smigla 7x5 przy tej samej średnicy powinien nam poskutkować wiekszą prędkością strumienia zaśmiglowego o ile silnik da radę to ukręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Waży ok. 1400g Pow. Nośna 32dm2 Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Obciażenie mamy w granicach 45g/dm2 a stosunek ciągu do masy mamy 0.57 o ile ten napęd daje zakładane przeze mnie 0.8 kg. Powinien latać i to całkiem dobrze. Trzeba szukać co jest nie tak. napewno jest probelm z szybkością rozbiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Kuba, napisałem, że najpierw trzeba wiedzieć, a potem budować. Nie można przypuszczać! Trzeba wiedzieć jaką maksymalnie wagę może mieć model o określonej wielkości, jaki silnik zapewni mu wystarczający ciąg do lotu, a nie jak ktoś napisał do orki. Może ten dotychczasowy model będzie śmigał aż miło tylko trzeba to wiedzieć czy ma taką szansę, a nie zamawiać następne żeberka powiększone. Pan Schier pisał również o skrzydłach skośnych. I co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 A według mnie to nieumiejętność startu modelem.Cały czas zaciągnięta wysokość.Gdzie masz środek ciężkości.Poprawnie wyważyłeś? Po zmianie śmigła regulowałeś silnik?Na pewno nie.Jutro latamy od rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 A według mnie to nieumiejętność startu modelem.Cały czas zaciągnięta wysokość.Gdzie masz środek ciężkości.Poprawnie wyważyłeś? Po zmianie śmigła regulowałeś silnik?Na pewno nie.Jutro latamy od rana. Ok, będę koło 10.Tak może być. Mój pierwszy model w końcu.. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 O wlasnie na zaciągnietą wysokość nie zwrócilem uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Środek ciężkości mam na dźwigarze. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Kuba, jaki jest tam silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 ASP 12a Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Kuba, skoro silnik da radę ciągnąć model po trawie, to ciąg jest w miarę duży!!!Dlaczego, jeśli piszesz że jest wyważony i wyregulowany nie puścić go z ręki !!! tylko orać po trawie i jak mi się wydawało w zaciągniętym sterem wysokości nie pozwalając mu się rozpędzić.Jak jest wszystko OK musi jakoś polecieć. Nie kombinuj , słuchaj wypowiedzi i dorad starszych modelarzy.Chcesz robić nowy, zrób go dokładnie z planów i z wniosków wyciągniętych z terażniejszego. Powodzenia w oblotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 A wydawało się, że o Wicherku to już nic więcej nie można by napisać. Model opisany na forum wiele razy, wykonany i ulotniony w setkach egzemplarzy i w rożnych wariantach, posiadający pewną i sprawdzoną dokumentację - a tu proszę ile jeszcze nowych problemow można powymyślać. Powodzenia przy oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 No i będę budował nowego Wicherka. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 To cudownie. Kuba, zechcesz poświęcić parę chwil i napisać dlaczego w jednej chwili odstawiłeś wszystkie porady i podjąłeś taką decyzję? Czy wszyscy mają się domyślać? A potem machnąć ręką i od nowa prowadzić Cię przez budowę kolejnego Wicherka? Postaraj się być nieco bardziej komunikatywny, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Okej, sorki. Wicherek poleciał, na 10 sekund, potem spadł. Potrzebował dwóch kamieni na dziobie. Straty nie są wielkie ale jest to (nie) latająca cegła. Niestety. Wytapatalkowane Dodam iż start był z ręki. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Kuba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi