Ziggy Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Witam, Fotki dla Romana - orginalne rysunki plozy. Musze cos przerobic i dlatego prosze o szkic Twojego pomyslu. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Coś mi nie idzie z fotografią szkicu. Ale chodzi o owalny otwór powiedzmy 1/4 " na 3/4" w tylnej części płozy, który przesuwa się po wkręcie wkręconym w solidnie zamocowanej do szkieletu nakrętce. Płoza ugina się i wydłuża przesuwając się po wkręcie. Na wkręcie znajduje się podkładka.Oczywiście początek płozy przykręcony do kawałka twardszego drewna wklejonego w szkielet. W Foce miałem taki U bracket wykonany z blaszki aluminiowej i wklejony w laminat. Tylny koniec płozy swobodnie przesuwał się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Witam, Dzisiaj kadlub zostal pomalowany. Moj kolega Ray ma dostep do kabiny malowania z dobrym wywietrznikiem. Nie chcialem zabierac mu przyjemnosci i wszystko zostalo skonczone w ciagu jednej godziny. Znaki rejestracyjne przyklejone i tak wyglada kadlub. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Cześć. Popraw tytuł, bo jeszcze taka nazwa się utrwali. Ładny, ależ będą emocje przy oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Witam, Skrzydla gotowe, skończone. Troche to zajęło czasu aby pomalować wszystko - 6 warstw do uszczelnienia pokrycia. Teraz będzie kilka wypadów do zakładu na końcowe malowanie. Ziggy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Witam, Skrzydla gotowe, skończone. Troche to zajęło czasu aby pomalować wszystko - 6 warstw do uszczelnienia pokrycia. Teraz będzie kilka wypadów do zakładu na końcowe malowanie. P1010129.JPG Ziggy Witam to teraz czekamy na oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Dzien dobry, Dzisiaj przyszła paczka - czekalem na to prawie dwa tygodnie. Jest to podstawa do modeli - robione tu w Australji I tak wyglada po złożeniu. Link to strony producenta https://www.prophead.com.au Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Witam, Nareszcie malowanie skończone. Jutro przyklejam znaki na skrzydłach i jeszcze jedna warstwa przezroczystego lakieru za tydzień. Ziggy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Witam, Dzisiaj poniedziałek i moj wolny dzien od pracy. Szefowa pracuje i chata wolna można działać. Koncze montowanie plozy. Blaszki duraluminiowe zrobione.Musze kupić taka lekka gumę, juz dostałem próbkę. W nastepny wtorek końcowe malowanie. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Witam model bardzo piękny,ale pracownia (modelarnia) też niczego sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam, Dzisiaj wielki dzien - malowanie skończone. Ostatnia warstwa to Clear Satin - daje to efekt oryginalnego malowania szybowców z tego okresu czasu. Dobrze ze mamy dostęp do miejsca gdzie można malować takie duże skrzydła z dobra wentylacja. Teraz ostatnia prosta, to wklejanie zawiasów, odbiornik i połączenie wszystkich serw no i pierwszy lot. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ziggy- z wyrazami uznania za piękną budowę moja wersja Nietoperza nad Bielskiem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Witam, Skończyłem montowanie plozy.Dzisiaj dostałem gumę tej szerokości, zrobiłem profil do obrysu kadluba i mocowanie jest na klej i dodatkowo wkręty. Ploza zalozona i zostawiłem troche miejsca na uginanie i sprezystosc . Na końcu jest taka nakładka z blachy duraluminiowej, trzyma płozę i równocześnie pozwala sie jej przesuwać. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Super wygląda taka gumo piankowa wkładka obłożona niezbyt naciągniętą tkaniną w kolorze brudnego szarego płótna .Wypisz, wymaluj robi za płócienną osłonę amortyzatorów . A jak się sprężysz to szycie też się da zrobić. Jako "oczka" możesz użyć tulejki na przewody elektryczne (na linki).Wywinięcie na całkiem płasko tulejek poprzez lekkie uderzenie w część cylindryczną ( pionowo na deseczce ) . Zauważyłem suwliwy koniec płozy-o to własnie chodziło ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Witam, Pierwsze składanie po malowaniu. Mam problem z tymi dźwigarami ,to jest pełna rurka szklana i bardzo jest " czuła "na zmianę polozenia skrzydła. Musze cos pomyslec bo zajmuje to dużo czasu na ułożenie i dopchniecie skrzydeł.Nie wiem jak to będzie gdy zamontuje lotki, ster wysokości i klapy - skrzydła nie da sie lekko trzymać Nie wiem czy lepiej jest zamienic ten dźwigar na pełny węglowy. Macie moje jakieś pomysły ? Musze sie także skontaktować z firma Oldgliders. Ziggy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Piękny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Naprawdę piękny. Dokładnie przemyśl to zamocowanie skrzydła. Żeby nie skończyło się tak, jak w tym przypadku. Niesamowity flatter. SZD6X Nietoperz. https://www.youtube.com/watch?v=W393pf6gnww Życzę udanego oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Naprawdę piękny. Dokładnie przemyśl to zamocowanie skrzydła. Żeby nie skończyło się tak, jak w tym przypadku. Niesamowity flatter. SZD6X Nietoperz. https://www.youtube.com/watch?v=W393pf6gnww Życzę udanego oblotu. Nie chcę krytykować tego pilota, bo łączę się z nim w bólu utraty tak pięknego modelu, ale kurde nie widział w pierwszym locie, że model jest skrajnie niestabilny. Wylądował szczęśliwie i powinien zabrać model na warsztat i ustalić i przede wszystkim zapobiec takiemu flaterowi. Jestem naprawdę w szoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 To nie wina samego mocowania skrzydeł, ale ich wykonania. Ja się z pilotem w bólu nie łącze, bo nie dość, że najpierw źle wykonał skrzydła to potem zrobił wszystko, żeby model się rozleciał w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Gdzie i kiedy ten model był niestabilny w locie. Po prostu przekroczył prędkość krytyczną i wpadł w drgania samowzbudne. Winą była budowa skrzydeł (ich sztywność) lub ich mocowanie. Ale nie niestabilność. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi