TommyTom Opublikowano 15 Września 2025 Autor Opublikowano 15 Września 2025 6 minut temu, Czaro napisał: No właśnie, jak jest u Was z reflight w finałach? Wyniki wszystkich są zerowane i leci jeszcze raz cała grupa finalistów? Czy tworzona jest podgrupa, dolosowana do tych dwóch którym reflight się należy? Co do zasady wyniki nie były zerowane i każdorazowo mogli w re-flightach lecieć wszyscy - jako jedna grupa finałowa. Wybierany był lepszy wynik między lotem finałowym i re-flightem tego lotu finałowego. Fakt, że nie wszyscy lecieli w re-flightach (bo np. już nie mieli modelu po crashu...). Jednym słowem można było polecieć i poprawić rezultat.
Konrad_P Opublikowano 15 Września 2025 Opublikowano 15 Września 2025 W dniu 14.09.2025 o 19:41, endriuRC napisał: Lata ktoś F5J na Śląsku i wdrążył by mnie w to ? Chętnie polatam Staszek i Edek latają na Śląsku ale nie ma ich tu na forum.
Czaro Opublikowano 16 Września 2025 Opublikowano 16 Września 2025 10 godzin temu, TommyTom napisał: Co do zasady wyniki nie były zerowane i każdorazowo mogli w re-flightach lecieć wszyscy - jako jedna grupa finałowa. Wybierany był lepszy wynik między lotem finałowym i re-flightem tego lotu finałowego. Dzięki za wyjaśnienie. Czyli jest tak, jak w F3K zrobili od tego roku. Mając reflight dostajesz przeciwko sobie całą grupę pilotów, którzy lecą na pełnym ryzyku i choćby z czystego prawdopodobieństwa wychodzi, że któremuś się uda srogo Cię nalatać
TommyTom Opublikowano 29 Marca Autor Opublikowano 29 Marca Czas już odświeżyć wątek i zachęcić do wzięcia udziału w zawodach na arenie międzynarodowej. Najbliższe eventy F5J: 11-12 kwietnia - https://litteamcup.sk - zapisy do 7 kwi 02-03 maja - https://modelariholic.sk - zapisy do 29 kwi 29-31 maja - https://f3j.com SAMBA CUP 2026 - zapisy od 6 kwi Wszystkie imprezy F5j w EU dostępne na stronie F5J – CONTEST Eurotour zawody F5J w Polsce - informacja dostępna na stronie Komisji Modelarskiej AP Kalendarz imprez – Modelarstwo w Aeroklubie Polskim Do zobaczenia na lotnisku :) 1
damek Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia My już jutro jedziemy na Słowację latac w PŚ, natomiast w kolejny weekend mamy pierwszy Puchar Polski w Inowrocławiu. Poniżej link do zapisów oraz biuletyn. https://forms.gle/T6Rc7FBAJzS1sSeZ7 Biuletyn informacyjny PP F5J Inowrocław.pdf
Czaro Opublikowano Poniedziałek o 16:54 Opublikowano Poniedziałek o 16:54 Ale ciaśniutko w finałach! Piąty, a prawie jak pierwszy Gratki dla ekipy! 1
wojcio69 Opublikowano Poniedziałek o 17:21 Opublikowano Poniedziałek o 17:21 3 punkty, to jak ironia losu. Jesteście wielcy. Cała czwórka - bez wyjątków. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano Poniedziałek o 20:40 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Poniedziałek o 20:40 Zanim co nieco o LItteam Cup to ponawiam informację o zapisach na PP w Inowrocławiu, które odbędą się już w ten weekend. Jeżeli ktoś chce spać w hotelu na lotnisku to jest też taka opcja, kontakt pod tel. 693353228 No to starą tradycją poniżej krótki opis co tam się u nas działo na zawodach: Na Słowacje pod Tekovsky Hradok jechaliśmy już nie raz także lotnisko nam znane i lubiane. Romek z Zenią byli na lotnisku wcześnie w piątek po nich Tomek, a ja z Jarkiem dzięki wspaniałej A4 dojechaliśmy wieczorem prosto na nocleg zamiast na lotnisko. W sobotę rano przygotowanie i sprawdzenie modeli i start o 9. Pogoda 10-15 stopni wiatr słaby ale kręcący tak samo jak kominy które odchodziły w dziwne miejsca i kierunki dosyć nieprzewidywalnie. I tak było przez cały dzień niskie starty w okolicach 40-60m. Mi ten dzień szedł super, Tomkowi i także. Romek trafił rundę przesilenia, a Jarek dwie plus nie mógł się wstrzelić w lądowania coś całe zawody. Pierwszy dzień konczymy 5 pełnymi rundami i początkiem 6. pozycje dobreja 1wszy tomek 18 z opcją walki o finał. Romek 26 jarek przez 2 zera daleko. Niedziela to zmiana warunku nie ma słońca które było jeszcze przed rozoczęciem lotów a i wiatr większy. Ja latam 2 rundy modelem 1,8 kg ostatnią za to juz lekkim modelem bo zaczęło się uspokajać. po 7 rundzie z obliczen byłem juz w finale . Ostatni lot był ciezki i nie udalo się go dolatać ale za to wyciagnąłem z niego sporo nauki na przyszłość. Tomek walczył o finały mądrymi lotami, ale niestety zabrakło mało. Ogólnie róznice były dosyć małe i bardzo dużo osób miało do ostatniego lotu szanse na finały. Finały w skrócie poszły po mojej mysli nie na wariata w 100 procentach (tylko 90). Decyzje dobre, dobre krążenie i lądowania. Zabrakło do pudła bardzo mało do wygrania trochę więcej. Tak na prawdę wiecej ryzyka od pierwszej rundy, ale jako że to początek roku a fajnie by było miec modele to jestem w pełni zadowolony z decyzji. Zdjęć za bardzo nie mam bo owszem miałem ze sobą aparat ale nie było nawet chwili na zrobienie foty (ciagłe helpowanie) Wyniki na stronie Litteam do podejrzenia: https://litteamcup.sk/f5j-litteam-cup.php ce8579e8-ca55-455c-97f5-8f6496caebf1.mp4 6 1
TommyTom Opublikowano Wtorek o 19:33 Autor Opublikowano Wtorek o 19:33 Dzięki Damian za relację i helpowanie na zawodach Dodam tylko, że Jan zorganizował w ramach zawodów dodatkowe dwie konkurencje pucharowe. Pierwsza to 'Puchar Gagarina' - za najwyższy zarejestrowany start, druga to 'Puchar Ground Start Master' - za najniższy start w rundach zasadniczych i finałach. W trakcie zawodów nagrody przechodziły płynnie z rąk do rąk, ale można było na bieżąco śledzić osiągnięcia na tablicy rezultatów. Finalnie zwycięzcą Pucharu Gagarina został Peter Fabian (SK) z wynikiem 299m w R8.G4, natomiast Martin Rajsner (SK) z wynikiem 11m zgarnął Puchar GSM w R3.FO. 1
Rekomendowane odpowiedzi