TommyTom Opublikowano 15 Września 2025 Autor Opublikowano 15 Września 2025 6 minut temu, Czaro napisał: No właśnie, jak jest u Was z reflight w finałach? Wyniki wszystkich są zerowane i leci jeszcze raz cała grupa finalistów? Czy tworzona jest podgrupa, dolosowana do tych dwóch którym reflight się należy? Co do zasady wyniki nie były zerowane i każdorazowo mogli w re-flightach lecieć wszyscy - jako jedna grupa finałowa. Wybierany był lepszy wynik między lotem finałowym i re-flightem tego lotu finałowego. Fakt, że nie wszyscy lecieli w re-flightach (bo np. już nie mieli modelu po crashu...). Jednym słowem można było polecieć i poprawić rezultat.
Konrad_P Opublikowano 15 Września 2025 Opublikowano 15 Września 2025 W dniu 14.09.2025 o 19:41, endriuRC napisał: Lata ktoś F5J na Śląsku i wdrążył by mnie w to ? Chętnie polatam Staszek i Edek latają na Śląsku ale nie ma ich tu na forum.
Czaro Opublikowano 16 Września 2025 Opublikowano 16 Września 2025 10 godzin temu, TommyTom napisał: Co do zasady wyniki nie były zerowane i każdorazowo mogli w re-flightach lecieć wszyscy - jako jedna grupa finałowa. Wybierany był lepszy wynik między lotem finałowym i re-flightem tego lotu finałowego. Dzięki za wyjaśnienie. Czyli jest tak, jak w F3K zrobili od tego roku. Mając reflight dostajesz przeciwko sobie całą grupę pilotów, którzy lecą na pełnym ryzyku i choćby z czystego prawdopodobieństwa wychodzi, że któremuś się uda srogo Cię nalatać
TommyTom Opublikowano 29 Marca Autor Opublikowano 29 Marca Czas już odświeżyć wątek i zachęcić do wzięcia udziału w zawodach na arenie międzynarodowej. Najbliższe eventy F5J: 11-12 kwietnia - https://litteamcup.sk - zapisy do 7 kwi 02-03 maja - https://modelariholic.sk - zapisy do 29 kwi 29-31 maja - https://f3j.com SAMBA CUP 2026 - zapisy od 6 kwi Wszystkie imprezy F5j w EU dostępne na stronie F5J – CONTEST Eurotour zawody F5J w Polsce - informacja dostępna na stronie Komisji Modelarskiej AP Kalendarz imprez – Modelarstwo w Aeroklubie Polskim Do zobaczenia na lotnisku :) 1
damek Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia My już jutro jedziemy na Słowację latac w PŚ, natomiast w kolejny weekend mamy pierwszy Puchar Polski w Inowrocławiu. Poniżej link do zapisów oraz biuletyn. https://forms.gle/T6Rc7FBAJzS1sSeZ7 Biuletyn informacyjny PP F5J Inowrocław.pdf
Czaro Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Ale ciaśniutko w finałach! Piąty, a prawie jak pierwszy Gratki dla ekipy! 1
wojcio69 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 3 punkty, to jak ironia losu. Jesteście wielcy. Cała czwórka - bez wyjątków. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 13 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Kwietnia Zanim co nieco o LItteam Cup to ponawiam informację o zapisach na PP w Inowrocławiu, które odbędą się już w ten weekend. Jeżeli ktoś chce spać w hotelu na lotnisku to jest też taka opcja, kontakt pod tel. 693353228 No to starą tradycją poniżej krótki opis co tam się u nas działo na zawodach: Na Słowacje pod Tekovsky Hradok jechaliśmy już nie raz także lotnisko nam znane i lubiane. Romek z Zenią byli na lotnisku wcześnie w piątek po nich Tomek, a ja z Jarkiem dzięki wspaniałej A4 dojechaliśmy wieczorem prosto na nocleg zamiast na lotnisko. W sobotę rano przygotowanie i sprawdzenie modeli i start o 9. Pogoda 10-15 stopni wiatr słaby ale kręcący tak samo jak kominy które odchodziły w dziwne miejsca i kierunki dosyć nieprzewidywalnie. I tak było przez cały dzień niskie starty w okolicach 40-60m. Mi ten dzień szedł super, Tomkowi i także. Romek trafił rundę przesilenia, a Jarek dwie plus nie mógł się wstrzelić w lądowania coś całe zawody. Pierwszy dzień konczymy 5 pełnymi rundami i początkiem 6. pozycje dobreja 1wszy tomek 18 z opcją walki o finał. Romek 26 jarek przez 2 zera daleko. Niedziela to zmiana warunku nie ma słońca które było jeszcze przed rozoczęciem lotów a i wiatr większy. Ja latam 2 rundy modelem 1,8 kg ostatnią za to juz lekkim modelem bo zaczęło się uspokajać. po 7 rundzie z obliczen byłem juz w finale . Ostatni lot był ciezki i nie udalo się go dolatać ale za to wyciagnąłem z niego sporo nauki na przyszłość. Tomek walczył o finały mądrymi lotami, ale niestety zabrakło mało. Ogólnie róznice były dosyć małe i bardzo dużo osób miało do ostatniego lotu szanse na finały. Finały w skrócie poszły po mojej mysli nie na wariata w 100 procentach (tylko 90). Decyzje dobre, dobre krążenie i lądowania. Zabrakło do pudła bardzo mało do wygrania trochę więcej. Tak na prawdę wiecej ryzyka od pierwszej rundy, ale jako że to początek roku a fajnie by było miec modele to jestem w pełni zadowolony z decyzji. Zdjęć za bardzo nie mam bo owszem miałem ze sobą aparat ale nie było nawet chwili na zrobienie foty (ciagłe helpowanie) Wyniki na stronie Litteam do podejrzenia: https://litteamcup.sk/f5j-litteam-cup.php ce8579e8-ca55-455c-97f5-8f6496caebf1.mp4 6 1
TommyTom Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia Dzięki Damian za relację i helpowanie na zawodach Dodam tylko, że Jan zorganizował w ramach zawodów dodatkowe dwie konkurencje pucharowe. Pierwsza to 'Puchar Gagarina' - za najwyższy zarejestrowany start, druga to 'Puchar Ground Start Master' - za najniższy start w rundach zasadniczych i finałach. W trakcie zawodów nagrody przechodziły płynnie z rąk do rąk, ale można było na bieżąco śledzić osiągnięcia na tablicy rezultatów. Finalnie zwycięzcą Pucharu Gagarina został Peter Fabian (SK) z wynikiem 299m w R8.G4, natomiast Martin Rajsner (SK) z wynikiem 11m zgarnął Puchar GSM w R3.FO. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 7 godzin temu Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 godzin temu No to pierwsze zawody do Pucharu Polski F5J za nami. Zawody rozgrywane na lotnisku Aeroklubu Kujawskiego w Inowrocławiu. Pogoda dopisała lekki wiatr i słoneczna pogoda spowodowała dosyć niskie starty. Kominów było dużo choć wędrowały w różne strony co było często dosyć kłopotliwe. Odlataliśmy 11 rund w 2 dni były przygody, ale ostatecznie wszystko wyszło super. Z mojej strony gratulacje dla zwycięzców i dzięki za super loty i walkę bo bywało blisko ale fair. Poniżej wyniki i kilka fotek z zawodów. Również chciałbym w tym miejscu wszystkich zaprosić na Mistrzostwa Polski F5J, które odbędą się 15-17.05.2026r. na lotnisku SMO Feniks w Lipowej k.Grodkowa. Poniżej link do zapisów i biuletyn. https://forms.gle/KUvEhdgrDmy3P7nn7 41a9d42d-b71e-4f43-a87b-1fb797f2e46b.mp4 Biuletyn informacyjny MP F5J 2026.pdf 3 2
Jerzzy Opublikowano 31 minut temu Opublikowano 31 minut temu Ze swojej strony (i myślę, że w imieniu wszystkich zawodników, bo nie było okazji powiedzieć tego na zakończeniu) chciałbym podziękować Romkowi Czerwińskiemu, całemu zespołowi pomocników oraz sędziom za przygotowanie nowego miejsca do latania F5J. Damianowi należą się szczególne słowa uznania za sprawne prowadzenie zawodów, organizację oraz logistykę sprzętu. Do tego sam latał, pomagał innym i dopilnował, żeby wszystko działało jak w zegarku. Połączenie roli organizatora, pilota i pomocnika w jednej osobie to naprawdę duży wysiłek — tym większy szacunek i ogromne brawa 👏👏👏
Rekomendowane odpowiedzi