Lucjan Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witaj Wojtku! Dodaj troszkę złota i błękitu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 A weź kawałek rurki stalowej cienkościennej (za darmo masz fi 10) ,zwyczajnie przepal palnikiem. W niewidocznym miejscu zaciśnij nasuniętą stalową na aluminiową i z głowy problem i wydatki. Efekt naturalny a nie udawany farbkami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Taki efekt to nie tylko wygrzanie ale na zmianę z nalotem rdzy Najpierw wysoka temperatura powodująca zmianę koloru stali i wyczyszczenie z wszystkich zanieczyszczeń co jest powodem do nalotu delikatnej rdzy i ponowne uruchomienie silnika nagrzewanie i tak w kółko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wyszło bardzo fajnie .Drogie te Alclady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Trzeba jeszcze troszkę "dopieścić" i myślę że będzie OK. Alclady - trzydzieści kilka zł za buteleczkę. http://alclad2.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Moim zdaniem wyszło bardzo fajnie. O tyle o ile da się to ze zdjęć wywnioskować. Po za tym światło mocno te kolory "robi". Widać jaka jest różnica na pierwszym zdjęciu robionym przy pełnym słońcu i drugim, gdy słońce zaszło za chmurę . Najlepiej by było na żywo obczaić - mam nadzieję, że się kiedyś uda Jedyne co, to widać, że kolektor w modelu jest hm... zbyt idealny W tym od gladiatora widać ugięcia na liniach nitowań, wgniecenia itd. Ale to zawsze jest szok dla modelarza, obejrzeć z bliska samolot w muzeum - te wszystkie nierówności, szpary, niedoróbki... Natomiast co do cen takich alcladów np. no to niestety nasze hobby tanie nie jest... Rozmawiałem kiedyś na ten temat w sklepie modelarskim i konkluzja była taka, że jeśli ktoś szuka taniego hobby, to szachy są fajne (o ile się nie zacznie grać na kasę ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Całkiem dobrze, a jak na pierwsze spotkanie z Alcladami to rewelacja. Ale w moim odczuciu malowanie jest zbyt jednostajnie. Przy tak małej skali warto było by trochę zróżnicować efekty przegrzania ponieważ w różnych miejscach kolektora temperatury działające na blachę były różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Ale w moim odczuciu malowanie jest zbyt jednostajnie Też mam takie wrażenie. Jutro wybieram się do MLP zobaczyć jak to wygląda na 11-stce. Muszę jeszcze zakupić ALC-413 i tak jak mówisz, bardziej to zróżnicować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Kurcze, nie wiem , przekonam się jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 a na 11ke wrocil juz silnik? Nie wrócił, P-11stki w ogóle w muzeum nie ma. Ponoć zdejmują formę z całości by wykonać kopię laminatową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 P.11 przeszła bardzo dokładne badania, zebrano materiały które posłużą do budowy repliki. Więcej info tutaj: http://www.strona.willia.nazwa.pl/strona/aktualnosci Wojtek, śledzę temat Jastrzębia na bierząco i podziwiam! Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Żeby nie było, że nic nie robię! Prace cały czas trwają. Osłona kabiny robiona "na piechotę", to jest wyzwanie! Kurcze, fura roboty, a efektów prawie nie widać. Ale tak to jest jak człowiek bawi się w "makiety". Se kurcze wymyśliłem,.... kabinę odsuwaną,.... to teraz mam. Ale dam radę... nie będę spał, nie będę jadł, a i tak ją ujarzmię . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Gratulacje piękna praca, ręczna robota zawsze najbardziej ceniona - choć wymaga wiele wysiłku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam, Czy macie jakieś "patenty" na wykonanie takiej ładnej osłony złącza śrubowego łączącej centropłat z końcówką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Znam ten ból ,odnośnie odsuwanej kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Odnośnie osłony na centropłacie, wg. mnie najłatwiej wyprofilować z XPS , a następnie wykonać formę. Ewentualnie frezowanie foremników i tłoczenie z blachy aluminiowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam, Czy macie jakieś "patenty" na wykonanie takiej ładnej osłony złącza śrubowego łączącej centropłat z końcówką? Proponuję wykonać luźne żebro (montowane na bagnetach) między centropłatem a końcówką płata "oklejone" imitacją osłony złącza śrubowego. Z dokładnym pasowaniem imitacji osłony (szczeliny z poszyciem płata). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Odnośnie osłony na centropłacie, wg. mnie najłatwiej wyprofilować z XPS , a następnie wykonać formę. Ewentualnie frezowanie foremników i tłoczenie z blachy aluminiowej. W pierwszej wersji też o piance i formach pomyślałem, ale wykonanie form tychże osłon pod jedną szt. skrzydeł jest nieopłacalne i kosztowo i czasowo. Tym bardziej frezowanie i tłoczenie. Proponuję wykonać luźne żebro (montowane na bagnetach) między centropłatem a końcówką płata "oklejone" imitacją osłony złącza śrubowego. Z dokładnym pasowaniem imitacji osłony (szczeliny z poszyciem płata). Stasiu, końcówka i połowa centropłata jest zespolona na stałe. Skrzydła są dzielone, ale na dwie połówki w osi podłużnej kadłuba. Twój pomysł genialny w swojej prostocie jest super, ale na etapie projektowania skrzydeł. Teraz to już jest "po herbacie". W związku z tym, iż nie są to docelowe skrzydła do tego modelu, pomysł Twój zostanie wykorzystany w projekcie nowych poprawionych skrzydeł, które już czekają na wycięcie. W tak zwanym międzyczasie wpadłem jeszcze na jeden pomysł. Wyciąć z pianki (tak jak się wycina rdzenie do skrzydeł) kształt tej osłony, przykleić do płata (powinna ładnie ułożyć się na profilu), a następnie zalaminować cienką tkaniną. Potem wiadomo, szlifnąć i pomalować. Tylko pasował by ktoś, kto posiada taką maszynkę CNC do wycinania drutem na gorąco w styrodurze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 A jakie wymiary przekroju ma ta osłona w skali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Szer. 8 mm, wys. 4 mm. o przekroju półokręgu, długość 500 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi