DjTommi Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam. Chciałem zapytać szanowne forum czy ktoś miał doświadczenie z ciągnięciem przez model baneru reklamowego. Jeśli tak to miałbym parę pytań: - jak zbudowany był baner, czy był ustawiony pionowy za samolotem - jaka była długość holu i gdzie był on zaczepiony - czy lot był wykonywany podczas jakieś imprzy plenerowej ( jeśli tak to czy były potrzebne jakieś dodatkowe ubezpieczenia i pozwolenia) Dodam, że mam wykonać lot na obiekcie sportowym podczas imprezy plenerowej ze sceną. Dysponuję modelem holownika do szybowców z silnikiem 85cm i sporym zapasem mocy, więc chciałbym dostosować wymiary baneru do tego samolotu i bezpiecznie wykonać nim parę kółek nad imprezą. Pytanie czy to w ogóle jest wykonalne. Pozdrawiam i czekam na jakieś treściwe wypowiedzi na ten temat Tommi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Patrząc na latające samoloty nad brzegiem morza z reklamami to sam lot nie jest problemem . Bardziej ciekawi mnie start -z rozciągniętą reklamą czy rozwijaną potem w czasie lotu ?? Ciekawy temat Tomek ,może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie ,sam chętnie poczytam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Nie wiem jak w samolocie, ale jeśli chodzi o start to widziałem w paralotni.Odbywa się to tak, że startuje normalnie. Później podczas lotu wyciąga linke (około15m) z kotwiczką na końcu. Baner leży na ziemi a na końcu ma pętle(bardzo dużą z 4 metrową), no i ta pętla jest rozłożona na takich 2 podpórkach (wysokość około 1,5-2m) na końcu każdej podpórki jest V żeby linka mogła się ślizgać (sznurek od pętli tworzy poprzeczkę).I jak przeleci nad tymi podporami i zahaczy kotwiczką o linkę to cały baner się prześlizguje po tych podpórkach i idzie w górę.A jak chce wylądować to najpierw zrzuca a potem ląduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 W samolocie robi się to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjTommi Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witam. Jak się to robi w samolocie i na paralotni to ja wiem i widziałem na żywo. Chodzi o doświadczenia z modelem - czy ktoś coś jakoś już to przerabiał. Pozdrawiam Tommi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie przerabiałem, ale patent samolotowy wydaje się aplikowalny. Z tym wózkiem jednoosiowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralu Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Cześć, Nasz kolega klubowy w Bobrownikach na urodziny swojej córki robił przeloty z banerem. Widziałem jego próby na lotnisku i nawet to wychodziło bardzo przyzwoicie. Co prawda rozmiary baneru nie były zbyt duże i był holowany przez małego elektryka, ale nie było z tym większych problemów. Startował z zapiętym banerem i z nim siadał. Cały problem polegał na ułożeniu baneru w locie, tak aby był do odczytania. Trzeba było dociążyć koniec ciągniętego elementu aby się właściwie układał w locie. Po 40 min prób wychodziło to bardzo ładnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 wózkiem i jedną stroną dociążoną żeby baner był pionowo w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Mnie się zdarzyło holować dwie rzeczy- rękaw i taki quasi szybowiec z kamerą, żeby były zdjęcia, czy film wykonany z poza modelu w locie. Można to znaleźć (film) w wątku o modelu Breakfast. Był to piankowiec ok 1400 mm rozpiętości. Do tych lotów startowałem z ręki, więc nie było utrudnienia na rozbiegu. W locie rękaw bardzo ustateczniał model, z tym nosicielem kamery było gorzej, bo tylko na wznoszeniu zachowywał się względnie, w locie poziomym, a już na zniżaniu- szkoda gadać co wyczyniał, bo wchodził w strumień zaśmigłowy- ale to inna kwestia. Jedno co mógłbym na pewno polecić, to miejsce podczepienia linki- tak samo jak w holowaniu, w pobliżu środka ciężkości, tyle że pod kadłubem- to się sprawdziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 To mi podrzuciliście pomysł do realizacji dla FunCub'a... jeszcze go nie złożyłem, ale banerek będę chciał podczepić też. Tutaj jest trochę informacji, post nr 9. edit: ktoś już próbował: Banner tow - FunCub (BMK) #2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Tu inna technika startu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariopilot Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witam holowalem baner dlugi na 5m szeroki60cm modelem o rozpietosci 260cm silnik 50cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Na jakimś pikniku lotniczy widzialem banner holowany przez akrobata halowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Ja będę chciał do FunCub'a podpiąć niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 start normalnie przed lądowaniem wyczepia się baner i tyle baner zaczepiony do zaczepu dla szybowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 U mnie tak było, start z ręki;) http://pfmrc.eu/uploads/monthly_05_2015/post-16977-0-02621900-1430511690.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 U mnie tak było, start z ręki;) http://pfmrc.eu/uploads/monthly_05_2015/post-16977-0-02621900-1430511690.jpg Jaki duży model / silnik (elektryk)? Wydaje mi się około 1500, ale perspektywa może mylić. Właśnie o czymś takim myślę, tylko baner dłuższy (3x). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Model mały, ok 120CM rozpiętości. Napęd spalinowy, a baner, w tym przypadku flaga, także mała. Jakoś 15x30cm. Start modelu z ręki, bo na trawie się linki haczyly. Brak filmu z lotu z flagą, ale tutaj można zobaczyć jak model śmiga /http://pfmrc.eu/index.php?/topic/53005-slow-poke-dodatek/&do=findComment&comment=613078 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam holowalem baner dlugi na 5m szeroki60cm modelem o rozpietosci 260cm silnik 50cm Większy kaliber jednego i drugiego . Miałeś jeszcze zapas mocy czy było już blisko granicy możliwości ? Domyślam się, że holownik gdzieś tak z 6...7 kg RTF i ciągu też w tych okolicach ... Czeka mnie niebawem podobne zadanie z banerem o podobnych rozmiarach, może trochę krótszym - 3,5 ...4 metry. Kombinuję, pod co by go tu podczepić... Mam FC XL (1700 mm WS) z wściekłym napędem, ale obawiam się, że napęd to tutaj nie wszystko... Pewnie będzie trzeba coś większego poszukać. Czy baner wyrażnie spowalniał Ci ten model ? To mogłoby być korzystne z wiadomych względów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi