modelarz115 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Fajnie się pisze takie "mądre" zdania. Nie róbmy dźwigarów, kesonów, zastrzałów ... wystarczy dobrze przyklejone poszycie. Aha, w takim wolno latającym modelu dla ścisłości. Dlaczego zdanie jest "niemądre" ? u mnie w takim wolno latającym modelu kesonów nie ma i dobrze przyklejone poszycie wystarczyło
stema Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Ja nie pisałem, że to zdanie jest niemądre.
modelarz115 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Przepraszam, to ja w takim razie sobie dośpiewałem.
mayster8405 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Oczywiście że keson wzmacnia konstrukcję skrzydła, ale jego głównym zadaniem jest dokładne odwzorowanie przedniej części profilu który ma wpływ na siłę nośną i własności lotne modelu .A czy musi być to .....
radziu45 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Wieczorem dodam fotkę mojej akrobatki która nie ma kesonu oklejona jest folią i sztywność skrzydeł jest taka że lepszej nie potrzeba .
stema Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Dodaj przy okazji też zdjęcie jakiejś akrobatki z kesonem.
TheKuba1414 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Początki skrzydła:(wiem... fatalne zdjęcie) Skrzydła nie przypinałem do deski - nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam
f-150 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Wklej trójkąty w rogach i kawałek sklejki od wewnątrz w miejscu mocowania haka ,bo zapomniałem o tym.Jak będziesz szlifował krawędź spływu,to na żebra naklej taśmę przezroczystą, aby nie uszkodzić żeber.
TheKuba1414 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Ok, ale to jak już to co jest się sklei PS: Kadłub ze zbiornikiem, łożem i serwami waży 284g
f-150 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 To tak jak mniej więcej liczyłem czyli ok.200g pusty.Pobieżnie licząc cały płatowiec powinien się zmieścić (goła konstrukcja ) w 400g. Jak nie przesadzisz to 1000-1100g. gotowy do lotu. 1
TheKuba1414 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 To tak jak mniej więcej liczyłem czyli ok.200g pusty.Pobieżnie licząc cały płatowiec powinien się zmieścić (goła konstrukcja ) w 400g. Jak nie przesadzisz to 1000-1100g. gotowy do lotu. Mam nadzieję, że nie przesadzę
TheKuba1414 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Potrzebuję pomocy każdego kto może pomóc! Kompletnie nie wiem w jakiej kolorystyce zrobić Wicherka. Poprzedni był biało-zielony, szczerze? - nie podobał mi się zbytnio. Proszę o wasze propozycje. Sam nie potrafię zupełnie niczego wymyślić, nie jestem twórczy. Chciałbym aby był bardziej w nowoczesnej tonacji - najbardziej podobają mi się takie kolory jak pomarańczowy, biały, ciemnoniebieski, szary, i ostry czerwony. Najbardziej podoba mi się Wicherek 25 P. Tomasza (TeBe) http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43119-wicherek-25-robię-i-ja/?p=647685 Więc jeśli otrzymam pozwolenie to chętnie zrobił bym takiego samego lub bardzo podobnego Ta tonacja też fajna: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/page-2&do=findComment&comment=589921 Więc piszcie co komu do głowy wpadnie! Pozdrawiam, z góry dziękuję.
poharatek Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Według mnie najładniej "pomalowany" Wicherek, to ten zrobiony przez Wojtka: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59547-moj-pierwszy-spalinowy-wicherek/page-4&do=findComment&comment=617272
TheKuba1414 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Faktycznie... Też ładny, ale mi zdecydowanie nie chcę żółtego, ani transparentnego Po namyśle zdecydowałem, że jednak będę się wzorował na Wicherku P. Tomasza. No to przede wszystkim muszę spytać czy P. Tomasz wyraża zgodę na tak naprawdę chamską kopię jego kolorystki do mojego Wicherka? Pozdrawiam
stema Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 ... Chciałbym aby był bardziej w nowoczesnej (?) tonacji - najbardziej podobają mi się takie kolory jak pomarańczowy, biały, ciemnoniebieski, szary, i ostry czerwony. Więc piszcie co komu do głowy wpadnie! Niekoniecznie namawiam na taki wygląd, ale sprawa malowania naprawdę jest prosta. Rysujesz co chcesz i zanosisz do ksero-drukarni i drukują Ci na folii reklamowej co zamarzysz, potem oklejasz i latasz. 1
TheKuba1414 Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Opublikowano 10 Lipca 2017 Mal.JPG Niekoniecznie namawiam na taki wygląd, ale sprawa malowania naprawdę jest prosta. Rysujesz co chcesz i zanosisz do ksero-drukarni i drukują Ci na folii reklamowej co zamarzysz, potem oklejasz i latasz. Zdecydowałem się jednak na kolory jak u P. Tomasza (TeBe). Wyraził on zgodę na to abym wykorzystał jego pomysł, za co bardzo dziękuję. Tymczasem kadłub z usterzeniem jest już gotowy, skrzydła otrzymały kesony. Zostało więc zrobić krawędzie natarcia i spływu na skrzydłach, wyszlifować wszystko, zrobić zastrzały, zamontować serwa w skrzydłach i serwo gazu w kadłubie, poprowadzić popychacze, okleić wszystko, wyregulować, sprawdzić i w górę! Pozdrawiam
TheKuba1414 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Dla nauki obsługi żelazka modelarskiego pokryłem jedną z lotek. Nie jest jakoś super, ale na pewno lepiej niż w poprzednim modelu: Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi