tomyy29 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Jeżeli zestaw u p. Mirka kosztowałby 250-300 zł, to wybrałbym kupno jednak u p. Mirka. Nie żebym nie wierzył sprzedawcy z giełdy, ale mam przykre doświadczenia odkupywania czegoś z drugiej ręki. Dlatego pytam o cenę by mieć możliwość wyboru.
Mirek z Lublina Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 I to przy takim modelu? Witam. To znaczy przy jakim modelu - możesz wyjaśnić? Co do ceny za zestaw informacji udzielam telefonicznie - 663737039 lub mailowo - mirek-gal@wp.pl
GiulioN Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To było napisane w pozytywnym sensie, czyli powinno być rozumiane: "Przy tej wielkości i dopracowaniu KIT-a"
Mirek z Lublina Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To było napisane w pozytywnym sensie, czyli powinno być rozumiane: "Przy tej wielkości i dopracowaniu KIT-a" Dzięki za odpowiedź. Co do tej Extry z Allegro za 200zł to z tego co widzę, jest to starsza wersja tego modelu - żeby nie było rozczarowania. Opis i zdjęcia zostały bezprawnie " pożyczone " do opisu aukcji - ale niestety takie jest życie.....
tomyy29 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Właśnie dlatego chciałem się dowiedzieć ( i się dowiedziałem) ile kosztuje u Pana ten zestaw właśnie by uniknąć późniejszych niedomówień i nieporozumień. Dziękuję i pozdrawiam.
tomyy29 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Czy do sterowania modelem wystarczy 4 kanalowa aparatura?
GiulioN Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Tak, ale wtedy lotki muszą być na Y-kablu
wdanilowicz Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Witam Od wielu tygodni składam model samolotu Extra opierając się na wiedzy zawartej na tym forum. Doszedłem do momentu w którym mogłem model złożyć w jedną całość. Złożony model to konstrukcja jeszcze nie oszlifowana i nie pokryta folią. Nadszedł moment by postawić go na wagę. Po tym co czytałem na forach waga modelu nie powinna przekroczyć 900g a im mniej tym lepiej. Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Zakładam ze oklejenie folią to jakieś 100g, silnik następne 100g, aku ok 192g odbiornik i inne akcesoria dodadzą jeszcze wagi . Model będzie zatem ważył powyżej 1000g. Teraz co do budowy . Model został złożony bez żadnych zmian. Całość kleiłem klejami wikol i ca. Na pewno padnie pytanie co miałem na myśli surowy? Model złożony z elementów które znajdowały się w zestawie + koła (piankowe). http://imageshack.us/a/img716/9153/20120913203129.jpg
kesto Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Po tym co czytałem na forach waga modelu nie powinna przekroczyć 900g a im mniej tym lepiej. Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Nigdzie. Czasem trafi się zestaw z balsy lekkiej, a czasem trochę cięższej. Nie przykładaj tyle uwagi do tych kilkunastu gramów różnicy. Ten model lata dobrze nawet kiedy jest cięższy niż 900g. Walka o każdy gram ma sens, kiedy robisz model zawodniczy, gdzie musisz rywalizować z innymi modelarzami. W tym przypadku robisz model rekreacyjny do latania przyjemnościowego i jak wyjdzie 1000g do lotu, to też będzie dobrze latał. Rób spokojnie model i nie przejmuj się tak bardzo wagą.
wdanilowicz Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Dziękuję za tak szybką odpowiedź. To walczę dalej.
Mirek z Lublina Opublikowano 15 Września 2012 Opublikowano 15 Września 2012 Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Witam. Odpowiedź jest bardzo prosta - selekcjonowana, ważona balsa, sprowadzona na zamówienie od producenta. Deska balsowa 1,5mm ma ważyć 20g i tyle waży.
Mirek z Lublina Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Witam. Na prośbę kolegi podaję link do filmu z latania moją Extrą 300 - jest to moja pierwsza wersja tego modelu:
mav77 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Moja Extra 300s ma masę 1050g do lotu. Z silnikiem turnigy 3536 1250kv na śmigle APC 10x5 lata świetnie. Pakiet 2200mAh 3s.
orzechowiec Opublikowano 4 Listopada 2012 Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam:) Pociągnę ten wątek dalej, ponieważ stałem się posiadaczem Extry od P.Mirka:) Postaram się zdać mała relacje z budowy, na pewno będę miał parę pytań a także parę pytań rozwiąże Tak słowem wstępu: Model jest wycięty bardzo dokładnie, w zestawie jest parę nakrętek, magnesów, maska silnika, i szybka pilota . Aha jest jeszcze bagnet do skrzydeł i kawałek aluminium do ukształtowania podwozia + instrukcja. Oto efekt paru minut składania: Poprzednie wersje Extry znam tylko ze zdjęć forumowiczów ale jeśli chodzi o zmiany do poprzednich wersji to wg mnie są bardzo duże - przede wszystkim jeśli chodzi o wytrzymałość i sztywność kadłuba. Tutaj widok na mocowanie podwozia od góry - jeśli chodzi o nakrętki kłowe - lepiej wkleić je przed składaniem kadłuba - później będzie ciasno a nakrętki nie wchodzą w sklejkę łatwo Mocowanie podwozia także jest solidne - tutaj dodatkowo została delikatnie zalaminowana rurka pod bagnet - pierwotnie jest papierowa ale bardzo sztywna - w sumie mogłem jej nie laminować ale chciałem dołożyć sobie roboty:)
orzechowiec Opublikowano 4 Listopada 2012 Opublikowano 4 Listopada 2012 Kolejne przygody z modelem:) Został zrobiony szkielet kabinki: Mocowany na 4 magnesy, oto 2 z przodu kabiny: Chociaż zamysł P. Mirka był chyba troszeczkę inny bo w zestawie były 4 magnesy a nie 8, a otwory z przodu kabinki troszeczkę mniejsze niż magnesiki. Mam nadzieje że Pan Mirek czyta te wypocinki i coś na ten temat naskrobie:) I 2 z tyłu kabiny - tutaj widoczne fajne cieniutkie krążki wzmacniające magnesy by nie powypadały Kolejny etap: Przyszedł czas na statecznik poziomy i pionowy: Przed: i po: Uploaded with ImageShack.us Chciałem napisać że warto sklejać je przytwierdzone do blatu - ponieważ muszą wyjść prosto - pierwotnie miałem je kleić Patexem wikolopodobnym, ale stanęło na zalewanie szczelin cyjanoakrylem z igła A i jeszcze jedno - "klocki" są tak wykonane że raczej nie można ich pomylić przy składaniu Niby 2 takie same poprzeczki a tylko jedna pasuje:) - identycznie jest w kadłubie:) Ukłon dla P. Mirka:) - konstrukcja przemyślana. Na dziś koniec postaram się w najbliższym czasie coś skrobnąć. P.s Aha pytanie do Was koledzy i do Pana Mirka Jak wkleić klateczkę pod silnik do wręgi? Ma ona fabrycznie lekki skos:) - rozumiem ma być wklejona lekko w dół?
DarekRG Opublikowano 4 Listopada 2012 Opublikowano 4 Listopada 2012 Lekko w dół i ciut w prawo patrząc od tyłu
Mirek z Lublina Opublikowano 5 Listopada 2012 Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam Chociaż zamysł P. Mirka był chyba troszeczkę inny bo w zestawie były 4 magnesy a nie 8, a otwory z przodu kabinki troszeczkę mniejsze niż magnesiki. Mam nadzieje że Pan Mirek czyta te wypocinki i coś na ten temat naskrobie:) - z przodu kabinki wklejamy dwa pręty ustalające np. z bowdena lub okrągłej listewki o średnicy 3mm , dlatego we wręgach są otwory o średnicy 3mm, natomiast od tyłu dajemy magnesy , stąd w zestawie jest 4szt magnesów. " Domek silnika " ma już skos do dołu i tak go należy wkleić , natomiast wykłon proszę zrobić po zamontowaniu silnika i dopasowaniu osłony silnika - należy zgrać wykłon i skłon do otworu w osłonie.
orzechowiec Opublikowano 5 Listopada 2012 Opublikowano 5 Listopada 2012 Tak myślałem, że tak powinna być montowana kabinka. Co do "domku silnika" dziękuje za poradę. Własnie zabieram się za skrzydła i muszę powiedzieć ze ten modelik coraz bardziej mi się podoba:) Jak będzie tak latał jak się go składa to będzie miód:) (a podobno tak lata )
m_atrix Opublikowano 8 Listopada 2012 Opublikowano 8 Listopada 2012 Czesc Miku, Byłbyś w stanie zebrać od znajomego i zamieścic informacje na temat wagi i wyposażenia oblatywanego modelu? Witam. Na prośbę kolegi podaję link do filmu z latania moją Extrą 300 - jest to moja pierwsza wersja tego modelu:
m_atrix Opublikowano 19 Listopada 2012 Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam Gdzie latasz Extrą w wawie?? Może jakieś wspólne loty extrami?? Temat wspolnego latania extra jakos tak smiercia naturalna umarl, wiec sie przypominam, moze w weekend na pałacowej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.