tomyy29 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Jeżeli zestaw u p. Mirka kosztowałby 250-300 zł, to wybrałbym kupno jednak u p. Mirka. Nie żebym nie wierzył sprzedawcy z giełdy, ale mam przykre doświadczenia odkupywania czegoś z drugiej ręki. Dlatego pytam o cenę by mieć możliwość wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 I to przy takim modelu? Witam. To znaczy przy jakim modelu - możesz wyjaśnić? Co do ceny za zestaw informacji udzielam telefonicznie - 663737039 lub mailowo - mirek-gal@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To było napisane w pozytywnym sensie, czyli powinno być rozumiane: "Przy tej wielkości i dopracowaniu KIT-a" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To było napisane w pozytywnym sensie, czyli powinno być rozumiane: "Przy tej wielkości i dopracowaniu KIT-a" Dzięki za odpowiedź. Co do tej Extry z Allegro za 200zł to z tego co widzę, jest to starsza wersja tego modelu - żeby nie było rozczarowania. Opis i zdjęcia zostały bezprawnie " pożyczone " do opisu aukcji - ale niestety takie jest życie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Właśnie dlatego chciałem się dowiedzieć ( i się dowiedziałem) ile kosztuje u Pana ten zestaw właśnie by uniknąć późniejszych niedomówień i nieporozumień. Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Czy do sterowania modelem wystarczy 4 kanalowa aparatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Tak, ale wtedy lotki muszą być na Y-kablu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdanilowicz Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Witam Od wielu tygodni składam model samolotu Extra opierając się na wiedzy zawartej na tym forum. Doszedłem do momentu w którym mogłem model złożyć w jedną całość. Złożony model to konstrukcja jeszcze nie oszlifowana i nie pokryta folią. Nadszedł moment by postawić go na wagę. Po tym co czytałem na forach waga modelu nie powinna przekroczyć 900g a im mniej tym lepiej. Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Zakładam ze oklejenie folią to jakieś 100g, silnik następne 100g, aku ok 192g odbiornik i inne akcesoria dodadzą jeszcze wagi . Model będzie zatem ważył powyżej 1000g. Teraz co do budowy . Model został złożony bez żadnych zmian. Całość kleiłem klejami wikol i ca. Na pewno padnie pytanie co miałem na myśli surowy? Model złożony z elementów które znajdowały się w zestawie + koła (piankowe). http://imageshack.us/a/img716/9153/20120913203129.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Po tym co czytałem na forach waga modelu nie powinna przekroczyć 900g a im mniej tym lepiej. Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Nigdzie. Czasem trafi się zestaw z balsy lekkiej, a czasem trochę cięższej. Nie przykładaj tyle uwagi do tych kilkunastu gramów różnicy. Ten model lata dobrze nawet kiedy jest cięższy niż 900g. Walka o każdy gram ma sens, kiedy robisz model zawodniczy, gdzie musisz rywalizować z innymi modelarzami. W tym przypadku robisz model rekreacyjny do latania przyjemnościowego i jak wyjdzie 1000g do lotu, to też będzie dobrze latał. Rób spokojnie model i nie przejmuj się tak bardzo wagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdanilowicz Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dziękuję za tak szybką odpowiedź. To walczę dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 15 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Panowie mam pytanie gdzie popełniłem błąd mój model w stanie surowym waży 600g. Witam. Odpowiedź jest bardzo prosta - selekcjonowana, ważona balsa, sprowadzona na zamówienie od producenta. Deska balsowa 1,5mm ma ważyć 20g i tyle waży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witam. Na prośbę kolegi podaję link do filmu z latania moją Extrą 300 - jest to moja pierwsza wersja tego modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav77 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Moja Extra 300s ma masę 1050g do lotu. Z silnikiem turnigy 3536 1250kv na śmigle APC 10x5 lata świetnie. Pakiet 2200mAh 3s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechowiec Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam:) Pociągnę ten wątek dalej, ponieważ stałem się posiadaczem Extry od P.Mirka:) Postaram się zdać mała relacje z budowy, na pewno będę miał parę pytań a także parę pytań rozwiąże Tak słowem wstępu: Model jest wycięty bardzo dokładnie, w zestawie jest parę nakrętek, magnesów, maska silnika, i szybka pilota . Aha jest jeszcze bagnet do skrzydeł i kawałek aluminium do ukształtowania podwozia + instrukcja. Oto efekt paru minut składania: Poprzednie wersje Extry znam tylko ze zdjęć forumowiczów ale jeśli chodzi o zmiany do poprzednich wersji to wg mnie są bardzo duże - przede wszystkim jeśli chodzi o wytrzymałość i sztywność kadłuba. Tutaj widok na mocowanie podwozia od góry - jeśli chodzi o nakrętki kłowe - lepiej wkleić je przed składaniem kadłuba - później będzie ciasno a nakrętki nie wchodzą w sklejkę łatwo Mocowanie podwozia także jest solidne - tutaj dodatkowo została delikatnie zalaminowana rurka pod bagnet - pierwotnie jest papierowa ale bardzo sztywna - w sumie mogłem jej nie laminować ale chciałem dołożyć sobie roboty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechowiec Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Kolejne przygody z modelem:) Został zrobiony szkielet kabinki: Mocowany na 4 magnesy, oto 2 z przodu kabiny: Chociaż zamysł P. Mirka był chyba troszeczkę inny bo w zestawie były 4 magnesy a nie 8, a otwory z przodu kabinki troszeczkę mniejsze niż magnesiki. Mam nadzieje że Pan Mirek czyta te wypocinki i coś na ten temat naskrobie:) I 2 z tyłu kabiny - tutaj widoczne fajne cieniutkie krążki wzmacniające magnesy by nie powypadały Kolejny etap: Przyszedł czas na statecznik poziomy i pionowy: Przed: i po: Uploaded with ImageShack.us Chciałem napisać że warto sklejać je przytwierdzone do blatu - ponieważ muszą wyjść prosto - pierwotnie miałem je kleić Patexem wikolopodobnym, ale stanęło na zalewanie szczelin cyjanoakrylem z igła A i jeszcze jedno - "klocki" są tak wykonane że raczej nie można ich pomylić przy składaniu Niby 2 takie same poprzeczki a tylko jedna pasuje:) - identycznie jest w kadłubie:) Ukłon dla P. Mirka:) - konstrukcja przemyślana. Na dziś koniec postaram się w najbliższym czasie coś skrobnąć. P.s Aha pytanie do Was koledzy i do Pana Mirka Jak wkleić klateczkę pod silnik do wręgi? Ma ona fabrycznie lekki skos:) - rozumiem ma być wklejona lekko w dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Lekko w dół i ciut w prawo patrząc od tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam Chociaż zamysł P. Mirka był chyba troszeczkę inny bo w zestawie były 4 magnesy a nie 8, a otwory z przodu kabinki troszeczkę mniejsze niż magnesiki. Mam nadzieje że Pan Mirek czyta te wypocinki i coś na ten temat naskrobie:) - z przodu kabinki wklejamy dwa pręty ustalające np. z bowdena lub okrągłej listewki o średnicy 3mm , dlatego we wręgach są otwory o średnicy 3mm, natomiast od tyłu dajemy magnesy , stąd w zestawie jest 4szt magnesów. " Domek silnika " ma już skos do dołu i tak go należy wkleić , natomiast wykłon proszę zrobić po zamontowaniu silnika i dopasowaniu osłony silnika - należy zgrać wykłon i skłon do otworu w osłonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechowiec Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Tak myślałem, że tak powinna być montowana kabinka. Co do "domku silnika" dziękuje za poradę. Własnie zabieram się za skrzydła i muszę powiedzieć ze ten modelik coraz bardziej mi się podoba:) Jak będzie tak latał jak się go składa to będzie miód:) (a podobno tak lata ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_atrix Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Czesc Miku, Byłbyś w stanie zebrać od znajomego i zamieścic informacje na temat wagi i wyposażenia oblatywanego modelu? Witam. Na prośbę kolegi podaję link do filmu z latania moją Extrą 300 - jest to moja pierwsza wersja tego modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_atrix Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam Gdzie latasz Extrą w wawie?? Może jakieś wspólne loty extrami?? Temat wspolnego latania extra jakos tak smiercia naturalna umarl, wiec sie przypominam, moze w weekend na pałacowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.