japim Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Tak na przyszłość: takie oklejanie skrzydeł jest bez sensu i jest fundamentalnym pogwałceniem zasad inżynierskich. W miejscu klejenia poszycia na styk i to w miejscu gdzie masz wycięcie na lotki/klapy - zrobiłeś jeden mega koncentrator naprężeń. I jeżeli skrzydło ma pęknąć to właśnie tutaj. Czym się kierowałeś robiąc taki zabieg konstrukcyjny? Powinno stosować się pełne bryty: nawet jak oklejasz 3m skrzydło A w przypadku konieczności klejenia robić po skosie. Dzielenie brytów jest też mozliwe w miejscu gdy musisz zastosować wznios - ale to miejsce dodatkowo wzmacnia się zewnętrznym laminatem na potrzeby połączenia segmentów skrzydła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgadzam się z Przemkiem- trzeba było chociaż poprzesuwać końce poszczególnych desek względem siebie, najlepiej jednak powinny mieć skosy na szerokości. Inna sprawa, że skrzydła wyglądają na mocno pancerne, ale jeśli się złamią- to właśnie na uskoku pod lotkę. Dając węgiel w takie skrzydło już nie dawałbym balsy, albo to, albo to. Na wierzch papier na wikol i pewnie by starczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tender79 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Niestety jedynym powodem takiego wykonania jest.... brak doświadczenia. Ale kolejna lekcja odrobiona i w przyszłych projektach będzie już poprawnie. Generalnie nie będę zrywał już tego co przyklejone ale na skrzydło przykleję jeszcze folię termokurczliwą lub może łączenia zalaminować tkaniną 25g/m2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Zalaminuj połączenie tkaniną szklaną - może być na żywicę a jak nie masz to może być klej CA. Pasek szerokości 5cm na stronę - 10cm szerokości w sumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 No fajnie jest ! Najpierw niestateczny układ bo sztuka dla sztuki ale przecież jest elektronika ! Wsadzić i pomoże ! A po co ? A PO TO ! Ja polubiłem kaczkę nadziewaną jabłkami i pomarańczą z Biedronki ale radze wyluzować tą kaczkę. Jak to robicie, że lewa ręka sięga do prawej kieszeni i jeszcze macie z tego radochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 No fajnie jest ! Najpierw niestateczny układ bo sztuka dla sztuki ale przecież jest elektronika ! Wsadzić i pomoże ! A po co ? A PO TO ! Ja polubiłem kaczkę nadziewaną jabłkami i pomarańczą z Biedronki ale radze wyluzować tą kaczkę. Jak to robicie, że lewa ręka sięga do prawej kieszeni i jeszcze macie z tego radochę ? Bez przesady. Kaczka układem statecznym jest. To co zrobił kolega najwyżej będzie nieco regulacji wymagało. Fiksacja na elektronike to już mniej skąd się wzięła. Poza tym - jeśli ktoś chce kaczke to niech robi kaczkę. To na tym samym poziomie dziwności co mój Gee Bee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Patryk, mógłbyś w przystępny sposób wytłumaczyć stateczność kaczki? Bo mnie, w moich eksperymentach myślowych, wychodzi że jest niestateczna. Chyba że canard będzie większy od skrzydła głównego Oczywiście jeśli to nie problem i nie wykracza zbytnio poza ramy niniejszego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Patryk, mógłbyś w przystępny sposób wytłumaczyć stateczność kaczki? Bo mnie, w moich eksperymentach myślowych, wychodzi że jest niestateczna. Chyba że canard będzie większy od skrzydła głównego Oczywiście jeśli to nie problem i nie wykracza zbytnio poza ramy niniejszego wątku. Oczywiście, że mógłbym Ale to zrobię nowy wątek w aerodynamice, tak w ciągu 2-4dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Przepraszam, ale po grzyba chcecie instalować stabilizator? Przecież będzie latać i bez tego. I jeśli mogę zaproponować (może w wersji 2) to ja bym złamał skrzydło w połowie i zrobił na nim mały ujemy wznios. Wglądałby kozacko, jak okręt klingoński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi