Japidan Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Witajcie Ja również wrzucę swoje 3 grosze do tematu F5J. Chwilę temu strasznie spodobała mi się AVA. Piękny duży drewniak. Powstał pierwszy prototyp jako składak z kupionego kadłuba i rurki wędkowej. Trochę nim polataliśmy i stwierdziłem, że zrobię kolejną wersję PRO. Po kilku mocno przepracowanych miesiącach powstała ZECCORA. Pierwsza sztuka ulotniona. Oblot możecie zobaczyć tutaj:https://www.facebook.com/aviarcplanes/ Trochę danych Profil AG35-37 Długość skrzydła 3661mm Cięciwa 266mm Węglowy keson Węglowy dźwigar Waga skrzydła do lotu 812g (z serwami) Klapy + lotki Nakładki węglowe na żebrach Kadłub węglowy z formy Kadłub pusty 115g Waga kadłuba do lotu 685g Razem na gotowo: 1497g Model w fazie testowej - trzeba by było zaliczyć jakieś zawody Trochę fotek w ramach relacji z budowy latadła Zaczęło się od próchna I przygotowania stołu ze wzniosami.Niestety przez warunki panujące w modelarni dechy wygięły się w lekkiego banana, co skutkowało lekkim bananem na uszach. Różnica około 3-5 mm pomiędzy końcówkami uszu.Na szczęście modelarnia zmieniona, stół naprawiony i ustawiony do porządku. Ustawianie żeberek. Jak widać dźwigar po całości mocno skręcony i dociśnięty po klejeniu. Posklejane skrzydełko (a w tle napompowana rura ) Jest i kadłub I spasowany kadłub Rura również powstała Próby kesonowe Wklejanie i docinanie kesonu Łączenie skrzydeł Gdzieś w międzyczasie powstał statecznik Klejenie folii - Oracover forever I tak w skrócie powstał pierwszy zestaw ZECCORA... ...a po jego zbudowaniu SATYSFAKCJA Dzięki za uwagę i w razie czego zapraszam. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Witajcie ... ... ... Pierwsza sztuka ulotniona. Oblot możecie zobaczyć tutaj: https://www.facebook.com/aviarcplanes/ Trochę danych Profil AG35-37 Długość skrzydła 3661mm Cięciwa 266mm Węglowy keson Węglowy dźwigar Waga skrzydła do lotu 812g (z serwami) Klapy + lotki Nakładki węglowe na żebrach Kadłub węglowy z formy Kadłub pusty 115g Waga kadłuba do lotu 685g Razem na gotowo: 1497g Model w fazie testowej - trzeba by było zaliczyć jakieś zawody .... Model prezentuje się wyśmienicie. Waga do lotu idealna zarówno na wiatr jak i na ciszę. Gratuluje profesjonalizmu. Daniel, a co do ostatniego zdania to tak się składa, że jest okazja spróbować się 02-03 czerwca we Wrocku. Zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Będą może zestawy do samodzielnego montażu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Daniel, a co do ostatniego zdania to tak się składa, że jest okazja spróbować się 02-03 czerwca we Wrocku. Zapraszam. Do Bielska ma bliżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Daniel ma ważniejsze zawody w tym terminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Model wyglada zawodowo... Jak wykonywales kesony? Osobne kopyto (forma) i worek? Pozniej juz utwardzony klejony do zeber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Do Bielska ma bliżej Rafał ma rację, w tym czasie Zielona Góra Będą może zestawy do samodzielnego montażu ? KIT - na tą chwilę raczej nie. Za dużo opisywania, chociaż nigdy nie mów nigdy Model wyglada zawodowo... Jak wykonywales kesony? Osobne kopyto (forma) i worek? Pozniej juz utwardzony klejony do zeber? dzięki - ma być zawodowy w kwestii kesonu tak jak piszesz vacuum+kopyto i wklejany na konstrukcję Na tą chwilę powstają kolejne sztuki. Model prezentuje się wyśmienicie. Waga do lotu idealna zarówno na wiatr jak i na ciszę. Gratuluje profesjonalizmu. Daniel, a co do ostatniego zdania to tak się składa, że jest okazja spróbować się 02-03 czerwca we Wrocku. Zapraszam. Zobaczymy jak z czasem dam radę. Miejmy nadzieję, że się spotkamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Zobaczymy jak z czasem dam radę. Miejmy nadzieję, że się spotkamy. Byłoby fajnie bo zapowiadają się 2 nowo budowane modele pod F5J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 A ja zapytam czym się klei węgiel do drewna ? W takim wyczynowym modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Ja kleiłem: distalem, gęstym CA albo tradycyjnie żywica z mikrobalonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Model całkiem fajny, rozważałem nawet zapytanie o zestaw, ale pytanie moje dotyczy kesonu- czemu poszedłeś na łatwiznę z kierunkiem włókien w nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Model całkiem fajny, rozważałem nawet zapytanie o zestaw, ale pytanie moje dotyczy kesonu- czemu poszedłeś na łatwiznę z kierunkiem włókien w nim? Boogie sokole oko łatwiznę nie łatwiznę, ale masz rację. Jest to model późna beta, dlatego też keson robiony był z tego co miałem na stanie. Oczywiście w seryjnej produkcji włókna są +45-45 tak jak powinno być. W kwestii klejenia węgiel / balsa - tak jak pisze Rafał żywica+mikrobalon. Fajnie też działa poliuretan. CA na kesonie nie testowałem bo raczej nie zdążył bym go dobrze ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Dawno się tu nic nie działo Zaległy link z oblotu Lata jak po sznurku, ale nie mnie to oceniać. Powstało też kilka zmian technicznych, ale o tym za chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Jaka jest korzyść z tak dużego, wielokrotnego wzdłuż skrzydła, wzniosu? Bardzo ładnie lata Ile waży RTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Korzyść z tak dużego podwójnego wzniosu - nie jesteś w stanie go zwalić. Zawsze masz dość powierzchni, nawet przy ciasnych zakrętach. Na tą chwilę po przeliczeniach łącznik centro-middle został zmniejszony do 5,5 stopnia żeby lotki były bardziej efektywne. RFT waży 1500g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 A ja mam pytanie odnośnie lotek, klap jak w takim modelu wygląda zawias? czy robisz je z taśmy? A nawiasem model piękny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zawias - taśma. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Klejona oczywiście od góry i dołu + zaprasowana. Cieszę się, że model się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Kolejny mały update Osłonka została powiększona tak aby spokojnie można było tam napchać więcej bebechów. Na tą chwilę wszystkie prace konstrukcyjne zostały zakończone. Teraz już tylko produkcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japidan Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Byliśmy,polatalismy,zaliczyliśmy cykora OSSM dziękuję serdecznie za świetną zabawę.Oby więcej takich spotkań z takimi emocjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Model69 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 jest moc w maszynie, polatałem i jestem zadowolony z efektów, model pokazuje nawet malutkie bąble i nie chce lądować, teraz tylko dostosować swoje umiejętności do własności lotnych modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi