japim Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 W modelach 3D Lab Print cały model jest plastikowy. Oczywiście z wyłączeniem silnika, serw, elektroniki i pakietu... W tradycyjnych modelach z plastiku jest: kołpak - ABS śmigło - Nylon, CFRP zawiasy do wklejania - Nylon - ale sam sztyft zazwyczaj jest stalowy uchwyty do sterów - nylon Uchwyty mocujące podwozie - nylon, CFRP Uchwyty do silników spalinowych - Nylon/ CFRP osłonki bowdenów - ??? Mocowania serw - ABS/nylon Dźwignie 90st - Nylon - do zmiany kierunku dźwignie serw - nylon figurki pilotów/ kokpity/ galanteria ozdobna - cokolwiek Zrywalne śruby do mocowania płatów - nylon felgi kół - ABS/ Nylon zbiornik paliwa - ??? Nylon? PP? PE? Wystarczy przejrzeć ofertę sklepu modelarskiego: abc-rc.pl, nastik.pl, rc4max.com, rctrax.pl, modelarnia.pl , rcmaniak.pl, modele.sklep.pl tutaj masz konkretny dział: http://riku.pl/grupa/p/id/4300/kontekst/4300/ W droniarstwie: osłony i mocowania kamer - TPU osłony anten - TPU, guma dystanse - PLA/ TPU/ Guma osłony ramion, regulatorów - PLA/ TPU/ Guma tzw pod - czyli górna obudowa ramy - TPU, Guma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Konkretna odpowiedz dzięki Zaopatrzę się w niektóre części zeskanuje na skanerze i wydrukuje to zobaczę jak w porównaniu do oryginału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wydaje mi się, że widziałem kiedyś na forum projekt prostego składanego podwozia do modelu samolotu, wykonanego przy pomocy drukarki 3d. Chyba nawet podwozie miało blokadę. Ktoś coś kojarzy? Bo teraz jak szukam to nie mogę znaleźć tego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dokładnie tak jak w temacie Kto lata drukowanymi samolotami więcej niż kilka razy? Pytanie należy do tych dziwnych ale po przeczytaniu wielu tematów na forum dochodzę do wniosku, że dużo ludzi drukuje i pomysł umiera jeszcze w fazie drukowania lub zaraz po pierwszym lub drugim starcie. Sam mam znajomego który samolot drukował 2 tygodnie, składał kolejne a ten przy starcie zrobił mu fikołka i pozwoli się rozpiź.......ć na mnóstwo kawałków. Już nawet nie myśli o drukowaniu modeli. Noooo... chyba fikoł przy starcie to akurat nie jest zazwyczaj spowodowany tym, że model jest drukowany....... moim zdaniem zawsze (!!!!) to błąd pilota lub źle dobranego napędu, braku regulacji i ustawień, błędu w zaprogramowaniu aparatury itd itp. Nie sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 To akurat była dziura w lotnisku w Poznaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 W modelach 3D Lab Print cały model jest plastikowy. Oczywiście z wyłączeniem silnika, serw, elektroniki i pakietu... tutaj masz konkretny dział: http://riku.pl/grupa/p/id/4300/kontekst/4300/ to ceny niezłe... Nie które elementy plastikowe, sa przecież proste do zrobienia. Choćby to a cena 21 zł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 No akurat sobie wybrałeś część zamienną od Multiplexa One zawsze swoje kosztują. Tak szczerze powiedziawszy, nie wiem, czy miał bym zaufanie do drukowanej dźwigni sterów. No chyba, żeby z nylonu była. Samo drukowanie tego elementu też by było upierdliwe - ta część z otworami musiała by być równolegle do stołu, a więc podpory, ich usuwanie itp. Szybciej,pewniej i lżej było by taką dźwignię po prostu wyciąć z laminatu Natomiast to, do czego według mnie drukowanie się idealnie nadaje to kołpaki - np. makietowe kołpaki do śmigieł wielołopatowych. Wszelkiego rodzaju owiewki - czy to jako gotowy element (np. owiewki kół), czy też formy do laminowania, czy kopyta do tłoczenia (owiewki silnika, kabiny). No i różnego rodzaju pierdółki makietowe: wydechy, uzbrojenie, piloci itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tak. Ale przy wielu makietowych pierdółkach tez trzeba się zagłębić w konkretne już malowanie tego prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tak. Ale przy wielu makietowych pierdółkach tez trzeba się zagłębić w konkretne już malowanie tego prawda ? No szczerze powiedziawszy nie wiem, o co Ci chodzi.. Jest jakaś technika wykonywania detali, że nie trzeba ich później malować? (Przy drukowaniu - dodatkowo, przed malowaniem, trzeba jeszcze artefakty druku jakoś pousuwać...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jeśli ma głowicę z mieszalnikiem to kto wie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Żeby nie malować można drobiazgi wtrysnąć na wtryskarce .Proszę się nie śmiać ,wcale nie potrzeba do tego maszyn za kilkaset tysięcy czy form za kilka tysięcy.Wtryskarka tłokowa ręczna pozwoli wykonać pełnowartościowe elementy ,natomiast formę można wykonać w tani i prosty sposób frezując na modelarskiej frezarce cnc twarde aluminium bo przecież robimy co najwyżej kilkadziesiąt wtrysków.Takie wtryskarki zwane czasem laboratoryjnymi można spotkać na aledrogo lub OLX za kilkaset zł.W czasach słusznie minionych powstawały na nich biznesyJak ktoś jest uparty może sobie taką zrobić .Ja miałem zrobioną ze starej wiertarki słupowej i siłownika pneumatycznego.Działała na tyle że dziś mam kilka maszyn dających utrzymanie czterem rodzinom a wszystko bez kredytów.Dla ciekawskich jak to działa (tylko nie sugerujcie się podanymi kwotami ). https://www.youtube.com/watch?v=Q9yoFUE8ims Jednak żeby to miało ekonomiczny sens trzeba być właścicielem mini frezarki ,najlepiej cnc, żeby tanio robić formy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 W temacie delikatności drukowanek... Lądowanie od 5:30. Normalny (drewno/laminat) model miałby może kilka zadrapań. Ten jest do remontu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Kolejny crash. http://youtu.be/7kzyyeCKwS4?t=292 http://youtu.be/owQTfuTWJ0A?t=44 Twój też jest na liście:) https://youtu.be/Ncq4aV1wmeo?t=124 i wiele innych https://www.youtube.com/results?search_query=crash+3dlabprint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Taaa - kolekcjonuje sobie takie filmiki na playliscie "3D printed plane crashes" https://www.youtube.com/playlist?list=PLzY1C_PeQrqmZhZ_O7KXdIUzyx40PuefB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Marku W sytuacjach z przykladow 1 i 2 nie wyszedł by bez szwanku żaden model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Pewnie tak. Natomiast zauważyłem, ze duża część rozwałek spowodowanych jest złym wyważeniem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Pewnie tak. Natomiast zauważyłem, ze duża część rozwałek spowodowanych jest złym wyważeniem.... A to raczej nie ma nic wspólnego z 3d ale .... w końcu można zaprojektować konstrukcje tak żeby usunąć mankamenty druku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 W temacie delikatności drukowanek... Lądowanie od 5:30. Normalny (drewno/laminat) model miałby może kilka zadrapań. Ten jest do remontu... Masakra, ledwo dotknął ziemi. Jednak to nie wina wydruku a złego projektu. Każda technologia ma swoje wady i zalety i trzeba to uwzględniać w projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Ta cała dyskusja przypomina mi trochę czasy, kiedy na niebie były tylko spaliny (mówię o helikopterach rc). Wchodziły nieśmiało modele elektryczne, napędzane NiMh'ami, z silnikami szczotkowymi. O bezszczotkach w takim rozmiarze można było sobie pomarzyć. Gdy ktoś mówił, że elektryk to przyszłość, wszyscy wybuchali śmiechem, mówiąc, że nie ma tak długich przedłużaczy. Minęło niewiele ponad 10 lat i proszę! Na niebie same elektryki (nie liczę tych "białych kruków"). Nie przesądzajmy w jakim kierunku podąża technologia. Za kilka lat może okazać się, że dzisiejsza "klasyka" to tylko wspomnienie i "oldschool". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 To samo było z depronem ileś lat temu zaczynałem latać właśnie deproniakiem a na lotnisku mnie gromili ze jak można wręcz z pogardą patrzyli a dziś ? To samo z popsaywerem jak pierwsze cd miałem ze śmigłem na gumce to jak można trzeba na śrubce. Dziś model spalinowy to osobliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi