Grifon Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Super, skoro Ci tak dobrze idzie to mojego dokończ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Super, skoro Ci tak dobrze idzie to mojego dokończ. Taa : i oberwie mi się o W Łanowskiego jak nie skończę jego P-47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 W zestawieniu z Saito model wygląda super - aż miło popatrzeć ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam Dawno Mnie tu nie było, ale miałem co robić , dokończyłem Jaka-1 naprawiłem Ju 87 i P 47 Ale teraz wracany do RWD , pomalowałem szpachlą natryskową płat Zabrałem się w końcu za żaluzje chłodzenia silnika dzisiaj założyłem tylko kilka klepek ,reszta jutro CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Witam Po tygodniu leżakowania w "poczta Polska -sam se odbierz "znalazły się u Mnie wzory kolorów RWD Na razie prace przy RWD Stanęły ( koniec miesiąca a pracy tyle że przerabiam 1,5 dniówki dziennie ) ale z nowym tygodniem ruszamy dalej. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 A który to RWD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 On pisze o WZORACH KOLOROW do RWD ( chyba tych z z P-11 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 No jedyne słuszne na RWD'ziaka to te co na P.11, i to zależy z którego okresu. Przed 1939 to ten "Light Polish Khaki" taki bardziej oliwkowy, a jeśli rok 1939 to ten "Dark Polish Khaki" - bardziej brązowawy. (Taki jak pomalowana jest obecnie P.11 z muzeum i Łoś w Mielcu). Podobnie było z szachownicami na spodzie płatów, na przełomie 1938/1939 zapadła decyzja o malowaniu pełnych barw szachownic. Co do farb Hataka, właśnie ukończyłem malowanie mojego nowego modelu, kamuflaż trójbarwny, skala 1:5.8 i powiem tak: bardzo fajne farby, bardzo przyjemnie maluje się aerografem i przede wszystkim są bardzo wydajne. Na cały model zużyłem po 1.5 buteleczki danego koloru . Malowałem serią C - pomarańczową. Na Jastrzębia też mam już zakupioną Hatakę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 O właśnie! Wojtku, jeśli mógłbyś, czy tą pomarańczową hatake można później zabezpieczyć lakierem samochodowym? Tzw clear-em? Rozglądałem się ostatnio za lakierami na model właśnie i myślałem o farbach hataka tylko że nigdzie nie znalazłem na jakiej bazie są robione. Celulozowe niewiele mi mówi. Niebieska seria to akryle. Tak właśnie myślałem że pomarańczowe by się nadały, jednak pewności nie miałem czy się nie zgryzie. Ostatecznie oliwkowy dobrałem z palety RAL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Irku, właśnie dzisiaj będę malował verniksem samochodowym niektóre elementy modelu to Ci odpowiem jutro, ale z moich dotychczasowych doświadczeń z podobnymi farbkami TAMIYA,GUNZE, ModelMaster, nic złego się nie działo przy malowaniu lakierem samochodowym (verniksem matowym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Pawle sorry za OT, odpowiem tylko Irkowi.No więc pomalowałem tym werniksem i wszystko w jak najlepszym porządku. Wyszło super, fajna satynka. A.... jeszcze odnośnie farb Hataka - seria Niebieska - akrylowa pod pędzel, dość gęsta, seria Czerwona - akrylowa, do aerografu, Seria pomarańczowa - celulozowa, do aerografu. Ja maluję serią pomarańczową, buteleczkę z farbką uzupełniam oryginalnym rozcieńczalnikiem Hataki "pod korek" i można malować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Witam Mam dość jak ktoś ma " patent " na BEZ PYŁOWE przygotowanie powierzchni do lakierowania to słucham. RWD na tą chwilę wygląda tak płat też gotowy do ostatniego podkładu,zostało skończyć buciki Malowanie będzie "Light Polish Khaki" z "konturowymi "szachownicami na spodzie ,malowane akrylem samochodowym (lakierem HATAKA prysnąłem białe płytki polistyrenu i zaniosłem do dorobienia w mieszalni lakierów samochodowych, mają być na jutro) Wojtku żadne OT po prostu z twojej wiedzy skorzystają Inni PS na ścianie wisi projekt na jesień -co to jest :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 PS na ścianie wisi projekt na jesień -co to jest :D RWD-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 czy ktoś oprócz mnie ma problem z wyświetlaniem plików JPG wstawionych przez Pawła (paweln7)? podobno nie mam uprawnień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Ja też zdjec nie widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Pawle mam to samo !?, ale i podobnie jak chcę zamieścić własne plany / akurat u mnie Surfplan/ - nie mam uprawnień!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Docztalem w miedzyczasie ze problem narazie bedzie bo trwa konserwacja forum Problem zdięć dotyczy wszystkich postow nie tylko Pawła.Problem jest opisany przez admina Kube (qpa) w dziale forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Mam dość jak ktoś ma " patent " na BEZ PYŁOWE przygotowanie powierzchni do lakierowania to słucham. "Ło Matko Bosko Częstochosko" , no przy surowej balsie, sklejce to niestety tylko odkurzacz, a gdy już zagruntowane (zalaminowane albo pociągniete japonką), to tylko na mokro. Laminaty też. Woda, 3 krople Ludwika , papier "400" f-my Mirka i rolka ręcznika papierowego. Coś mi się zdaje, że skoro odbudowujemy prawie całe lotnictwo z przed wojny, to możemy spodziewać się zainteresowania ze strony MON . Przynajmniej będzie czym zastąpić te spadające MIGi . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Jeszcze na trochę przeproszę Pawła za odbieganie od tematu, ale może też skorzysta. Dzięki Wojtku za odpowiedzi! Dobrze ze sprawdziło się malowanie i nic się nie pogryzło. Ja nie byłem pewien, dlatego farbę kupiłem w mieszalni lakierów samochodowych. Hataka orange są właśnie opisane jako lakiery celulozowe. Kiedyś popularnie nazywane farby nitro były opisywane jako nitrocelulozowe, jeśli dobrze pamiętam, no ale pewności nie miałem czy to to samo. Z tego artykułu: https://www.modelpaint.pl/2017/06/24/tajemnice-polskiego-khaki/ wyczytałem że kolor Hataka HTK-A011/C011, dark polish khaki, który jest zalecany na P-11c ma symbol Federal Standard 30118,a jego odpowiednikiem w palecie RAL jest kolor 7008, ponieważ mieszalnia posługuje się paletą RAL. No i taki zakupiłem. Teraz jeszcze tylko pozostaje kwestia rozszyfrowania koloru na dolne powierzchnie, albo właśnie malowania Hataką i po problemie Tym bardziej że jak piszesz są dość wydajne, czego też się obawiałem, że takie maleńkie buteleczki to będę musiał zakupić tego jakąś bardzo dużą ilość, choć wiedziałem że takie modelarki są dosyć wydajne, jednak nie miałem odniesienia do dużych modeli. Bezbarwny (clear) na zabezpieczenie całości wziąłem zmieszany poł na pół matowy z błyszczącym, żeby wyszedł półmat, satyna taka... zobaczymy jak to będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Witam Forum było wyłączone to zabrałem się za RWD zrobiłem linie podziału , zabrałem się za montaż końcowy przed malowaniem finalnym, maska silnika zamontowana zabrałem się za kabinę odebrałem "farbki " do RWD góra RAL 7008 dól RAL 7046 w tej chwili wygląda tak no dobra zmontowałem RWD w całość CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi