Grzesiek Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Modele spalinowe mają dusze a bateryjka dlamnie już nie. Jacek a mógł bys mi je na emaila wysłać?g_hucher@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Modele spalinowe mają dusze a bateryjka dlamnie już nie. Jacek a mógł bys mi je na emaila wysłać?g_hucher@o2.pl Grzegorzu , tu masz link do strony bo warto wszystko obejrzec , plan jest tam również, moim zdaniem super samolocik https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=10041 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Jacek model ładny a do nazwy mam sentyment,Jako że miałem motocykl ze SZCZECIŃSKIEJ FABRYKI MOTOCYKLI z 62 roku produkcji zapewne wiesz o jaki chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Jacek model ładny a do nazwy mam sentyment,Jako że miałem motocykl ze SZCZECIŃSKIEJ FABRYKI MOTOCYKLI z 62 roku produkcji zapewne wiesz o jaki chodzi. ech...pewnie że wiem ....mój kolega przez TAKIEGO oblał egzamin na prawo jazdy a co do planów małych dolnopłatów , to Z.Umiński popełnił napewno CHAI 19 ( Modelarz 8/1964) , PIK 11 , MFI 9 Junior tu wariant z aero f....https://aerofred.com/search.php?search_keywords=*Chai-19* no i takie cuś https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=8844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Jacek model ładny a do nazwy mam sentyment,Jako że miałem motocykl ze SZCZECIŃSKIEJ FABRYKI MOTOCYKLI z 62 roku produkcji zapewne wiesz o jaki chodzi. wyprawa do Olsztyna na Mistrzostwa Polski Modeli Latających na Uwięzi w 1978 roku. Akurat widać tylko Viktorię 350 i Iża 350. Dwa Junaki nie zmieściły się w kadrze... Niezapomniane wyprawy głównie ze względu na prędkość przelotową... ( Dwa remonty na godzinę.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 1-884364_510514669007170_1767765246_o.jpg wyprawa do Olsztyna na Mistrzostwa Polski Modeli Latających na Uwięzi w 1978 roku. Akurat widać tylko Viktorię 350 i Iża 350. Dwa Junaki nie zmieściły się w kadrze... Niezapomniane wyprawy głównie ze względu na prędkość przelotową... ( Dwa remonty na godzinę.) Mariusz, ale masz co wspominac i wnuczkom opowiadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Tak na 90% wybór padł na : Te małe silniki i w dodatku samozapłony maja w sobie to coś,szkoda ze już ta epoka idzie do lamusa i nie można kupić takich silników. Fokker_E-III_oz615.pdf Fokker_E-III_oz615.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Co prawda napisałeś, że temat Wicherka zamknięty, ale póki jeszcze nie odjechał za horyzont, przyłączam się do innych i gratuluję przepięknego modelu i dziękuję za relację z budowy. PS. Sam ostatnio też zbudowałem jednocześnie dwie piętnastki - mam kompletne szkielety bez pokrycia. Jeden będzie spalinowy, drugi elektryczny (chyba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Co prawda napisałeś, że temat Wicherka zamknięty, ale póki jeszcze nie odjechał za horyzont, przyłączam się do innych i gratuluję przepięknego modelu i dziękuję za relację z budowy. PS. Sam ostatnio też zbudowałem jednocześnie dwie piętnastki - mam kompletne szkielety bez pokrycia. Jeden będzie spalinowy, drugi elektryczny (chyba). a ja bym napisał " cheba nie " ......żartuję...ale spalina to jest to , jak Coca Cola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ten obecny celon to jakiś shit,nigdy wczesniej nie robił mi sie biały.Nie poto kupiłem papier kolorowy żeby model malować.Oco chodzi? Przepraszam że wykopuję taki stary post, ale temat wydaje mi się ważny. Jeszcze do niedawna ten problem nie spędzał mi snu z oczu, ostatnio jednak próbowałem pomalować cellonem płat i wynik był taki jakbym go zaatakował białą emulsją ścienną i wałkiem. Wiedziałem już, że problem jest wywołany wilgocią, ale nie rozumiałm dokładnie mechanizmu, zacząłem więc szukać. Przyczyną problemu jest lotność rozcieńczalnika. Parujący szybko rozcieńczalnik powoduje gwałtowne obniżenie temperatury na powierzchni zastygającej jeszcze warstwy cellony i kondensację mikroskopijnych kropelek pary wodnej, przez co powierzchnia staje się nierówna i odbija światło zamiast przepuszczać. Najbardziej lotny jest podobno aceton, co jest spójne z anegdotycznymi opowieściami o acetonie powodującym biały nalot. Aby zapobiec nalotom można albo malować w suchym pomieszczeniu (najlepiej z klimą), lub dodać opóźniacza do cellonu. Niektóre rozcieńczalniki zawierają już w sobie opóźniacz, tanie i proste rozwiązanie to dodać ok. 5 kropli oleju rycynowego na uncję (~30g) cellonu. Jeśli klops już się wydarzył to można przetrzeć białą powierchnię chusteczką namoczoną acetonem. To rozpuści powierzchniową, zakłóconą warstwę cellou i pozwoli mu z powrotem zastygnąć w normalny sposób. Po takim zabiegu moje skrzydło wygląda normalnie i nie ma śladu zacieków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Dzięki za podzielenie się tą informacją, też z tym kiedyś walczyłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Olej rycynowy nie zatłuścić powierzchni? Co zmalowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Olej rycynowy nie zatłuścić powierzchni? Co zmalowaniem? nie, ten patent opisywał już W.Schier problem polega na tym ze obecni tzw.producenci używaja róznych komponentów do przygotowania ale zdecydowanie lepiej jest używać Rozcieńczalnika Nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Witam ja poradzilem sobie z problemem kupując rozpuszczalnik dobrej jakosci w motoryzacyjnym sklepie RC-01.Te marketowe to jakies zawilgocone są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Witam ja poradzilem sobie z problemem kupując rozpuszczalnik dobrej jakosci w motoryzacyjnym sklepie RC-01.Te marketowe to jakies zawilgocone są a kupiłes Grzegorzu rozpuszczalnik czy rozcieńczalnik ??? bo to dość istotna róznica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Tego nie wiem nie przywiązałem uwagi ale w sklepie samochodowym z mieszalnikiem lakierow napewno bedzie dobry.Ja miałem firmy PICCO RC-01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Tego nie wiem nie przywiązałem uwagi ale w sklepie samochodowym z mieszalnikiem lakierow napewno bedzie dobry.Ja miałem firmy PICCO RC-01 no to niewątpliwie dostałeś ROZCIEŃCZALNIK i dlatego było OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Wicherek 15, jaka jest cięciwa jego skrzydła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 190 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 zalecana 200mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi