hubert_tata Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Jak na lekarstwo jest brak relacji z budowy modeli , Kiedyś były, ale "archiwizacja" forum czy jak to nazwać je schowała. Skąd nowi forumowicze mają brać przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Tak naprawdę pierwsze zdanie, pierwszego posta Marka dla mnie wiele znaczy... Nie wiem do końca jaki cel tematu Marka, ale trafnie dostrzegł że typowo modelarsko nic tu się nie dzieje lub bardzo mało... Ostatnio wiele jest kontrowersyjnych, zamykanych tematów niewiele wnoszących w tematykę modelarską ,gdyby nie stosować "kajdanek" forum opanowała by polityka, LGBT czy proza życia codziennego ... Nie wiem czy czasem modelarstwo nie zeszło do podziemia a forum jest traktowane jako miejsce "towarzyskich,dyskusyjnych spotkań" czy informacyjnych ogłoszeń jak i giełdy . Jak na lekarstwo jest brak relacji z budowy modeli ,ciekawych relacji z zakupu czy spotkań, pikników. Pamiętam dobrze że dawniej było inaczej ... Poczekaj chwile Rafal ! We wtorek dostaje brame do garazu. Drzwi juz wsadzone. Blacharz obrobi co ma obrobic lada dzien . Dzisiaj pomalowalem sciany i wkrecilem gniazdka ( kolega elektryk podlaczy skrzynke - dzisiaj wszystko do skrzynki doszlo ) . Meble z IKEA czekaja na powieszenie . Pozniej tylko wylac samopoziomke , poczekac az wyschnie , zrobic podloge EPOKSYDOWA , powiesic jakis grzejniczek i przenosze modelarnie z moich magazynow w centrum miasta do SIEBIE !!! Wtedy bedziesz mial relacje z budowy MODELI , a nie parad LGBT 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Kiedyś były, ale "archiwizacja" forum czy jak to nazwać je schowała. Skąd nowi forumowicze mają brać przykład. I jeszcze jedno. Mam w podpisie 662 postów. A gdzie są te pozostałe 6 - 8 tysięcy (nie pamiętam) ? Zwykle pisałem relacje z budowy modeli, rzadko dyskutowałem w nie swoich tematach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Racja Hubert . Ty z tych co nie mielili gębą tylko pokazywali efekty swoich prac . Niestety zmiany " na lepsze" spowodowały wiele nieodwracalnych zmian na niekorzyść forum - wiele ciekawych rzeczy wsiąknęło Jarek, czekam aż wylewka wyschnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Szału nie ma, ale kilka relacji na tym forum napisałem (2007-2014): https://pfmrc.eu/index.php/topic/783-modele-huberta/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Z sensu modelarstwa przeszliśmy na sens istnienia forum i sens pisania relacji z budowy. Brakuje jeszcze tylko swnsu życia i wszechświata i można będzie temat zamknąć Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Jakby nie patrzeć brak sensu modelarstwa wyklucza sens istnienia forum . A może to tylko takie mżonki ... Zamknięcie tematu ? takie to proste ale czy ma sens ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 ........ czego wynikać mógł tak duży postęp w modelarstwie. W końcu jeśli ktoś wpadnie na pomysł jak .... Kolega pomarudził ale sam chyba nie kwapi się aby swoją cenną wiedzę przekazać innym? generalnie to jak kazdy postęp bierze się po prostu z lenistwa....osiagnąć cel ale mniej się przy tym napracowac przepraszam ,że zapytam , ta ostatnia uwaga to do mnie była skierowana ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Do autora tematu marudzi że nie ma relacji z budowy klasyków a ile on tych relacji umieścił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Odpiszę koledze z ostatniego posta. Niczego nie dokończyłem, ponieważ bawi mnie budowanie. Mój RWD5bis jest budowany z depronu. Są w nim tylko 2-słownie dwie wzdłużne listewki. Zapewne to kształt jaki zaprojektowano,a ja się tego trzymałem spowodował,że jest bardzo sztywny,pomimo kiepskiego materiału z jakiego go zbudowałem. Tam znajduje się też kilka uwag jeśli chodzi o kleje. Następne relacje były już z cięcia drutem. Tam też napisałem,że kombinowanie z pakietami to troszkę drogi interes, pokazałem swój zasilacz zrobiony ze starego transformatorowego prostownika, który działa idealnie. Przy migu też początkujący znajdzie kilka uwag, które mu się przydadzą. Relacja z P47 miała być już bardziej uporządkowana, ale niepotrzebne komentarze,że przecież to wiadomo itd. To takie proste, wiesz, nudzi Ciebie ten wątek idż dalej. Tak, jako pierwszy chcę wyciąć skrzydło o kształcie elipsy drutem. Narosło tu wiele nieporozumień, jednak,jeśli to pierwszy raz to musi byś zrobione solidnie, z milimetrową dokładnością(prawda jest taka, że nie mam czasu). Myślę,że post kol. Rafała "Shock" zawiera moją myśl. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Wybacz. W części "tematy autora" na Twoim profilu nie ma żadnej relacji z budowy. Chyba że zamiast przedstawić swoją relację wyppwiadałeś się w tematach innych ludzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Dla niewtajemniczonych, miałem "bama". Ujmij 2 z niku, może coś znajdziesz. Miga buduję z kolegą, wpisz 2xEDF,XPS-mój pierwszy model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 tu masz http://pfmrc.eu/index.php/topic/66523-2xedfxps-m%C3%B3j-pierwszy-model/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Niczego nie dokończyłem, ponieważ bawi mnie budowanie. Mój RWD5bis jest budowany z depronu. Następne relacje były już z cięcia drutem. Przy migu też początkujący znajdzie kilka uwag, które mu się przydadzą. Tak, jako pierwszy chcę wyciąć skrzydło o kształcie elipsy drutem. Czy JEST SENS budowac z depronu ? Czy to dalej modelarstwo ? Bo jak drukowanie modeli ( i latanie tymi modelami ) to NIE jest modelarstwo , to moze budowanie z depronu tez NIE jest modelarstwem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Czy JEST SENS budowac z depronu ? Czy to dalej modelarstwo ? Bo jak drukowanie modeli ( i latanie tymi modelami ) to NIE jest modelarstwo , to moze budowanie z depronu tez NIE jest modelarstwem Jarku, post #76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Nie mam pytań. To jak walka o to by uznać rap za muzykę klasyczną. W końcu powstał przed narodzinami większości jego obecnych słuchaczy. Niby się zgadza, ale coś jednak nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 wszystko co polega na budowaniu/tworzeniu kopii/makiet dowolnych konstrukcji z dowolnych materiałów jest modelarstwem.... a tearaz doleję oliwy do ognia ... według mnie NIE JEST modelarstwem kupowanie GOTOWEGO modelu i użytkowanie go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 wszystko co polega na budowaniu/tworzeniu kopii/makiet dowolnych konstrukcji z dowolnych materiałów jest modelarstwem.... a tearaz doleję oliwy do ognia ... według mnie NIE JEST modelarstwem kupowanie GOTOWEGO modelu i użytkowanie go W ogóle się z tym twierdzeniem nie zgadzam!!!! Moje FSRy to nie jest żadne modelarstwo. To jest KOWALSTWO!!! Troszkę tylko do modelarstwa zbliżone . Tak onegdaj raczył się wyrazić w szerszym gronie Nestor naszego modelarstwa Sz.P. Jan Marczak autor wielu książek i publikacji ( mam dedykacje Pana Jana (rocznik 1923) na wszystkich jego książkach), a Ś.P. Pan Stefan Smolis, również autor kilku książek raczył to potwierdzić. Więc od tego czasu ja nie uważam się za modelarza, tylko za kowala modelarskiego . A.C. A tak w ogóle próbuję ogarnąć ten wątek i tak jakoś mi się wydaje, że tu najwięcej to o dupie Maryni jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 wszystko co polega na budowaniu/tworzeniu kopii/makiet dowolnych konstrukcji z dowolnych materiałów jest modelarstwem.... a teraz doleję oliwy do ognia ... według mnie NIE JEST modelarstwem kupowanie GOTOWEGO modelu i użytkowanie go A jeśli kupię gotowca i zamiast go złożyć w 15 minut to: - wymienię serwa bo słabe, - dodam dźwigar bo nie było wcale - poprawię pasowanie części, bo jakoś tak krzywo wszystko było - zrobię kokpit z małymi ekranikami LED - dodam oświetlenie nawigacyjne - przemaluję model na pasujące mi barwy plus zrobię weathering to będę modelarzem czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi