kesto Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Widzę, że worki próżniowe do ubrań znalazły nowe zastosowanie Stosujesz pompę próżniową czy ograniczasz się do odkurzacza? Coremat 3mm czy cieńszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Worki do ubrań stosuję od dłuższego czasu, najszczelniejsze są z "LYROJA" ? Użyłem HERREXU gr. 2mm + tkanina 80 i 50 g. Powietrze wysysam za pomocą pompy próżniowej odłączam pompę od worka , zakręcam zawór na worku , i gotowe , i trzyma podciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 6 godzin temu, Lucjan napisał: Worki do ubrań stosuję od dłuższego czasu, najszczelniejsze są z "LYROJA" ? Użyłem HERREXU gr. 2mm + tkanina 80 i 50 g. Powietrze wysysam za pomocą pompy próżniowej odłączam pompę od worka , zakręcam zawór na worku , i gotowe , i trzyma podciśnienie. Rozumiem, że taki worek jest jednorazowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Geralt napisał: Rozumiem, że taki worek jest jednorazowy. Używam worki wiele razy, do momentu kiedy przestają być szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Dzisiaj Model stanął na kołach , na razie na głównym podwoziu . Teraz dobieram odpowiednią długość przedniej goleni, tak aby skrzydło było ustawione pod kątem od +1 do +2 stopnie. Takie ustawienie spowoduje w czasie startu łagodne oderwanie się modelu od pasa .( Nie trzeba będzie zaciągać steru wysokości do oporu ) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Super wygląda. To jest robota prima sort :). Mam pytanie odnoście tego kąta do startu. Ja też robię przednią goleń do wampira i bardziej myślalem żeby tak ustawić aby płat nie miał dodatniego natarcia przy starcie. Uważasz że lepiej jest jak model sam odchodzi niż jak go sam wurywasz z ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 12 minut temu, solainer napisał: Super wygląda. To jest robota prima sort :). Mam pytanie odnoście tego kąta do startu. Ja też robię przednią goleń do wampira i bardziej myślalem żeby tak ustawić aby płat nie miał dodatniego natarcia przy starcie. Uważasz że lepiej jest jak model sam odchodzi niż jak go sam wurywasz z ziemi? Dzięki Piotkru . Miło mi że ci się podoba. Powiem że zawsze tak ustawiam modele z przednim kołem. Dzięki temu można wykonać płaski realistyczny start. Jeżeli chcę wykonać długi rozbieg oddaję lekko ster wysokości potem odpuszczam ster i model praktycznie sam odrywa się od ziemi . Można ustawić model na kąt 0 lub -1 stopień model będzie się kleił do pasa , ale do startu potrzebne będą większe wychylenia i zaraz po oderwaniu się od ziemi oddanie steru tak aby model nie przeciągnął. Tak więc moim zdaniem pierwszy sposób jest bezpieczniejszy . 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Ja do tej pory zawsze ustawiałem ujemnie albo zero także mogę rozpędzić model na pasie w nieskończoność bez odrywania. Zawsze odrywam model płasko i daje mu chwilę na rozpęd no chyba że to model z nadiamrem mocy i można stosować pionowy start :). Twoja metoda jest bezpieczniejsza bo model sam odejdzie po nabraniu odpowiedniej szybkości ale żeby do przytrzymać na pasie trzeba oddać wysokość i z tym sobie chyba bym nie poradził przy starcie. Nie potrafię na ziemi operować sterem wysokości mam zawsze problemu z modelem na dwu kołowym podwoziu aby go realstycznie opanować na pasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 22 minuty temu, solainer napisał: Ja do tej pory zawsze ustawiałem ujemnie albo zero także mogę rozpędzić model na pasie w nieskończoność bez odrywania. Zawsze odrywam model płasko i daje mu chwilę na rozpęd no chyba że to model z nadiamrem mocy i można stosować pionowy start :). Twoja metoda jest bezpieczniejsza bo model sam odejdzie po nabraniu odpowiedniej szybkości ale żeby do przytrzymać na pasie trzeba oddać wysokość i z tym sobie chyba bym nie poradził przy starcie. Nie potrafię na ziemi operować sterem wysokości mam zawsze problemu z modelem na dwu kołowym podwoziu aby go realstycznie opanować na pasie. Ja też mam problem z operowaniem wysokością na ziemi przy rozbiegu, ale łatwiejsze jest oddawanie przy podwoziu trójkołowym , niż operowanie ( zaciąganie , oddawanie , korygowanie......) przy podwoziu dwukołowym. Ale jest pomocny w tej sytuacji dobry żyroskop, zwłaszcza jak ma się cenny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zaczęła się dłubanina przy przedniej goleni . Chałpniczą metodą wykonałem widelec ponieważ standardowy mieści koło o śr. 75mm, a ja muszę mieć miejsce na koło o śr. 100- 110 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Te Twoje robótki ręczne są super. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Teraz, HELIKOPTER napisał: Te Twoje robótki ręczne są super. ? Dzięki !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Dodałem mechanizm zamykania pokryw przedniego koła i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Mechanizm zamykania pokrywy przedniego koła bardzo sprytny - bez zbędnej elektroniki. Ale w jaki sposób drucik jest zabezpieczony przed przypadkowym wysunięciem się z prowadnicy (zaznaczyłem czerwoną obwódką)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, RAFALR30 napisał: Mechanizm zamykania pokrywy przedniego koła bardzo sprytny - bez zbędnej elektroniki. Ale w jaki sposób drucik jest zabezpieczony przed przypadkowym wysunięciem się z prowadnicy (zaznaczyłem czerwoną obwódką)? Drucik o śr. 0,8 mm ze stali sprężynowej ,będzie od strony zagięcia zabezpieczony blokadą przyklejoną do pokrywy. Wkrótce pokażę to na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Dzisiaj ruszyły prace przy tworzeniu kołpaka. Najpierw wykonałem kołpak ze styroduru , który po wykończeniu będzie wzorcem do wykonania formy negatywowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Kołpak zalaminowany schnie. W dniu 29.04.2020 o 16:41, RAFALR30 napisał: Mechanizm zamykania pokrywy przedniego koła bardzo sprytny - bez zbędnej elektroniki. Ale w jaki sposób drucik jest zabezpieczony przed przypadkowym wysunięciem się z prowadnicy (zaznaczyłem czerwoną obwódką)? W taki oto sposób zabezpieczam napęd pokryw przed wypadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Jak zawsze mistrzostwo, a ja widzialem modele w naturze to dopiero jest cos. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Ja zabezpieczył bym to inaczej: przedłużył drucik poza rurkę a po odpowiednim wyregulowaniu mechanizmu zagiął bym drucik. Wyglądałoby moim zdaniem estetyczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Łatwo powiedzieć gorzej zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi