Czajan Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Jak byś miał pytania pisz. Ja mam już dwa radia z tej firmy. Nawet się udało polskie komunikaty zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 To jest już moje trzecie radio Graupnera. Zaczynałem od MX-16s na 35Mhz, później MX-16 Hott i w końcu teraz pulpit o którym zawsze marzyłem czyli seria MC W sumie ponad 12 lat z Graupnerem. I problem polega na tym że próbowałem radia innych marek ale po prostu Graupner zawsze najlepiej leżał mi w rękach. Może przyzwyczajenie bo od niego zacząłem. Ale też te radia są po prostu dobre. Nigdy nie straciłem modelu z winy radia. Co prawda logika programowania niektórych funkcji w tym radiu przysparza siwych włosów na głowie ale da się do tego przyzwyczaić i nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 9 minut temu, grafvader napisał: ale da się do tego przyzwyczaić i nauczyć Gratuluję zakupu i tak trzymaj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romsonic Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 W dniu 13.03.2020 o 21:57, grafvader napisał: No więc, koronawirus szaleje, chiny nie produkują elektroniki, Polska zamknęła granice a Graupner nieżyje. A ja kupiłem nowe radio i to właśnie Graupnera. I jest super. Czekam tylko kiedy będę mógł je sprawdzić w locie. Niedługo ten model radia który jeszcze pochodzi ze "starych" stanów magazynowych będzie na lotnisku wzbudzał pożądanie bo to przecież jeszcze stara, dobra niemiecka robota a nie wznowiona produkcja przez Koreańczyków. Chodź liczę na to że te radia dalej będą się rozwijać co prawda pod kontrolą Chinsko-Koreańskiej myśli technologicznej ale jednak wciąż do przodu. Fotki wrzucam ku pokrzepieniu serc że Graupner jednak żyje i nie ma czym się przejmować tylko kupować puki są jeszcze egzemplarze które przeszły niemiecką kontrolę jakości. No chyba że totalnie oszalałem i będę tego żałował. Czas pokaże jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Nowa strona już działa https://www.graupner.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 ...w Korei... Naiwnosc ludzka nie ma granic - tylko czekac, kiedy powstana mity, ze firma Graupner odzyla i ma sie dobrze. Co za różnica, czy w Korei czy innym kraju. Jeśli będzie trzymać jakoś i się rozwijać to super. Wielu ludzi może nie kupi już graupner w takim wydaniu, ale sam fakt, że na rynku będzie konkurencja jest dla nas modelarzy dobrą wiadomością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Oby trzymali jakość. Jakiś nie uśmiecha mi się zmiana systemu. Przy okazji. Jaka jest różnica w odbiornikach np gr12 a gr12L? Chodzi o te L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 W Korei czyli w domu . Odbiornik GR 12 i GR 12L to różnica w zasięgu jeden chyba 4000 drugi 2000 (12L) , 12l posiada jedną antenę , mam obydwa i nie odczułem różnicy w lataniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Z tego co w sklepach w opisie to oba mają ten sam, ok 2000m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Tak kiedyś słyszałem ale niech wypowie się ktoś co wie, ja w użytkowani nie widzę różnicy co prawda są w małych modelach którymi latam przy sobie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ale przecież na samym dole strony są podane parametry odbiorników, po których dostrzeżesz jedną różnicę: https://www.graupner.com/24-GHz-RECEIVERS_c_190.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otp2 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja się ucieszyłem , że strona graupnera znowu działa. Na chwilę... Szukam mojego radia mx-16 żeby pobrać nowsze firmware (mam 1.807), szukam szukam i nie ma tego radia. Na poprzedniej stronie było i firmware też było chyba do wersji 2.21 czy jakoś tak. Ja rozumiem że radio już stare, nie wspierane a oprogramowanie nie rozwijane. Ale archiwum mogli zostawić. edit Jak by ktoś potrzebował to tu znalazłem dość spore archiwum softu do graupnera: https://www.d-power-modellbau.com/downloads/viewcat/1/graupner-downloads Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez otp2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otp2 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Nie kręce. Te pliki już mam, są w archiwum które znalazłem. Dzięki za dobre chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 dla tych co w potrzebie - całe oprogramowanie i pełna paczka firmware Graupnera - coby sie nie prosić nikogo : https://www.d-power-modellbau.com/downloads/viewcat/1/graupner-firmware-updates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homer28 Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Z powodu rosnącej konkurencji ze strony Azji Graupner zbankrutował w 2012 r. I został przejęty przez spółkę SJ, która w przeszłości dostarczyła Graupnerowi jednostki sterowania radiowego. Firma nadal działa jako organizacja sprzedaży. I teraz na nowych opakowaniach można zauważyć logo Graupner SJ kupowałem ostatnio ładowarkę z Graupner Ultra Trio Plus 16 i takie logo ma nadrukowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homer28 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Graupner Stara dobra Marka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi