Kicior Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Hej, Zamierzam niedługo wykonać odbitkę negatywową kabiny do modelu. Tkanina węglowa 200g przesączona żywicą LG285 Chciałbym wykonać ją ładnie i estetycznie, bez bąbli powietrza. Pomyślałem więc o użyciu metody worka próżniowego. Czy moglibyście polecić jakieś urządzenia, którymi można byłoby wytworzyć sensowne podciśnienie? Jednocześnie finansowo zjadliwe. Będę wdzięczny za sugestie. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Kompresor lodówki podobno można przerobić. Pozostaje głównie kwestia wakuometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 20 zł pompka 12 v do centralnego zamka vw,mercedes,audi tylko impulsowo nie lubi długiej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 sprężarka od starej lodówki. poniżej 100 kupisz zagadaj w firmie chłodniczej lub warsztacie naprawiającym lodówki -albo allegro. Lub może od kogoś kto złomuje swoja lodówkę za piwo dostaniesz. Nie wolno wycinać sprężarki jeśli jest na "freonie" r134a -niedobre dla środowiska ścisły zakaz wypuszczania do atmosfery. Ale stara lodówka może być pusta -czynnik mógł sam uciec jeśli cos pękło. Nowsza lodówka na R600 czy R290 to mało szkodliwe i nie ma przepisów. Tylko uważaj oba te gazy są łatwopalne. Wakuometr -na allegro dostaniesz za około 50. reszta kawałki rurek trójniki bądź z akwariowego bądź miedziane z hydraulicznego lub chłodniczego sklepu. Podłączenie elektryczne sprężarki znajdziesz w necie lub dasz zdjęcia i tu zapytasz. Albo dokładnie sprawdź jak jest w lodówce z której będziesz sprężarke wyciagal. poniżej 150zeta zrobisz cos w rodzaju pompy próżniowej. do laminowania małych elementów wystarczy (ale np. kajak trudno będzie laminować z pomocą takiej) prawdziwa pompa próżniowa około 600 w góre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 3 minuty temu, Marek_Spy napisał: nie lubi długiej pracy No to po co proponujesz coś takiego skoro materiał w worku powinien siedzieć kilka godzin a jeśli nie będzie grzany to nawet pół dnia. PS Autor wątku podał tylko rodzaj żywicy a to jest tylko połowa informacji. Najistotniejszy w tym wszystkim jest zastosowany utwardzacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 A to nie jest z założenia szczelne? Bo mnie sie wydawało ze wypompowac i zamknąć szczelnie. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Z założenia pewnie jest. A w praktyce już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Nie, pompa cały czas działa aż do momentu wyjęcia elementu z worka. No chyba że ktoś stosuje super drogie worki, ale i one nie utrzymują podciśnienie wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Utwardzacz to HG285. Dzięki za tę dyskusję !!! Muszę rozważyć z jednej strony czas i budowę, z drugiej kupno jakiś gotowców, bo na karku mam 12 różnych projektów i po prostu nie wystarcza mi czasu na wszystko. Widziałem jakąś pompę ssącą (podciśnienie w okolicach 0,20 mbar) w granicach 180 PLN Bez wakuometru i zaworów niestety. Czy metoda: - wyssanie powietrza - zawiązanie worka - wyłączenie ssania powtarzana co pół godziny żeby zlikwidować ewentualne nieszczelności mogłaby się sprawdzić ? Czyli ręczna obsługa procesu zamiast fajnego systemu z automatycznym włączeniem zasilania po odczycie ciśnienia z wakuometru Ma to jakiś sens ? Jeśli dobrze gdzieś widziałem dobry system (oprócz porządnej, dwustopniowej pompy) posiada jeszcze zbiornik wyrównawczy. Ale to już ponad 1000 PLN za gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 To ta sie nie nadaje uzywam ja w odsysaczu do cyny ale to inny temat. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Napisz proszę więcej - 0,20 mbar to zbyt mało ? Jak rozumiem idealna próżnia to 0 bar, a standardowe ciśnienie to 1bar, więc 0,2 to chyba dobry wynik.... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 5 minut temu, Kicior napisał: Czy metoda: - wyssanie powietrza - zawiązanie worka - wyłączenie ssania Moim zdaniem raczej nie. Raczej nie ma szans tak zawiązać worka żeby utrzymać przez długi czas to samo podciśnienie. Ja widzę jak to robi jeden z lepszych producentów modeli, i pompa działa u niego non stop utrzymując określone podciśnienie. Tyle, że oni worka używają tylko do odsączenia nadmiaru żywicy tak z 2 godziny. Samo laminowanie to już w formach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 wykonanie pompy próżniowej ze sprężarki od lodówki -da się poniżej godziny... ale laikowi to około 8 godz. z jakością próżni szalu nie ma około 50% ale do prostego laminowania starczy. dobry gotowiec wyciągnie i 99% szukaj na allegro w dziale klimatyzacja. za około 300 już kupisz -choć bez wakuometru. za 400 dość przyzwoitą. np coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-prozniowa-value-v-i120sv-jednostopniowa-7881355149 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Niestety nie ma idealnie szczelnych systemów. Zawsze będzie podciekac. Zbiornik wyrównawczy jest po to aby stworzyć większą objętość z której pompa wypompuje powietrze inaczej wahania ciśnienia byłyby za szybkie za duże - to taki wygladzacz przebiegu ciśnienia Metoda na ślepo (bez wakuometru) wymagałaby empirycznego ustawienia czasu co ile pompa ma się załączac. Ale widziałem 2 tanie rozwiązania. 1) Niektóre czujniki MAP stosowane w samochodach pracują jako wakuometry i to mozna podlaczyc do arduino jako tani wakuometr i 2) mechaniczny sterownik zalaczajacy pompę w postaci puszki po konserwie. Jak spada ciśnienie to denko puszki się zapada i pompa się wyłącza. Jak podcieka i ciśnienie rośnie puszka wraca na miejsce i załącza pompę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 a co przeszkadza żeby pompa chodziła kilka godzin non stop ? do wyłączania można kupić presostat niskiego ciśnienia lub tzw presostat LP (skrót od low pressure -niskiego ciśnienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Do jednej robótki, to spinaj agregat lodówkowy na krótko. Bez żadnej instalacji, wakuometrów, itp. Agregat spokojnie zniesie i 24h ciągłej pracy (choć raczej będzie cieplutki), więc kabinkę tak zrobisz. I wierzcie mi tak się da, niejedne DLG tak wylaminowalem, kiedy padł mi sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 7 minut temu, Patryk Sokol napisał: Agregat spokojnie zniesie i 24h ciągłej pracy (choć raczej będzie cieplutki), więc kabinkę tak zrobisz. Naprawdę ? Nie zatrze się toto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 58 minut temu, latacz napisał: wykonanie pompy próżniowej ze sprężarki od lodówki -da się poniżej godziny... ale laikowi to około 8 godz. z jakością próżni szalu nie ma około 50% ale do prostego laminowania starczy. dobry gotowiec wyciągnie i 99% szukaj na allegro w dziale klimatyzacja. za około 300 już kupisz -choć bez wakuometru. za 400 dość przyzwoitą. np coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-prozniowa-value-v-i120sv-jednostopniowa-7881355149 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Znalazłem fajny filmik z agregatem. Tylko ten garnek nie do końca mi jakoś pasuje ;) https://www.youtube.com/watch?v=BeiW_37rS-U Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 ten garnek to wprowadzanie zagrożenia. Zapadnięcie się może być dość gwałtowne. podobnie jak pęknięcie plastikowego wieczka.... można bez żadnego "zasobnika próżni" -sama obudowa sprężarki lodówkowej jest zasobnikiem. lub dać butlę o dość solidnych ściankach. idealne np. do czynników chłodniczych , koszt od około 200 lub inna ale solidna. druga sprawa -nie wolno tak ciąć rurki ssącej -wszystkie opiłki pójdą do sprężarki i do jej oleju... naciąć delikatnie robiąc rysę wokół rurki -i odłamać. sprężarkę przechylić i wylać stary olej -sprawdzić ile go jest. powinno być około pól litra -czasem pisze na sprężarce, czasem po typie sprężarki można znaleźć ile oleju potrzebuje. jeśli oleju jest około pół litra i jest ładny biały wlać z powrotem --wężyk na rurkę ssawną zanurzyć włączyć i spr sama wciągnie. jeśli olej brudny lub mało -to zalać nowym -nawet syntetycznym samochodowym. w "naszym" zastosowaniu może być. w typowo lodówkowym musi być "specjalny" olej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi