jarek996 Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Jeszcze nie poleciales Lucjan? Odkad zaczalas zrobilem juz chyba z 10 000 km rowerem ( i wypilem ze 120 piw), a Ty dopiero malujesz 😂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 1 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Października Ciąg dalszy malowania . 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Ło Panie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Zobaczymy się pewnie w sobotę ,muszę podotykać😀😀😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Temat nabiera kolorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Wygląda super. Martwię się tylko o dolot powietrza do turbiny. Małe te wloty i możesz mieć problem z dużym podciśnieniem w kadłubie. W wampirze mimo standardowych wlotów w skrzydłach miałem z tym problem i obawiam się że u Ciebie będzie większy. U mnie podciśnienie było na tyle duże że siła ssania domykała drzwi podwoziowe i dopiero wykonanie zamkniętych komór na koła załatwiło problem. Obawiam się że tu może być jeszcze gorzej i że bez sitka w nosie się nie obejdzie. Obym nie miał racji bo model bardzo ładny i szkoda by było go szpecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Lucjan. Nie będę odgrzewał kotletów. Zbyt dużo było na ten temat powiedziane. Moim skromnym zdaniem nic nie straci ten piękny model, jak nie umieścisz tego symbolu na ogonie. Jeżeli już, to zrób jak to robią na przykład Niemcy na swoich modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 2 Października Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 3 godziny temu, solainer napisał: Wygląda super. Martwię się tylko o dolot powietrza do turbiny. Małe te wloty i możesz mieć problem z dużym podciśnieniem w kadłubie. W wampirze mimo standardowych wlotów w skrzydłach miałem z tym problem i obawiam się że u Ciebie będzie większy. U mnie podciśnienie było na tyle duże że siła ssania domykała drzwi podwoziowe i dopiero wykonanie zamkniętych komór na koła załatwiło problem. Obawiam się że tu może być jeszcze gorzej i że bez sitka w nosie się nie obejdzie. Obym nie miał racji bo model bardzo ładny i szkoda by było go szpecić. Dzięki Piotrku za cenne uwagi . Za nim zacząłem budowę modelu przewidziałem możliwość wykonania dodatkowych otworów od spodu kadłuba , ale przed ich wycięciem wykonam pomiar podciśnienia w kadłubie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października 7 godzin temu, pepcio napisał: Moim skromnym zdaniem nic nie straci ten piękny model, jak nie umieścisz tego symbolu na ogonie. Słuszna uwaga, wszak Niemcy nie naprawili jeszcze szkód wyrządzonych Polsce w czasie II WŚ, więc po co ich reklamować - zwłaszcza na modelu z tamtej epoki. Z drugiej strony warto zauważyć słowiańsko-indyjskie pochodzenie tego znaku i jego pozytywną wymowę historyczna, celowo zamieniona w agresywną i skierowana przeciwko źródłu jej pochodzenia... Niestety teraz kojarzy się tylko z jednym i długo tak jeszcze będzie. A może zamienić ją na ośmioramienną swastykę słowiańską (kołowrót)? Z trzeciej strony - na YT znakiem lotniczego czarnego krzyża określono ikonę: Zamknij pełny ekran. I nikt nie protestuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października Zachęcam do zapoznania się z informacjami zawartymi w poniższym linku 🙂 : https://dobroni.pl/post/swastyka-w-wojsku-polskim-f566986 pochodzi z niego chociażby to zdjęcie: a to nic innego jak dwa rodzaje korpusówek podhalańskich... schronisko na Murowańcu... https://allegro.pl/oferta/21-brygada-strzelcow-podhalanskich-naszywka-2518-9558262157?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=ZjA3Mzc1NzMtYmE5Yy00MjQ4LTllMzMtMmMwNGExYmNkNTJjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f0cdd2ea-98cc-4989-bf0a-aa6329bca021 używana współcześnie... Czy komuś jeszcze jednoznacznie źle się ten znak kojarzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października He, he. Miałem zażartować, że na forach modeli redukcyjnych, zwykle na tym etapie, zaczyna się wojna o prawidłowość lub nie kolorów RLM. Ale temat swastyki jak zwykle budzi u nas większe kontrowersje. Zanim się pojawiła lub nie. Piotrek 19 godzin temu, solainer napisał: Wygląda super. Martwię się tylko o dolot powietrza do turbiny. Małe te wloty i możesz mieć problem z dużym podciśnieniem w kadłubie. W wampirze mimo standardowych wlotów w skrzydłach miałem z tym problem i obawiam się że u Ciebie będzie większy. U mnie podciśnienie było na tyle duże że siła ssania domykała drzwi podwoziowe i dopiero wykonanie zamkniętych komór na koła załatwiło problem. Obawiam się że tu może być jeszcze gorzej i że bez sitka w nosie się nie obejdzie. Obym nie miał racji bo model bardzo ładny i szkoda by było go szpecić. Piotrek a sprawdzałeś EGT. Była jakaś zmiana? Niesamowity model. Chciałbym go zobaczyć w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października A tak wracając do wątku żony gdzieś JĄ znalazł. A poważnie to świetna robota modelarska choć nie jestem zwolennikiem niemieckiej techniki lotniczej okresu II wojny światowej mając też na uwadze obecną rolę Niemiec w stosunku do Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października W dniu 3.10.2024 o 06:59, Paweł Prauss napisał: Czy komuś jeszcze jednoznacznie źle się ten znak kojarzy? Zaręczam, że gdyby ktokolwiek z nas, choćby jutro rano zobaczył żołnierzy z tym symbolem w lesie przygranicznym to skojarzenie byłoby jednoznaczne. To nie wina ludzi że im się tak a nie inaczej kojarzy a wina tych, co znaku używali robiąc złe rzeczy. Czy go użyje budowniczy modelu to jego sprawa. Żyjemy ponoć w wolnym kraju, więc każdy dokonuje własnych decyzji i za nie odpowiada. PS. Bardzo fajnie wychodzi ten model. Szacunek dla budującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Byłem widziałem i powiem tak: zdjęcie nie oddaje kunsztu umiejętności oraz wiedzy jak to zrobić. Wielki Szacunek i Podziw dla Ciebie Lucjanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 7 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Października Czas na przymiarkę podwozia. 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Piękna robota jak zawsze! W poście prezentującym mocowanie zbiornika paliwa, pokazałeś zbiornik wykonany z butelki po napoju. W związku z tym, czy mógłbyś pokazać szczegóły konstrukcji korka? Gdyż pomysł bardzo mi się podoba i chciałbym poznać Twoje, zapewne sprawdzone, rozwiązanie zapewniające szczelność tak wykonanego zbiornika, by nie "odkrywać koła na nowo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października Godzinę temu, RMa napisał: Piękna robota jak zawsze! W poście prezentującym mocowanie zbiornika paliwa, pokazałeś zbiornik wykonany z butelki po napoju. W związku z tym, czy mógłbyś pokazać szczegóły konstrukcji korka? Gdyż pomysł bardzo mi się podoba i chciałbym poznać Twoje, zapewne sprawdzone, rozwiązanie zapewniające szczelność tak wykonanego zbiornika, by nie "odkrywać koła na nowo". W póżniejszym terminie jak będę robił instalację paliwową , pokażę jak zrobić zbiornik z butelki po napoju. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października Taka ciekawostka, w powiększeniu da się nawet odczytać tablicę informacyjną.. Mounted on the jet-powered Messerschmitt Me 262. w linku poniżej ciekawa informacja o zbudowanych replikach tego samolotu Cytat "Około 20 lat temu milioner-fan lotnictwa postanowił wykonać około tuzina identycznych replik Me 262 i je sprzedać. Dostali stare, skorodowane trofeum wojenne, które stało na zewnątrz bazy marynarki wojennej w Wirginii i rozebrali je, aby stworzyć zestaw rysunków głównych. Mój znajomy z pracy był jednym z producentów blachy. Wszystko pozostało wierne oryginałowi, z wyjątkiem silnika, który był modelem GE „J”, zamiast przestarzałego silnika Junkers. To przedsięwzięcie biznesowe samo w sobie jest niezwykłą historią." (tłum. maszynowe) https://www.homemadetools.net/forum/rheinmetall-bk-5-autocannon-photos-80209?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=10-09-24&utm_content=10-09-24-161292&nlsource=1&fi=161292#post161292 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 10 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Października Trwa praca przy wydobywaniu głębi detali. 21 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października Piękna robota. Stosujesz gotowe washe modelarskie czy sam robisz? Akrylowe, olejne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Października Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 9 godzin temu, darod07 napisał: Piękna robota. Stosujesz gotowe washe modelarskie czy sam robisz? Akrylowe, olejne? Dziękuję , milo mi . Próbowałem markowych ale nie bardzo mi się sprawdzają . Do modeli z plastiku są jak najbardziej wskazane , ja wole własne mikstury olejne . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi