jethrotull Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Cześć, zacząłem jakis czas temu robić model tego samolotu: Kilka informacji: 1. rozpiętość 120cm 2. silnik 1100kV, 1200g ciągu 3. serwa 2x 9g 2.5kgcm na lotki, 9g 1.7kgcm na ster kierunku, 12g 2.2kgcm z metalowymi trybami na ster wysokości. 4. bateria 3S 2200mAh Mam kilka pytań w związku z tym: - przewidywana waga to będzie ok 900-1000g, w związku z czym obciążenie płata wyniesie ok. 40g/dm^2. Taka masa i obciążenie będzie ok? - przewiduję zrobienie podwozia z drutu 3mm, goleń główna i zastrzał z tyłu. Jak byście polecili przymocować podwozie: nitka to szycia dywanów + CA; uchwyty przykręcane na wkręty; wklejenie drutu na żywicę w półżeberka skrzydeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 5 minut temu, jethrotull napisał: przewidywana waga to będzie ok 900-1000g, w związku z czym obciążenie płata wyniesie ok. 40g/dm^2. Taka masa i obciążenie będzie ok? To jest jak najbardziej OK, powiedziałbym, lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Fajny pomysł na model, 40 g/dm2 to super lekko, kadłub bedziesz jeszcze oklejal balsą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 staram się codziennie trochę podłubać. to co na zdjeciu waży 450g, brakuje podwozia, baterii (168g), dwóch serw, regulatora, no i poszycia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 No i takie konstrukcje podobają mi sie najbardziej , sam myślałem o czymś podobnym ( p 36 hawk 75) ale podwozie składane do tyłu skutecznie hamuje rozpoczęcie budowy. Nie mniej życzę powodenia w budowie i udanego oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 hawk mial wersje ze stalym podwoziem, na eksport do chin i Argentyny (edit: takze do Tajlandii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 o widzisz to zmienia postać rzeczy nie doczytałem, ze stałm podwoziem bylo by to typowo po mojemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Pìękny samolot i model. Taka waga jak na 120 cm rozp to spoko raczej, tym bardziej, że jak pokazywałeś na licznych filmach to jesteś ścigant - prawdziwy racer!:). Kolorki też fajne, możesz rozważyć pomalowanie ramek/krawędzi kabiny jakoś może na ciemno (interior green, albo na srebrno) to będzie bardziej "prawdziwie" wyglądał:) Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Jeśli mogę to juz coś wyszperałem w słusznym rozmiarze Co prawda z podwoziem skladanym ale mozna ciachnąć wersje eksportowa Dzieki wielkie za podpowiedź i juz nie wtrącam swoich trzech groszy do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Koledzy, próbuję zrobić podwozie: goleń główna z drutu 3mm, zastrzał z tyłu 2mm. Niestety, wygląda na to że nie dam rady wygiąć tego grubszego drutu. Jest sens robić podwozie w całości z drutu 2mm czy się od razu wygnie? Jakie macie patenty na gięcie grubego drutu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 3mm? Powinno się dać wygiąć w imadle i młotkiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Ja wkładam w imadło i dociskam klepką parkietu. 3 mm to nie jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Fajnie Ci to wychodzi.Budujesz bardzo ładnie i starannie . Tak jak Przemek pisze 3mm spokojnie w imadle młotkiem wygniesz. Ja wyginałem w ten sposób 4mm i nie było problemów. Dobrze jest zrobić sobie szablon z tektury aby kontrolować kąt wygięcia . Młotek taki minimum 1kg. Musi się udać:) Myślę ,że na główne podwozie dobry drut sprężynowy 2mm powinien wystarczyć ale na Twoim miejscu dałbym 3mm. Tak będzie bezpieczniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 6 godzin temu, jethrotull napisał: Jakie macie patenty na gięcie grubego drutu? Zrób sobie wyginarkę. To naprawdę parę (no oki - parenaście;)) minut roboty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Dzięki, wyginarka super, ale moje podwozie wymaga wyginania w trzech wymiarach. Chciałem uniknąć technik typowo kowalskich, ale ostatecznie się poddałem, wyjąłem imadło i młotek i jakoś poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Macie może jakiś dobry tutorial o lutowaniu podwozi? Moja 100-watowa lutownica nie daje rady - gruby drut rozprasza za wiele ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Lutujesz bezpośrednio stal? Czy owinąłeś miejsca łączenia np cienkim drucikiem miedzianym? Stal ogólnie kiepsko się lutuje... Albo kup palnik gazowy i twardy lut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Próbowałem owijać drucikiem, próbowałem palnikiem gazowym - nie potrafię. W końcu się poddałem, owinąłem nicią do szycia żagli i zalałem żywicą. Mam nadzieję że wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Wytrzyma, ja zamiast żywicy daje cyjanoakryl i jest beton predzej drut się wygnie niż puści niteczka wiem z doświadczenia. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi