cyrax_ojz Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Projekt inspirowany wicherkowymi bojami @andrzej nowicki oraz lotniskowej loży szyderców będzie to powiększenie wicherka 25 którego zbudowałem w 2011 wersja modyfikowana Rozpiętość w okolicach 2,7m napęd benzyna 30cm idąc z postępem wypadało narysować chociaż część modelu nie obyło się bez błędów ale po poprawkach kolegi Tomka teraz już powinno być z górki ? po wieczornej sesji mam pierwszą część elementów do budowy z racji że jest to budowane w locie musiałem zmodyfikować żeberka i można zacząć składać skrzydła ostatnie żeberko robi za dystans przed dźwigarem klocek na taśmie dwustronnej trzyma całość na miejscu za dystanse służą przekładki między-dźwigarowe będą też wykorzystane przy budowie lotek elementy lotek gęściej niż zakładałem ale się dorobi braki w weekend CDN... 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 No pięknie, panie kolego! Zasiadam i obserwuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zapowiada się ciekawie Jaki profil płata, jeśli można ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 3 godziny temu, zalesvw napisał: Zapowiada się ciekawie Jaki profil płata, jeśli można ? NACA 0014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Pełna symetria, ciekawie, ja do 50-ki wymyśliłem NACA 2412. Czekam na postępy, bo sam utknąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Czym się kierowałeś wybierając do Wicherka symetryczny profil płata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Znając Macieja to własnym stylem latania;) Niezły projekt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Czyżby dolnopłat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 W dniu 27.06.2020 o 22:02, mjs napisał: Czyżby dolnopłat? pozostaje przy górnopłacie wstawiam wzmocnienia pod zawiasy pazurki zaślepkę do rury i kieszeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Maciej, a balsa w dźwigarze ma jakieś znaczenie konstrukcyjne/wytrzymałościowe (zdjęcie 2 i 3)? Pytam ze względu na kierunek słojów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 39 minut temu, robas69 napisał: Maciej, a balsa w dźwigarze ma jakieś znaczenie konstrukcyjne/wytrzymałościowe (zdjęcie 2 i 3)? Pytam ze względu na kierunek słojów. Ma i tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Skrzydlo pracuje na zginanie, a przy takim kierunku słojów balsa się zacznie rozchodzić w dolnym pasie /pracuje na rozciąganie/. Gorny pas jest ściskany. Tyle z mechaniki belki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 To są przekładki miedzydzwigarowe. Spełniają bardzo ważna rolę, słoje idą pionowo czyli tak jak to powinno być zrobione. Można brać przykład, Maciej wie co robi. O samych przekładkach był już temat tak ze można sobie poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Z tym że tu to są niestety tylko "zamykałki" bo są doklejone do dźwigarów z tyłu, gdyby były wklejone pomiędzy dźwigary to faktycznie byłyby międzydźwigarowe i skuteczniej spełniały swoją funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Masz rację. Tylko żeby przekładka pracowała jak napisałeś powinna być wklejona między pasy dźwigara, a nie na styk do jego boków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 teoretyków zapraszam do zaprezentowania swojej wiedzy w praktyce bo pomimo trwającej epidemii siedzenia w domu nie było wysypu tematów z budowy modeli a jak by człowiek popatrzył to może by się czegoś dowiedział i nauczył bo daleko mi do bycia technicznym guru przekładki idą za dźwigarem z lenistwa i ze względów praktycznych bo nie trzeba być super dokładnym to co wystaje łatwo zeszlifować i jest ich dwa razy mniej ? wytrzymałościowo 200% normy weź tu panie wypełniaj między dźwigarami 4 minuty temu, mr.jaro napisał: Bezsprzecznie najlepszym rozwiazaniem byloby obustronne wykonanie przekladek, albo wykonanie kesonu i kto wie, czy wlasnie na tym sie nie skonczy. keson będzie w weekend wycinam przód kadłuba wtedy się zacznie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 lotki i wypełnienia pod dźwignie z laminatu wycięte mam już boki kadłuba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi