Sage Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Również i ja śledzę tą Extra budowę . To już taka obowiązkowa lektura na koniec każdego dnia. Gratuluję ! Skoro idziesz jak burza to od siebie dodam takie dwie fotki, nieco podobne do tych powyżej . Z własnego doświadczenia polecam - wszystko w jednym (sterowanie zapłonem (reg. napięcia na moduł), temperatura silnika, obroty, prąd, zużyta pojemność pakietu) jesli dysponujesz nadajnikiem z telemetrią Futaba, Jeti, Graupner, JR, .
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2020 Nie sprawdzałem ale i bez tego zaskoczyłem co spieprzyłem. Ten ogranicznik wkłada się od strony kadłuba w niego kieszeń i zrobione. Kurcze bystry jestem nie ma co. Ale to nic , pójdą ograniczniki z zestawu , zetnę zaczepy i włożę ograniczniki na żywicę , z tyłu gdzie nie będzie wypustów zaleję żywicą i nie ma możliwości w żaden sposób wyrwać tego zabezpieczenia , chyba że razem z żeberkiem w które będzie wklejone.
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 I dziś znalazł się czas aby coś chwilę podłubać. Zabezpieczenia rury zmodyfikowane , dopasowane ale nie wklejone bo na taki drobiazg nie chciało mi się żywicy rozrabiać. W następnej kolejności wkleję brakujące listwy węglowo sosnowe pod kadłubem to od razu wkleję te zabezpieczenia. Stateczniki mają już poszycia z jednej strony , druga strona będzie naklejona po wklejeniu listew w kadłub. I zostanie przyklejenie żeberek przykadłubowych i z grubsza ogon będzie zrobiony. Powinienem zdążyć uporać się z ogonem do końca roku , kilka dni jeszcze zostało
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 Mam mały problem z tym power boxem. A mianowicie nie wiem czy zauważyliście ale ten powerbox nie ma wejść dla odbiornika tak aby do powerboxa podłączyć z odbiornika każdy kanał osobno na osobnych przewodach. Ma za to jakieś cztery wejścia , wydedukowałem że jedno wejście jest dla jednego odbiornika , u mnie będzie chodził tylko jeden odbiornik. Ale czy ktoś mi powie czy to będzie działało z odbiornikiem Graupnera GR16 ? czy potrzebuję takiego power boxa do którego podłącza się kanały z odbiornika każdy osobno?
cyrax_ojz Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 strona 12 instrukcji o tym mówi w nadajniku tez musisz przestawić na SUMD
cZyNo Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 SRS: Serial Receiver System provides the facility to use receivers with serial interface: P²BUS, S-Bus*, M-Link, EX-Tele, DSM2/DSMX, X-BUS and HoTT w MENU ODBIORNIKA dla opcji CH output type: musisz wybrać chyba SUMO lub SUMD - muszisz sprawdzić w manualu powerboxa - i podłaczasz sie do wyjścia kanału 8 w odbiorniku
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 Dzięki panowie, fajnie że można na was liczyc nawet w wigilię Dobra, na razie zrozumiałem że mam radio i odbiornik który ogarnia te nowoczesne fajerwerki, to jest dobre. Ale jeśli chodzi o pewność i niezawodność to które rozwiązanie jest lepsze , jeden kabelek pomiędzy odbiornikiem a power boxem? czy każdy kanał na osobnym kablu? Ja i tak nad tym nie panuję więc będzie mi ktoś musiał pomóc to uruchomić i zgrać. W zestawie są cztery kabelki do tych czterech potencjalnych odbiorników, ale nie ma wtyczek zasilających . Każda wtyczka zasilająca ma 6 pinów , da się kupić takie wtyczki aby to było już gotowe do podłączenia pakietu , np z jednej strony kabla taka wtyczka jak do power boxa a z drugiej XT60?
cyrax_ojz Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 od niezawodności masz 2 odbiorniki wtyczki to mpx
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 20:58, cyrax_ojz napisał: od niezawodności masz 2 odbiorniki Rozwiń Cholera rachunek za model mi ciągle tanieje. Ale biorąc pod uwagę że to ostatni model to co będę żałował. No dwa odbiorniki brzmi pewniej niz jeden , mocno biorę tą opcję pod uwagę a za 300zł za dodatkowy odbiornik nie zbiednieję, za większą pewność i komfort psychiczny cena niewygórowana , choć przyznam że z zasięgiem nie miałem problemów na jednym odbiorniku mimo latania tam gdzie jest w eterze bagno i modele spadają. Ale w klasycznym rozwiązaniu jakiś brak kontaktu jednego kabelka nie robi wielkiej różnicy stracę sterowność jakiegoś jednego steru , a latałem i z jedną lotką i z jedną wysokością nic strasznego. Tutaj brak kontaktu jednego kabelka to brak kontroli z całym modelem a to już się nie może dobrze skończyć, dlatego mocno rozważam drugi odbiornik.
cZyNo Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 trochę przekombinowujesz Jeszcze mi sie żaden kabelek (nawet jeden z kilku) nie odłączył od odbiornika. Gdyby tak się stało to znaczyło by że całkowicie spartoliłeś montaż wyposażenia
enter1978 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 21:56, cZyNo napisał: trochę przekombinowujesz Rozwiń A ty napawasz optymizmem Rozwiązanie wydaje się całkowicie niezawodne , nikt nie miał z tym problemów , a dzięki temu znika garść kabli z modelu. Coraz bardziej mi się to podoba. Dlaczego napisałem o niełączącym kablu? a no mam powód, kolega poprosił o zdjęcie statecznika , zdjąłem, coś tam sobie zobaczył i zapiąłem kabel serwa i zamontowałem statecznik na miejsce. W locie straciłem ten ster wysokości , wtyczka była zapięta a nie łączyło, odpiąłem wtyczkę i ponownie zapiąłem i już ster zaczął działać, chyba coś zaśniedziało. I taką sytuację miałem na myśli pisząc o niełączącym kablu. Ale tutaj i power box i odbiornik są z takiego przedziału cenowego że było by nie etycznie aby piny nie były powleczone czymś dzięki czemu zaśniedzenie i brak połączenia było by możliwe.
enter1978 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2020 To dalej mam pytanie odnośnie powerboxa. Nie moge znaleźć w instrukcji jak są uporządkowane piny w złączu zasilającym MPX. Wtyczki sobie kupię i zrobię sobie takie przewody które przejdą z XT60 jakie mam w akumulatorach na MPX do powerboxa , ale nie mam pewności które piny to plus a które minus , domyślał się że wtyczka jest podzielona na pół i od napisu + nad złączem połowa to plus a druga połowa poniżej to minus , ale wolę zapytać nim go rozbiorę aby się upewnić , po ścieżkach natychmiast bym to rozszyfrował , ale łatwiej zapytać , na pewno ktoś wie jak to idzie.
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 jest tak jak myślisz wtyczka mpx podzielona na pół trzy piny + i trzy piny minus .. u mnie tak jest i działa 1
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 21:34, maciej1977 napisał: jest tak jak myślisz wtyczka mpx podzielona na pół trzy piny + i trzy piny minus .. u mnie tak jest i działa Rozwiń Czy masz świadomość o co chodzi w tych PB.
cyrax_ojz Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 21:02, enter1978 napisał: To dalej mam pytanie odnośnie powerboxa. Nie moge znaleźć w instrukcji jak są uporządkowane piny w złączu zasilającym MPX. Wtyczki sobie kupię i zrobię sobie takie przewody które przejdą z XT60 jakie mam w akumulatorach na MPX do powerboxa , ale nie mam pewności które piny to plus a które minus , domyślał się że wtyczka jest podzielona na pół i od napisu + nad złączem połowa to plus a druga połowa poniżej to minus , ale wolę zapytać nim go rozbiorę aby się upewnić , po ścieżkach natychmiast bym to rozszyfrował , ale łatwiej zapytać , na pewno ktoś wie jak to idzie. Rozwiń gdyby tylko na obudowie było by to opisane ? to nie trzeba by tego rozbierać ba na konektorach też są oznaczenia
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 22:56, cyrax_ojz napisał: gdyby tylko na obudowie było by to opisane ? to nie trzeba by tego rozbierać ba na konektorach też są oznaczenia Rozwiń To jakiś kosmos Panowie robicie ? PB powraca ?
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 22:51, Cybuch napisał: Czy masz świadomość o co chodzi w tych PB. Rozwiń zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ?
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 23:18, maciej1977 napisał: zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ? Rozwiń No tak ,robicie problem tam gdzie go nie ma.
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 23:31, Cybuch napisał: No tak ,robicie problem tam gdzie go nie ma. Rozwiń gdyby nie nasze "problemy" nie miałbyś co pisać .......?
Cybuch Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 W dniu 25.12.2020 o 23:18, maciej1977 napisał: zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ? Rozwiń No, właśnie Macku , o co chodzi. Chodzi o głupotę . Głupi jesteśmy Głupimi umrzemy. W dniu 25.12.2020 o 23:37, maciej1977 napisał: gdyby nie nasze "problemy" nie miałbyś co pisać .......? Rozwiń O, ktoś nowy na pokładzie. Miło powitać.
Rekomendowane odpowiedzi