Sage Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Również i ja śledzę tą Extra budowę . To już taka obowiązkowa lektura na koniec każdego dnia. Gratuluję ! Skoro idziesz jak burza to od siebie dodam takie dwie fotki, nieco podobne do tych powyżej . Z własnego doświadczenia polecam - wszystko w jednym (sterowanie zapłonem (reg. napięcia na moduł), temperatura silnika, obroty, prąd, zużyta pojemność pakietu) jesli dysponujesz nadajnikiem z telemetrią Futaba, Jeti, Graupner, JR, . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Nie sprawdzałem ale i bez tego zaskoczyłem co spieprzyłem. Ten ogranicznik wkłada się od strony kadłuba w niego kieszeń i zrobione. Kurcze bystry jestem nie ma co. Ale to nic , pójdą ograniczniki z zestawu , zetnę zaczepy i włożę ograniczniki na żywicę , z tyłu gdzie nie będzie wypustów zaleję żywicą i nie ma możliwości w żaden sposób wyrwać tego zabezpieczenia , chyba że razem z żeberkiem w które będzie wklejone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 I dziś znalazł się czas aby coś chwilę podłubać. Zabezpieczenia rury zmodyfikowane , dopasowane ale nie wklejone bo na taki drobiazg nie chciało mi się żywicy rozrabiać. W następnej kolejności wkleję brakujące listwy węglowo sosnowe pod kadłubem to od razu wkleję te zabezpieczenia. Stateczniki mają już poszycia z jednej strony , druga strona będzie naklejona po wklejeniu listew w kadłub. I zostanie przyklejenie żeberek przykadłubowych i z grubsza ogon będzie zrobiony. Powinienem zdążyć uporać się z ogonem do końca roku , kilka dni jeszcze zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Mam mały problem z tym power boxem. A mianowicie nie wiem czy zauważyliście ale ten powerbox nie ma wejść dla odbiornika tak aby do powerboxa podłączyć z odbiornika każdy kanał osobno na osobnych przewodach. Ma za to jakieś cztery wejścia , wydedukowałem że jedno wejście jest dla jednego odbiornika , u mnie będzie chodził tylko jeden odbiornik. Ale czy ktoś mi powie czy to będzie działało z odbiornikiem Graupnera GR16 ? czy potrzebuję takiego power boxa do którego podłącza się kanały z odbiornika każdy osobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 strona 12 instrukcji o tym mówi w nadajniku tez musisz przestawić na SUMD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 SRS: Serial Receiver System provides the facility to use receivers with serial interface: P²BUS, S-Bus*, M-Link, EX-Tele, DSM2/DSMX, X-BUS and HoTT w MENU ODBIORNIKA dla opcji CH output type: musisz wybrać chyba SUMO lub SUMD - muszisz sprawdzić w manualu powerboxa - i podłaczasz sie do wyjścia kanału 8 w odbiorniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Dzięki panowie, fajnie że można na was liczyc nawet w wigilię Dobra, na razie zrozumiałem że mam radio i odbiornik który ogarnia te nowoczesne fajerwerki, to jest dobre. Ale jeśli chodzi o pewność i niezawodność to które rozwiązanie jest lepsze , jeden kabelek pomiędzy odbiornikiem a power boxem? czy każdy kanał na osobnym kablu? Ja i tak nad tym nie panuję więc będzie mi ktoś musiał pomóc to uruchomić i zgrać. W zestawie są cztery kabelki do tych czterech potencjalnych odbiorników, ale nie ma wtyczek zasilających . Każda wtyczka zasilająca ma 6 pinów , da się kupić takie wtyczki aby to było już gotowe do podłączenia pakietu , np z jednej strony kabla taka wtyczka jak do power boxa a z drugiej XT60? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 od niezawodności masz 2 odbiorniki wtyczki to mpx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 20 minut temu, cyrax_ojz napisał: od niezawodności masz 2 odbiorniki Cholera rachunek za model mi ciągle tanieje. Ale biorąc pod uwagę że to ostatni model to co będę żałował. No dwa odbiorniki brzmi pewniej niz jeden , mocno biorę tą opcję pod uwagę a za 300zł za dodatkowy odbiornik nie zbiednieję, za większą pewność i komfort psychiczny cena niewygórowana , choć przyznam że z zasięgiem nie miałem problemów na jednym odbiorniku mimo latania tam gdzie jest w eterze bagno i modele spadają. Ale w klasycznym rozwiązaniu jakiś brak kontaktu jednego kabelka nie robi wielkiej różnicy stracę sterowność jakiegoś jednego steru , a latałem i z jedną lotką i z jedną wysokością nic strasznego. Tutaj brak kontaktu jednego kabelka to brak kontroli z całym modelem a to już się nie może dobrze skończyć, dlatego mocno rozważam drugi odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 trochę przekombinowujesz Jeszcze mi sie żaden kabelek (nawet jeden z kilku) nie odłączył od odbiornika. Gdyby tak się stało to znaczyło by że całkowicie spartoliłeś montaż wyposażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 11 godzin temu, cZyNo napisał: trochę przekombinowujesz A ty napawasz optymizmem Rozwiązanie wydaje się całkowicie niezawodne , nikt nie miał z tym problemów , a dzięki temu znika garść kabli z modelu. Coraz bardziej mi się to podoba. Dlaczego napisałem o niełączącym kablu? a no mam powód, kolega poprosił o zdjęcie statecznika , zdjąłem, coś tam sobie zobaczył i zapiąłem kabel serwa i zamontowałem statecznik na miejsce. W locie straciłem ten ster wysokości , wtyczka była zapięta a nie łączyło, odpiąłem wtyczkę i ponownie zapiąłem i już ster zaczął działać, chyba coś zaśniedziało. I taką sytuację miałem na myśli pisząc o niełączącym kablu. Ale tutaj i power box i odbiornik są z takiego przedziału cenowego że było by nie etycznie aby piny nie były powleczone czymś dzięki czemu zaśniedzenie i brak połączenia było by możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 To dalej mam pytanie odnośnie powerboxa. Nie moge znaleźć w instrukcji jak są uporządkowane piny w złączu zasilającym MPX. Wtyczki sobie kupię i zrobię sobie takie przewody które przejdą z XT60 jakie mam w akumulatorach na MPX do powerboxa , ale nie mam pewności które piny to plus a które minus , domyślał się że wtyczka jest podzielona na pół i od napisu + nad złączem połowa to plus a druga połowa poniżej to minus , ale wolę zapytać nim go rozbiorę aby się upewnić , po ścieżkach natychmiast bym to rozszyfrował , ale łatwiej zapytać , na pewno ktoś wie jak to idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 jest tak jak myślisz wtyczka mpx podzielona na pół trzy piny + i trzy piny minus .. u mnie tak jest i działa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Godzinę temu, maciej1977 napisał: jest tak jak myślisz wtyczka mpx podzielona na pół trzy piny + i trzy piny minus .. u mnie tak jest i działa Czy masz świadomość o co chodzi w tych PB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 1 godzinę temu, enter1978 napisał: To dalej mam pytanie odnośnie powerboxa. Nie moge znaleźć w instrukcji jak są uporządkowane piny w złączu zasilającym MPX. Wtyczki sobie kupię i zrobię sobie takie przewody które przejdą z XT60 jakie mam w akumulatorach na MPX do powerboxa , ale nie mam pewności które piny to plus a które minus , domyślał się że wtyczka jest podzielona na pół i od napisu + nad złączem połowa to plus a druga połowa poniżej to minus , ale wolę zapytać nim go rozbiorę aby się upewnić , po ścieżkach natychmiast bym to rozszyfrował , ale łatwiej zapytać , na pewno ktoś wie jak to idzie. gdyby tylko na obudowie było by to opisane ? to nie trzeba by tego rozbierać ba na konektorach też są oznaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 18 minut temu, cyrax_ojz napisał: gdyby tylko na obudowie było by to opisane ? to nie trzeba by tego rozbierać ba na konektorach też są oznaczenia To jakiś kosmos Panowie robicie ? PB powraca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 24 minuty temu, Cybuch napisał: Czy masz świadomość o co chodzi w tych PB. zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 48 minut temu, maciej1977 napisał: zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ? No tak ,robicie problem tam gdzie go nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 2 minuty temu, Cybuch napisał: No tak ,robicie problem tam gdzie go nie ma. gdyby nie nasze "problemy" nie miałbyś co pisać .......? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 18 minut temu, maciej1977 napisał: zabrzmiało groźnie jakbym majstrował przy "C4" - o co chodzi ? No, właśnie Macku , o co chodzi. Chodzi o głupotę . Głupi jesteśmy Głupimi umrzemy. 36 minut temu, maciej1977 napisał: gdyby nie nasze "problemy" nie miałbyś co pisać .......? O, ktoś nowy na pokładzie. Miło powitać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi