enter1978 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Mam małe pytanie. Ostatnio zająłem się malowaniem, no i mam juz pomalowane owiewki kół i zacząłem się przymierzać do ich montażu , w modelu 2,2m przykręciłem owiewki samymi ośkami kół i hula , ale tamte owiewki są dużo mniejsze, a tutaj mam wątpliwości. Czy te owiewki nie będą rezonować ? czy się nie będą obracały na ośkach? Chodzi mi po głowie przyklejenie grubszego laminatu z otworem na ośkę od środka owiewki po stronie zewnętrznej tak aby owiewka z drugiej strony jakkolwiek była podparta ośką. No ale nie wiem czy owiewka nie będzie się obracała na ośce? od strony goleni w miejscu gdzie idzie ośka owiewka na zalaminowaną twardą sklejkę chyba 4mm , a sklejka sięga z 25-30mm ponad ośkę i pomiślałem czy by nie wkręcić jakiegoś cienkiego wkręta przez goleń i w tą sklejkę w owiewce. Jak to się robi? próbuję sobie dodać roboty? czy takie modyfikacje mają uzasadnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 podklej owiewki od środka i przymocuj na śrubki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Maciej , no sam nie wiem , twoje rozwiązanie wydaje się łatwe i szybkie ale wygląda na liche, ale tez nie widać skali modelu może to z jakiegoś maluszka w elektryku? Owiewki które mam są dość duże , na pewno będą wibrować podczas lotu a ja chciał bym aby zawsze były na swoim miejscu i zawsze w tej samej pozycji. Swoje wątpliwości opieram na tym że Andrzej nie chciał mi zrobić węglowych owiewek bo powiedział że zrobił jedne i się rozpierniczyły , wibracje je załatwiły i teraz robi owiewki z tkaniny szklanej a jak się chce carbon look to na wierzch na szkło daje węgiel. Sam węgiel nie zdał egzaminu , ale o co tam chodziło to może Rafał coś więcej wie. Mi natomiast to co powiedział Andrzej dało do myślenia i kombinuję jak by to solidnie zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Dobra opanowałem temat, a tak wyszły moje boje z owiewkami. Po zamontowaniu kół z owiewkami rozstaw podwozia na tyle się powiększył że musiałem poszerzyć stół bo wcześniej model mieścił się na styk a teraz przestał się mieścić. Zostało pomalować maskę i z grubsza by było na tyle w kwestii kadłuba, jeszcze skrzydła czekają na zrobienie ale to nastąpi wtedy jak niebieski Mx wyjedzie na wieś, mam tam taką ciasnotę w tej piwnicy że nie ma jak przejść i do puki nie zrobię trochę luzu to nie ma sensu się zabierać za cokolwiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 5 godzin temu, enter1978 napisał: Sam węgiel nie zdał egzaminu , ale o co tam chodziło to może Rafał coś więcej wie. Prawda jest taka że pierwsze owiewki z węgla były bardzo lekkie, cieniutkie i delikatne i faktycznie po kilku lotach uległy "roztrzepaniu" Kolejne już z kilku warstw były sztywne, mocne i nie wykazywały żadnych problemów- po ok. 20 lotach jak nowe . Kwestią problematyczną owiewek z węgla jest po prostu cena i dlatego Andrzej sugeruje laminat, ewent z wykończeniem węglowym. Ot cała tajemnica U mnie wyglądały tak Teraz Twoja Extra prezentuje się świetnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 14 minut temu, Shock napisał: Teraz Twoja Extra prezentuje się świetnie Jeszcze trzeba maskę pomalować. Ostatnimi dniami juz jedną maskę pomalowałem i owiewki , zostało mi ostatnie malowanie tej maski z extry 300. I miałem jutro malować ale nie wiem jak to będzie bo i mam do pracy , i naładowałem pakiety bo chciałem polatać, i nie wiem czy będzie czas na malowanie. Ale może sie uda bo ta maska ma taki kształt że łatwo ją będzie oklejać. Model jest wspaniały , ale wyciągnięcie go z piwnicy to przekleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to że od rozpoczęcia budowy minęło 4 miesiące , z czego nie wiem czy budowałem 3 miesiące , bo a to zabrałem się za przygotowanie modelu 2,2m , a to od 3 tygodni nie mam balsy więc stoję z robotą i nie robię praktycznie nic. Więc można śmiało przyjąć że ten model można zbudować w 4 miesiące gotowy do lotu , i to podoła temu mało zaawansowany modelarz. Model jednak doczekał się pomalowania maski , może szału nie ma bo nie lubię malować, ale nie jestem też zbyt wymagający więc jak dla mnie to może być. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Wczoraj zamontowałem wydechy ,dziś dopasowałem kołpak , pozostało mi jeszcze pomalować maskę , sprawdzić wyważenie i odpowiednio zamontować pakiety do odbiornika . Wagowo wyszło 12,4 kg , nie starałem się robić super lekko . długość kolanek zgodnie z tym co znalazłem na stronie jmb 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 1 godzinę temu, enter1978 napisał: Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to że od rozpoczęcia budowy minęło 4 miesiące , z czego nie wiem czy budowałem 3 miesiące , bo a to zabrałem się za przygotowanie modelu 2,2m , a to od 3 tygodni nie mam balsy więc stoję z robotą i nie robię praktycznie nic. Więc można śmiało przyjąć że ten model można zbudować w 4 miesiące gotowy do lotu , i to podoła temu mało zaawansowany modelarz. Model jednak doczekał się pomalowania maski , może szału nie ma bo nie lubię malować, ale nie jestem też zbyt wymagający więc jak dla mnie to może być. No Wiesław , fajnie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Darek masz ładne kolana, mam na myśli wydechowe oczywiście. Widzę też że masz jakieś sitko na wężyku paliwowym, w tej materii filtra w modelu zdania są podzielone , ale ja jeż mam w modelach filtry z sitkiem i extra również będzie miała. Co do odpowietrzania zbiornika z paliwem , zostaję przy swoim patencie , czyli nie będzie spirali z wężyka i cieknącej benzyny tylko będzie odpowietrznik STIHL-a , czysto i sucho cokolwiek by się nie działo z modelem. Ale chciałem zapytać czy zabezpieczałeś tłumiki z tyłu przed przesunięciem się wydechu w tył, bo w Mx jest wręga z tyłu tłumika która uniemożliwia cofnięcie się wydechu , a tutaj nie ma nic za tłumikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Domyślam się że zsuwa ci się teflon z rurki , bo z tłumika raczej nie ma opcji . A jeśli chodzi o rurkę to wystarcz wypukać takie coś gwoździem i po problemie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Godzinę temu, darkarll napisał: Domyślam się że zsuwa ci się teflon z rurki To znaczy obraca się na rurce , i tak pomyślałem że skoro nie ma oporów aby jeździć na boki to i teflon chętnie pojedzie w tył i komin spadnie z rurki. A o zrobieniu takich wypustów to nie pomyślałem , i specjalnie porozbieram model i takie sobie wystukam, bo mi wydech się obraca i rurka wydechowa szoruje po masce. Dzięki za patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Poskładać i nagrzać opalarką teflon ,żeby się wszystko ułożyło , albo niech silnik nagrzeje na wolnych , poczekać aż się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 No to co miałem zaległego do zrobienia w kwestii innych modeli to zrobiłem , dzięki czemu trochę mi się zwolni miejsce w przyszłym tygodniu i pasowało by coś podłubać przy extrze. Pasowało by coś zakupić z brakujących rzeczy. I w najbliższym czasie mam chęć kupić śmigło i kołpak tylko że nie wiem czy kołpak który sobie upatrzyłem będzie dobry. Jest mocowany 6 śrubkami po obwodzie , ale nie mam pewności czy pomiędzy tymi śrubkami będzie miejsce na śmigło, bo jakoś są blisko siebie te śrubki. Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? To ten kołpak, nawet nie wiem czy średnica 100mm jest odpowiednia do tego modelu. https://modelemax.pl/pl/laminatowe-profi/10815-kolpak-laminatowy-100mm-spec-3005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Mam podobny kolpak w moim spicie mój ma 114mm średnicy i rozstaw między śrubkami jest 70mm, czyli wejdzie smiglo o szerokości łopaty ok 60mm. Nie było szczególnie problemów z wpasowaniem smigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 U mnie będzie taki https://modelemax.pl/pl/laminatowe-profi/10818-kolpak-laminatowy-115mm-spec-3008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 15 minut temu, darkarll napisał: U mnie będzie taki https://modelemax.pl/pl/laminatowe-profi/10818-kolpak-laminatowy-115mm-spec-3008 Widzę że 100mm to za mało , po prostu mam kołpak 90mm i założyłem go na piastę i jest trochę za mały więc pomyslałem że dołożę z 10mm i stąd pomysł na 100mm. W takim razie usuwam z koszyka 100mm a wrzucam 115mm , ten co pokazał Darek Darek to jeszcze powiedz jakie śmigło montujesz 27x10? czy 28x10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Mam Biele 27/10 i Falcona 28/10 ,a które to się okaże po pierwszych lotach . VID_20210403_110302(0).mp4 VID_20210403_110302(0).mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ale fajnie chodzi. No jest bajka. No i tym sposobem kupię sobie identyczne tłumiki, brzmienie i natężenie dźwięku pasuje mi jak ulał. Tylko cena mi nie pasuje ani trochę , na ten bajer trzeba tysiąc złotych szykować , ale jakoś to przełknę i mój model też tak będzie chodził. Ogólnie gdzieś wcześniej podliczyłem tą extrę i montując serwa po max 160zł za szt, rezygnując z tego bez czego da się polatać , np power box, owiewki , kołpak itp, i kupując silnik z promocji za 2 tyś zł , model zamykał się w 6500zł. Ale z moją fantazją i zachciankami to wątpię abym nie przekroczył 10 tyś. Śmigło chyba na początek kupię fialę 28x10. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 2 minuty temu, enter1978 napisał: Ale z moją fantazją i zachciankami to wątpię abym nie przekroczył 10 tyś. Czyli normalny koszt zbudowanego ze sztuką i właściwym wyposażeniem modelu . Bez druciarstwa i narażania siebie i innych na latanie niebezpiecznym bublem... 28x10 to taki standard w tej klasie a zależy głównie od preferencji latania i motoru (mocy) .Chociaż warto spróbować przekrój zalecanych rozmiarów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi