Marek:D Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 14 godzin temu, Graffi_25 napisał: Różnicy nie doszukiwał bym się w londowaniu czy wytrzymałości lecz w elastyczności i wadze. Węglowe z zasady jest elastyczniejsze co przekłada się na przenoszenie obciążeń na model i lżejsze. I tyle w temacie, oczywiście wnikliwi mogą doszukiwać się wielu różnic naprzykład w wyglądzie a ktoś może negować te różnice i pomaluje na czarno dural i też będzie ... Od kiedy to węgiel jest elastyczniejszy od duralu? Jak dla mnie bzdura. Rozumiem podwozie ze szkła, aramidu albo duralowe. Wystarczy dobrze dobrać grubość, szerokość i zbieżność do modelu. Ja w swoich 3D 2,2m przetestowałem wiele rozwiązań. Najlepiej spisywało się podwozie z duralu 4mm zbieżne, z tego co pamietam 50mm szerokości, gięte na 45 stopni. Przy lądowaniach widać było ze samolot zachowuje się jak dobre auto z amortyzatorem. Do tylnego kółka było trudniej. Tam najlepiej się sprawdza resor piórowy z duralu 1,5 albo 2mm, ja miałem 3 warstwy i to ładnie wybiera i działa. Waga modelu 6,5kg. Węgiel na podwozi jest tylko dla tych, którzy cieszą tym swoje oko. Poza tym jest wiele innych tkanin o niższym module Younga. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 1 godzinę temu, darkarll napisał: dural czy węgiel ? a może skill ? To przede wszystkim , ale materiał z jakiego jest wykonane podwozie też ma znaczenie . Nie każde lądowania wychodzą idealnie chyba , że Twoje.? Kiedyś Rej napisał , że Polacy nie gęsi.Warto o tym pamiętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Wybór pomiędzy podwoziem/kołpakiem dural czy węgiel jest taki jak wybór -alufelgi czy stalówki ... Oba wybory dobre dopóki użytkujesz zgodnie z przeznaczeniem a zalety i wady są po obu stronach. Robisz wszystko budżetowo ładuj dural, chcesz mieć dodatkowo efekt carbon look kupuj węgiel . To i tak elementy budowy modelu, ważniejsze jak model będzie latał i na ile bedziesz umiał go wykorzystać ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 6 godzin temu, Shock napisał: Wybór pomiędzy podwoziem/kołpakiem dural czy węgiel jest taki jak wybór -alufelgi czy stalówki ... Oba wybory dobre dopóki użytkujesz zgodnie z przeznaczeniem a zalety i wady są po obu stronach. Robisz wszystko budżetowo ładuj dural, chcesz mieć dodatkowo efekt carbon look kupuj węgiel . To i tak elementy budowy modelu, ważniejsze jak model będzie latał i na ile bedziesz umiał go wykorzystać ? Dokładnie, jak chcesz mieć podwozie „działające” to zrób dural i oklej folią carbonową będziesz miał 2w1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 No i chłopaki zabiliście mi ćwieka z tym podwoziem, ogólnie podwozia nie mam bo mi na razie nie potrzebne ale w planie był węgiel. Ale mam też płaskownik dural 4 x 45 x 1000mm, robi mi za linijkę bo nie mam na niego pomysłu , więc umiem to wyginać na gorąco i można by dwie stówki przyoszczędzić bo materiału nie muszę kupować bo mi zalega. A jeszcze jak by to folią carbon okleić? warto się nad tym zastanowić. Co do modelu to ma się dobrze , statecznik pionowy zrobiony trzeba tylko oszlifować krawędź natarcia, później zrobię jakieś zdjęcie. Fajny patent miał Krzysiek z mocowaniem poszycia za pomocą taśmy papierowej , kurcze wiele razy widziałem że tak robi ale jakoś zawsze używałem ścisków które albo się trzymały albo zjeżdżały z poszycia i nie trzymały. Dziś pierwszy raz użyłem jego patentu z taśmą papierową i powiem wam że jest wypas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 32 minuty temu, Marek:D napisał: Dokładnie, jak chcesz mieć podwozie „działające” to zrób dural i oklej folią carbonową będziesz miał 2w1 Można i tak . Sam kiedyś obklejałem podwozie folią i na pierwszy rzut oka wyglądało to znakomicie. Jednak od pewnego czasu używałem tylko podwozi węglowych i nie planowałbym powrotu do duralu... Dobrze pracują do momentu jak nie zrobią chrup ale to nie ich wina że pilot ląduje jak du..pa . Za to rozkraczający się dural wygląda słabo. Po prostu lubię dobrze wykończone modele i stawiam na carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 22 minuty temu, enter1978 napisał: A jeszcze jak by to folią carbon okleić? warto się nad tym zastanowić. Mam tak u siebie w Yaku i jak dla mnie efekt jest bardzo dobry. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Godzinę temu, Shock napisał: Dobrze pracują do momentu jak nie zrobią chrup ale to nie ich wina że pilot ląduje jak du..pa . Za to rozkraczający się dural wygląda słabo No właśnie Rafał etap nieudanych lądowań mam już dawno za sobą , w ciągu sezonu nie przypominam sobie nawet jednego twardego lądowania (nie licząc zgaśnięcia w harrierze ) za każdym razem model siada jak na pierzynie. W Zamościu na lotnisku na tak zwanym kwadracie papieskim ( jest to nieduży kwadrat z kostki brukowej) ma długość z 40 metrów to na wylądowanie zatrzymanie i zawrócenie wystarcza połowa tego kwadratu. Chyba jednak szkoda sobie głowę zawracać duralem, za 200zł mam węglowe podwozie które prócz swoich właściwości wytrzymałościowych i wagowych to jeszcze oko cieszy, model ma być ładny będą buty na kołach to jednak nie będę świrował z blaszanymi goleniami. Nie udało się oszlifować krawędzi natarcia statecznika pionowego bo klej jeszcze nie wysechł, bez statecznika nie ma czym wyszlifować otworu w garbie i tym sposobem jutro będzie szlifowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Witam.Wiesie ladnie tobie to wychodzi tak dalej.Juz cos widac.Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 5 godzin temu, enter1978 napisał: No i chłopaki zabiliście mi ćwieka z tym podwoziem, ogólnie podwozia nie mam bo mi na razie nie potrzebne ale w planie był węgiel. Ale mam też płaskownik dural 4 x 45 x 1000mm, robi mi za linijkę bo nie mam na niego pomysłu , więc umiem to wyginać na gorąco i można by dwie stówki przyoszczędzić bo materiału nie muszę kupować bo mi zalega. A jeszcze jak by to folią carbon okleić? warto się nad tym zastanowić. Co do modelu to ma się dobrze , statecznik pionowy zrobiony trzeba tylko oszlifować krawędź natarcia, później zrobię jakieś zdjęcie. Fajny patent miał Krzysiek z mocowaniem poszycia za pomocą taśmy papierowej , kurcze wiele razy widziałem że tak robi ale jakoś zawsze używałem ścisków które albo się trzymały albo zjeżdżały z poszycia i nie trzymały. Dziś pierwszy raz użyłem jego patentu z taśmą papierową i powiem wam że jest wypas . Mam jeszcze wiele ćwieków i zobaczymy jakie będą odpowiedzi. A szczególnie od Rafała. Zawsze ma tak trafione w punkt.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 W przypadku twardego lądowania ,podwozie z duralu można naprostować , z naprawą węglowego różnie bywa , przeważnie wymiana . Wczoraj zakończyłem oklejanie i malowanie maski , maska niestety do poprawki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witam . Super robota. Podpowiedz jak oklejasz folie na folie.Masz jakis patent aby nie bylo babli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Używam folii oracover , a folia na folię to oracover orastick , jest to folia samoprzylepna i występuje w tych samych kolorach co ta pod żelazko . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 OK.Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja dziś wyszlifowałem w garbie otwór na statecznik pionowy , nie lubię tego , wredna to robota ale mam to z głowy. Więc mam statecznik gotowy do wklejenia , i garb mam gotowy do wklejenia , właśnie wróciłem ze sklepu kupiłem płaskowniki do ustalenia garba na kadłubie i mam zamiar dziś to wkleić. Tak że z kadłubem jestem na ostatniej prostej. Z oklejaniem będzie problem , jako tako już umiem to robić ale jakieś wzory i inne wygibasy to nawet mnie nie posądzajcie że podołał bym zadaniu. Najprawdopodobniej oklejanie tej extry będzie kopią czerwonego Mx-a , mi tam się podoba i z biało czerwonym modelem nie miałem nigdy problemów z orientacją , czego nie mogę powiedzieć o żółto niebieskim , wieczorem podczas zachodzącego słońca robi się czarny i zaczyna przeszkadzać. Darek a powiedz co tam masz za zawiasy , zdążyłeś kupić zawiasy graupnera nim zniknęły ze sprzedaży? czy może masz coś innego co jest dobrej jakości i pasuje wymiarowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 zdążyłem graupnera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 23 godziny temu, enter1978 napisał: No i chłopaki zabiliście mi ćwieka z tym podwoziem, ogólnie podwozia nie mam bo mi na razie nie potrzebne ale w planie był węgiel. Ale mam też płaskownik dural 4 x 45 x 1000mm, robi mi za linijkę bo nie mam na niego pomysłu , więc umiem to wyginać na gorąco i można by dwie stówki przyoszczędzić bo materiału nie muszę kupować bo mi zalega. A jeszcze jak by to folią carbon okleić? warto się nad tym zastanowić. Co do modelu to ma się dobrze , statecznik pionowy zrobiony trzeba tylko oszlifować krawędź natarcia, później zrobię jakieś zdjęcie. Fajny patent miał Krzysiek z mocowaniem poszycia za pomocą taśmy papierowej , kurcze wiele razy widziałem że tak robi ale jakoś zawsze używałem ścisków które albo się trzymały albo zjeżdżały z poszycia i nie trzymały. Dziś pierwszy raz użyłem jego patentu z taśmą papierową i powiem wam że jest wypas . Wiesiu , dural 4 mm dla modelu o wadze 10Kg. to chyba zbyt mało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 1 minutę temu, Cybuch napisał: Wiesiu , dural 4 mm dla modelu o wadze 10Kg. to chyba zbyt mało No jednak pozostanę przy starych planach i zastosuję węgiel , nawet teraz Marcin ma na stanie 2 szt podwozia od alunestera , podwozie robione na miarę do tego modelu to co tam będę kombinował. Tyle że na razie nie zamawiałem podwozi bo ani trochę nie są mi potrzebne. Jak zrobię stery i okleję kadłub to zamówię podwozia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 18 godzin temu, Cybuch napisał: Mam jeszcze wiele ćwieków i zobaczymy jakie będą odpowiedzi. A szczególnie od Rafała. Zawsze ma tak trafione w punkt. Ej tam Irek, nie bądź uszczypliwy... Wiem to piszę, nie wiem to siedzę cicho i nie jestem żadną wyrocznią. 6 godzin temu, darkarll napisał: Wczoraj zakończyłem oklejanie Ładne barwy, widać że urzekło Cię malowanie z Extry EF Wiesiek, może jednak coś zaszalejesz z innym obklejeniem jak MX-a ? jest tyle ciekawych, prostych wzorów że powinieneś spróbować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Godzinę temu, Shock napisał: Wiesiek, może jednak coś zaszalejesz z innym obklejeniem Nie mówię nie ale jeśli już to raczej folią przyklejaną na gorąco , nie widzę tego żebym przyklejał folię samoprzylepną , to by była katastrofa. Myślę że można by okleić cały model na biało a na to jakieś wzory czy jakieś kształty , no zobaczymy przede mną daleka droga do oklejania. Odnośnie modelu , statecznik wklejony , garb wklejony ,i teraz wszystko schnie , najgorsze że z pod płaskowników ustalających garb, nie widać jak usiadł na kadłubie , pod płaskowniki dałem folię aby listwy się nie przykleiły , i nie wiem czy folia gdzieś nie podeszła pomiędzy klejone krawędzie, ogólnie to pierwszy raz robiłem to w ten sposób za pomocą płaskowników , wcześniej upinałem gęsto ściskami i było idealnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi