Zefirek Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Jako że zbliża się Sezon Wielkanocny, będę Was w tym wątku niestety denerwował. Uważaj, bo też się pochwalę swoimi wyrobami Pozdrawiam Cię Tomku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Wesołych Świąt z za kubka gorącej herbaty - jeszcze 3 godziny do wytrwania w śnieżycy :-) Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez modelarz115 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj.waw Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 A prubowaliście wędzić rybę , mój dziadek próbował i mu to wyszło , wszystkie sklepy się chowają. A ha i jeszcze kabanosy są pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Często wedze karpie, ale stare prawidla mówią jedna wedzarka na rybę a druga na wędliny i tego polecam się trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj.waw Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 To było jednorazowo, ale zapamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Wczoraj zadebiutowałem z szynką z jelenia, wyszła ciekawie: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A ten znów się znęca. Ślinka cieknie....mniam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Cała wczorajsza produkcja wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A gdzie rogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 starl i pewno w innym watku o afrodyzjakach zachwala a powaznie to mialem zaszczyt i przyjemnosc Tomka wedlin sprobowac; brak slow, brak slow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Wczoraj wędzona polędwica łososiowa podana operatorowi kamery zgodnie z jej zamówieniem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Obecnie ćwiczę wędlinki dojrzewające. Oto dzisiejsza polędwica ze świnki po 14 dniach produkcji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Mozna u ciebie cos zamawiac? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Mogę się podzielić przepisami ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Szynka z jelenia a my oglądający te zdjęcia to łosie ...kolega potrafi zirytować .... pozdrawiam i wyrazy uznania chyba podjadę spróbować czy kolega prawdę pisze... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 A ja bym prosił o opis procesu wędzenia . Jakie drewno , temperatury , czasy suszenia , wędzenia . Przepisy też były by fajne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Poniżej zestaw podstawowy wędzonek dla tych, którzy zaczynają. Poniższy zestaw to 6-7 kilo wsadu, musi się udać. Należy zaopatrzyć się w następujące dodatki: - peklosól - siatka wędliniarska szesnastka - przędza wędliniarska - strzykawka z igłą wielodziurkową do nastrzyku - 2 duże gary - liść laurowy - ziele angielskie 1. Wsad Schab środkowy jeden cały Karkówka - 1kg Polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki Szynka tylna wieprzowa - 1,0-1,3kg Boczek bez kości - 1kg 2. Przygotowanie wsadu - Schab dzielimy na 3 części, odcinamy warkocz (to takie z boku pofalowane), odcinamy mizdrę (to ta biała błona) i wszystkie inne błonki. Schabiki mają być czerwone ze wszystkich stron. Odcinamy farfocle, ma być obłe. - Karkówkę wyoblamy, odcinając farfocle. - Polędwiczek nie dotykamy - Szynki też nie. - Z boczku wyciągamy kości, jeśli jakieś są , skóry nie odcinamy 3. Przygotowanie zalewy - Ważymy całość wsadu - Przygotowujemy zalewę 80g peklosoli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą wielootworkową schaby (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy! - Topimy wsad w solance i zostawiamy na 6-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. 4. Przygotowanie do wędzenia. - Schaby i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Szynkę ZWIJAMY w kulkę i siatkujemy lub wiążemy - Polędwiczki nabijamy na haki lub przebijamy i przeciągamy przędzę wędzarniczą 5. Ociekanie - Cały wsad wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. 6. Osuszanie - rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad, zostawiamy do osuszenia BEZ DYMU na godzinę 7. Wędzenie - Wędzimy 3,5h w 55-60C najlepiej olchą, w ostateczności bukiem. Podczas pierwszego wędzenia NIE UŻYWAMY owocowego, dębu ani brzozy! - Po 3,5h wyciągamy polędwiczki, odwieszamy do schłodzenia, są gotowe. - Po 3,5h wyciągamy 2 schaby, karkówkę i szynkę, idą do parzenia. Patrz punkt PARZENIE - zostawiamy 1 schab i boczek, wędzimy jeszcze godzinę nie przekraczając 65C - wyciągamy schab i boczek, odwieszamy do schłodzenia. 7. Parzenie - pół godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy 2 duże gary. - wlewamy 2/3 wody, do każdego gara wrzucamy 6 liści laurowych i 10 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego - zagotowujemy do wrzenia - wrzucamy wędzonki do gara, skręcamy gaz, czekamy aż temperatura wody opadnie do 80C, podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 80C - termometrem szpikulcowym badamy temperaturę w środku każdego batonu. - po osiągnięciu we wnętrzu każdego batonu 68C natychmiast go wyciągamy i odwieszamy do schłodzenia. KONIEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Wielkie dzięki za prawdziwą skarbnicę wiedzy . 6-7 kilo akurat wchodzi do lodówki bo bez niej to raczej za ciepło na peklowanie . Już sobie wydrukowałem i następnym razem wypróbuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Przyszedł ten moment Zabieram się za kielbache, niedługo wrzuce fotki. Koło 20-tej powinna być gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Czekamy. Moje wczorajsze wyglądają tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi