Zefirek Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 Jako że zbliża się Sezon Wielkanocny, będę Was w tym wątku niestety denerwował. Uważaj, bo też się pochwalę swoimi wyrobami Pozdrawiam Cię Tomku
modelarz115 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Wesołych Świąt z za kubka gorącej herbaty - jeszcze 3 godziny do wytrwania w śnieżycy :-) Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez modelarz115
Mikolaj.waw Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 A prubowaliście wędzić rybę , mój dziadek próbował i mu to wyszło , wszystkie sklepy się chowają. A ha i jeszcze kabanosy są pyszne.
idfx Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Często wedze karpie, ale stare prawidla mówią jedna wedzarka na rybę a druga na wędliny i tego polecam się trzymać
Mikolaj.waw Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 To było jednorazowo, ale zapamiętam
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Opublikowano 22 Maja 2015 Wczoraj zadebiutowałem z szynką z jelenia, wyszła ciekawie: 1
Wojtek Sz Opublikowano 22 Maja 2015 Opublikowano 22 Maja 2015 A ten znów się znęca. Ślinka cieknie....mniam .
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Opublikowano 22 Maja 2015 Cała wczorajsza produkcja wygląda tak:
dukeroger Opublikowano 22 Maja 2015 Opublikowano 22 Maja 2015 starl i pewno w innym watku o afrodyzjakach zachwala a powaznie to mialem zaszczyt i przyjemnosc Tomka wedlin sprobowac; brak slow, brak slow
TeBe Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Opublikowano 22 Maja 2015 Wczoraj wędzona polędwica łososiowa podana operatorowi kamery zgodnie z jej zamówieniem :-)
TeBe Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Opublikowano 28 Maja 2015 Obecnie ćwiczę wędlinki dojrzewające. Oto dzisiejsza polędwica ze świnki po 14 dniach produkcji:
dukeroger Opublikowano 2 Czerwca 2015 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Mozna u ciebie cos zamawiac? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
young Opublikowano 2 Czerwca 2015 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Szynka z jelenia a my oglądający te zdjęcia to łosie ...kolega potrafi zirytować .... pozdrawiam i wyrazy uznania chyba podjadę spróbować czy kolega prawdę pisze... 1
leszek-bart Opublikowano 9 Czerwca 2015 Opublikowano 9 Czerwca 2015 A ja bym prosił o opis procesu wędzenia . Jakie drewno , temperatury , czasy suszenia , wędzenia . Przepisy też były by fajne .
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2015 Poniżej zestaw podstawowy wędzonek dla tych, którzy zaczynają. Poniższy zestaw to 6-7 kilo wsadu, musi się udać. Należy zaopatrzyć się w następujące dodatki: - peklosól - siatka wędliniarska szesnastka - przędza wędliniarska - strzykawka z igłą wielodziurkową do nastrzyku - 2 duże gary - liść laurowy - ziele angielskie 1. Wsad Schab środkowy jeden cały Karkówka - 1kg Polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki Szynka tylna wieprzowa - 1,0-1,3kg Boczek bez kości - 1kg 2. Przygotowanie wsadu - Schab dzielimy na 3 części, odcinamy warkocz (to takie z boku pofalowane), odcinamy mizdrę (to ta biała błona) i wszystkie inne błonki. Schabiki mają być czerwone ze wszystkich stron. Odcinamy farfocle, ma być obłe. - Karkówkę wyoblamy, odcinając farfocle. - Polędwiczek nie dotykamy - Szynki też nie. - Z boczku wyciągamy kości, jeśli jakieś są , skóry nie odcinamy 3. Przygotowanie zalewy - Ważymy całość wsadu - Przygotowujemy zalewę 80g peklosoli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą wielootworkową schaby (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy! - Topimy wsad w solance i zostawiamy na 6-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. 4. Przygotowanie do wędzenia. - Schaby i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Szynkę ZWIJAMY w kulkę i siatkujemy lub wiążemy - Polędwiczki nabijamy na haki lub przebijamy i przeciągamy przędzę wędzarniczą 5. Ociekanie - Cały wsad wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. 6. Osuszanie - rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad, zostawiamy do osuszenia BEZ DYMU na godzinę 7. Wędzenie - Wędzimy 3,5h w 55-60C najlepiej olchą, w ostateczności bukiem. Podczas pierwszego wędzenia NIE UŻYWAMY owocowego, dębu ani brzozy! - Po 3,5h wyciągamy polędwiczki, odwieszamy do schłodzenia, są gotowe. - Po 3,5h wyciągamy 2 schaby, karkówkę i szynkę, idą do parzenia. Patrz punkt PARZENIE - zostawiamy 1 schab i boczek, wędzimy jeszcze godzinę nie przekraczając 65C - wyciągamy schab i boczek, odwieszamy do schłodzenia. 7. Parzenie - pół godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy 2 duże gary. - wlewamy 2/3 wody, do każdego gara wrzucamy 6 liści laurowych i 10 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego - zagotowujemy do wrzenia - wrzucamy wędzonki do gara, skręcamy gaz, czekamy aż temperatura wody opadnie do 80C, podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 80C - termometrem szpikulcowym badamy temperaturę w środku każdego batonu. - po osiągnięciu we wnętrzu każdego batonu 68C natychmiast go wyciągamy i odwieszamy do schłodzenia. KONIEC.
leszek-bart Opublikowano 9 Czerwca 2015 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Wielkie dzięki za prawdziwą skarbnicę wiedzy . 6-7 kilo akurat wchodzi do lodówki bo bez niej to raczej za ciepło na peklowanie . Już sobie wydrukowałem i następnym razem wypróbuję .
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Przyszedł ten moment Zabieram się za kielbache, niedługo wrzuce fotki. Koło 20-tej powinna być gotowa.
TeBe Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Opublikowano 9 Lipca 2015 Czekamy. Moje wczorajsze wyglądają tak:
Rekomendowane odpowiedzi