d9Jacek Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 12 minut temu, Bojan napisał: więc będę musiał czymś go zastąpić postaw go u mnie....sąsiad zimą plastikami pali?
Bojan Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Dzięki za dobry pomysł ale chciałbym model skończyć przed zimą
Bojan Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 a co do meritum (wethering) o które prosiłem czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby mi coś doradzić ?
JacekCichy Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ktos kiedyś pisał o metodzie miękkiego ołówka 6b może 8b można by nim maznac na około nitów i przetrzeć palcem. W zagłębieniach się zawsze kurz zbiera no i trochę by wizualnie pewnie uwypukliło ta robote która zrobiłeś Ale ja tam nie jestem doświadczony tylko gdzieś to kiedyś wyczytałem.
Bojan Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Dzięki za pomoc, spróbuję na jakimś kawałku ale myślę że trzeba jeszcze cos dodać aby efekt był jeszcze bardziej realistyczny, tylko co ???
Konrad_P Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 56 minut temu, Bojan napisał: tylko co ??? Srebrna farba w proszku.
Bojan Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 ale trzeba ją chyba w czymś rozpuścić ?
Konrad_P Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 To wszystko zależy co chcesz. Do malowanie to oczywiście w rozpuszczalniku ale do wcierania razem z proponowanym wyżej ołówkiem ręcznie to niczym. Oczywiście samo wcieranie może okazać się mało trwałe więc po wierzchu trzeba byłoby prysnąć cienką warstwę bezbarwnego lakieru.
Bojan Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Dzięki ! Będę próbował, bo chyba tylko tak można te pomysły sprawdzić? Może ktoś ma jeszcze inne wypraktykowane patenty?
Marcin_Matejko Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Samolot ten był prototypem i nie był mocno wyeksploatowany a na pokazach nawet był bardzo czysty. Pod koniec swej egzystencji faktycznie już o niego nie dbano i w sumie został rozebrany częściowo skanibalizowany a kadłub przekazano do muzeum. Taki czysty faktycznie może nie wyglądać efektownie w odczuciu modelarzy więc proponuję ci zastosowanie kilku trików malarskich. Po pierwsze delikatny presheading na liniach podziału blach z opcją cieniowania i kafelkowania efektu. Na to wszytko ponownie kolory właściwe kolory ale tak aby były nieco transparentne i pokazywały przygaszone efekty wcześniejszych działań. Na to dopiero delikatny wash w okolicach podziału blach i nitów (kolory neutralne szary i sepia) na to wszystko imitacje delikatnych przetarć (farba srebrna) i dopiero jakiś symboliczny wethering ale naprawdę symboliczny to nie czołg (małe plamy i kurz). No i może jakieś okopcenia do kompletu. Dla przykładu moja P6ka i P11ka. P1 też mam w planie ale to kiedyś tam ? 2
Bojan Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Marcin, dziękuję za fachową poradę, szkoda że tak daleko mieszkasz .... Będę robił próby i zobaczymy co z tego wyniknie. Zamówiłem na razie farbki akrylowe, srebrną i 2 szare w różnych odcieniach. Myślę że akryle będą lepsze bo można je łatwo rozmyć lub ew. zmyć wodą póki nie zaschną. Już wcześniej oglądałem z niedowierzaniem Twoja relacje z budowy, coś niesamowitego w tak malej skali ! Wspaniała robota a ta ryflowana blacha to po prostu mistrzostwo świata ! 1
dyra63 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Cześć. Jakieś drobne okopcenia można również zrobić suchymi pastelami,wystarczy trochę przyszlifować i tym pyłkiem na chusteczkę lub papier toaletowy ,troszkę posypać ( tak jak gdyby posolić )a następnie z kierunkiem opływu powietrza delikatnie przecierać równolegle do kierunku opływu skrzydła .Wymaga to trochę wprawy ,ale fajnie o wychodzi szczególnie w okolicach luków ,zawieszeń lotek ,sterów itp. https://www.artequipment.pl/p1239,pastele-suche-sangwina-sepia-12-kolorow.html 3
Bojan Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Dzięki, rzeczywiście efekt jest fantastyczny! Czy to Twoje dzieło?
dyra63 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 To mój model ,możesz sobie zerknąć i coś wykorzystać ,dużo pomysłów jest w moim wątku 1
Bojan Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Wygląda wspaniale, dzięki za pomoc Teraz nie pozostaje mi nic innego jak próbować, próbować i próbować....
Bojan Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Adam a tak przy okazji, odpaliłeś już swoje ZERO ? W dniu 1.08.2021 o 21:14, KayFranz napisał: OK, tyle że to późniejsza wersja. W 1930 było stosowane inne. 5 godzin temu, dyra63 napisał: To mój model ,możesz sobie zerknąć i coś wykorzystać ,dużo pomysłów jest w moim wątku Adam, tak przy okazji, czy odpaliłeś swoje ZERO ?
dyra63 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 No niestety w tym względzie nic się nie zmieniło, w tej chwili nie stać mnie na Saito- a żadnego dwusuwa tam nie będzie.
Bojan Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 a tak z ciekawości, to ile ten silnik kosztuje ? 54 minuty temu, dyra63 napisał: No niestety w tym względzie nic się nie zmieniło, w tej chwili nie stać mnie na Saito- a żadnego dwusuwa tam nie będzie. a tak z ciekawości, to ile ten silnik kosztuje ? Cytuj Edytuj
Bojan Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, dyra63 napisał: Coś ponad 7 tys. zł. Saito 90-R3. To rzeczywiście nie mało !
Rekomendowane odpowiedzi