robert.pilot Opublikowano 23 Listopada Autor Opublikowano 23 Listopada Robimy dalej... Lotki i klapy skończone. Dzisiaj wstępny montaż oświetlenia UNILIGHT. Światła nawigacyjne na końcówkach skrzydeł, światła lądowania i kołowania. Okazało się, że nie mam wtyczek XT30 do odbiornika TDSR12 więc z próbami oświetlenia muszę poczekać zanim dojadą... 4
robert.pilot Opublikowano 6 Grudnia Autor Opublikowano 6 Grudnia Ostatnio mało się dzieje, grudzień, misja zbliżające się Święta... trzeba być grzecznym, nałapać plusów na następny cały rok😉 i pomóc w domu😉. Zrobiłem przedłużacze do led i zamocowałem serwa w mocowaniach. W styczniu ruszę dalej... zamontuję oświetlenie led na skrzydłach, podłączę, sprawdzę również działanie serw i do zrobienia keson... C. D. N. 3
robert.pilot Opublikowano 10 Grudnia Autor Opublikowano 10 Grudnia Dzisiaj trochę zabawy z elektroniką. Wstępne ustawienia serw i sprawdzenie lampek Świątecznych😉. https://youtu.be/umUHXgBHKjg?feature=shared 1 1
ToMarkov Opublikowano 10 Grudnia Opublikowano 10 Grudnia 29 minut temu, Patryk Sokol napisał: Ten model będzie całkowicie bez kesonu? Dwa posty wyżej Robert pisał że keson będzie w styczniu 1
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia 8 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Ten model będzie całkowicie bez kesonu? Polecam czytać całość... nie wyrywkowo...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 2 godziny temu, robert.pilot napisał: Polecam czytać całość... nie wyrywkowo... A jak planujesz kleić keson na oslifowaną krawędź natarcia?
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia 12 minut temu, Patryk Sokol napisał: A jak planujesz kleić keson na oslifowaną krawędź natarcia? Profil skrzydła jest obliczony w Airfoil razem z kesonem, który zaczyna się od krawędzi natarcia do dźwigarów.
Patryk Sokol Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia Ale jak to naklejasz? Na zdjęciach wygląda, że górna powierzchnia żeber licuje się z natarciem Wiec albo naklejasz keson na krawędź natarcia, albo będziesz musiał czoło kesonu zeszlifować na żyletkę, na przejsciu keson-krawędź natarcia.
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia 13 minut temu, Patryk Sokol napisał: Ale jak to naklejasz? Na zdjęciach wygląda, że górna powierzchnia żeber licuje się z natarciem Wiec albo naklejasz keson na krawędź natarcia, albo będziesz musiał czoło kesonu zeszlifować na żyletkę, na przejsciu keson-krawędź natarcia. Keson będzie przyklejony na krawędź natarcia tak obliczyłem sobie profil z naddatkiem na keson.
Patryk Sokol Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 21 minut temu, robert.pilot napisał: Keson będzie przyklejony na krawędź natarcia tak obliczyłem sobie profil z naddatkiem na keson. A to mi nie o naddatek chodzi. Po prostu prościej keson skleić czołowo do krawędzi natarcia, bo w takim rozwiązaniu jak masz, to będzie Ci po oklejeniu wyłazić połączenie kesonu z listwą (tam gdzie keson schodzi się na żyletkę). Jeśli boisz się kleić keson czołowo, to lepiej wstawić cienką listwę, na którą klei się keson, a później do tego krawędź natarcia. Np. tak jak tutaj: Dzięki temu nie masz problemu ze szklifowaniem kleju na powierzchni balsy
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia Masz rację. Nie boję się kleić kesonu czołowo, tylko wyszedł mi inny problem, myślałem, że dostanę większą listwę natarcia (nie mam warunków, żeby samemu zrobić krawędź) i taki był zamiar prac, okazało się, że jest równa z żebrem i tak zostało. Keson na krawędzi w moim przypadku będzie dobrym rozwiązaniem, otwory na światła w skrzydłach są duże i w tym miejscu krawędź jest mocno osłabiona.
Patryk Sokol Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia Jakbyś miał problem z dorobieniem krawędzi natarcia w przyszłości, to polecam taki strug: https://modelemax.pl/pl/strugi-przyrzady-do-ciecia/29969-kavan-strug-modelarski-kav66737 Z nim to się po prostu przykleja prostokątną listwę, choćby nożezm z deski ciętą i po paru minutach pracy ma się prawie gotową krawędź natarcia A, że to strug, to nie ma wszechobecnego pyłu ze szlifowania, tylko proste do poazmiatania wiórki 1
kulfon250 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 10 minut temu, Patryk Sokol napisał: Jakbyś miał problem z dorobieniem krawędzi natarcia w przyszłości, to polecam taki strug: https://modelemax.pl/pl/strugi-przyrzady-do-ciecia/29969-kavan-strug-modelarski-kav66737 Mam jest rewelacyjny, mega ułatwia pracę no i wióry to nie wszechobecny pył
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia No niestety poszedłem na łatwiznę... czasami tak bywa... Cały czas się uczymy... Modele buduję w piwnicy bloku 2m x 2m, daję radę... Gorzej jest z czasem, dlatego czasami skracam sobie prace i nie zawsze dobrze to wychodzi. Bardzo fajne narzędzie, które używałem przy składaniu MX'a. https://allegro.pl/oferta/zdzierak-skrobak-do-drewna-gipsu-140mm-neo-50-257-12083645573?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19692260048&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwL_DgNufigMV7IODBx07UjJmEAQYASABEgIUePD_BwE
Ares Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia Ja z kolei mam taki sposób że najpierw obrabiam listę natarcie w trapez ,a dopiero potem nadaje jej odpowiedni promień. Pyłu się nie boję ,mam w modelarni odciąg i zakladam po prostu maseczkę i jest ok. Ale fakt faktem mam modelarnię gdzie można nakurzyć gorzej z ludxźmi robiacymi w pokoju lub na balkonie w bloku... 1
robert.pilot Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia Dzisiejszy test klap... chciałem sprawdzić poprawnoś działania zawiasów. Przypominam... nic nie jest wklejone, tylko włożone do sprawdzenia...😉 I jeszcze doszły światła nawigacyjne na skrzydłach. 3
jarek996 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia W dniu 14.11.2024 o 07:58, robert.pilot napisał: No właśnie, każdy coś innego podpowiada i człowiek głupieje Zrob BEZ klap 😉 1
robert.pilot Opublikowano Niedziela o 14:50 Autor Opublikowano Niedziela o 14:50 Niedziela... troszkę więcej czasu, więc projekt klapki środka gaśniczego do Dromadera... 2
mjs Opublikowano Niedziela o 17:34 Opublikowano Niedziela o 17:34 A, jakiż to program do rysowania, w którym klapka porusza wyobraźnie?
Rekomendowane odpowiedzi