marek rokowski Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Opublikowano 10 Lutego 2022 ciąg dalszy experymentów:) do wąskich elementów można dawać 100% i jest ok powierzchnie wewnętrzne kadłuba - też spoko po opanowaniu nakłądania delikatną strugą stateczniki poziome... tutaj niestety pianka pokazała moc pęcherzyków:) następną próbkę wypełniłem w 2/3 - zobaczymy co wyjdzie;) przyrosty masy - conajmniej akceptowalne (przy sterach +25%masy) przy kadłubie wyszło więcej - ale to mea culpa - z dużo dałem:) w następnej próbce spróbuje pzrykleić po wewnętrzenje stronie profilu siatke szklaną do łączenia regipsów. Pianka powinna ją docisnąć i zespolić z wydrukiem... 2
marek rokowski Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Opublikowano 12 Lutego 2022 rysowania ciąg dalszy Antoni dostał kola i podwozie macie może jakiś pomysł na silnik do niego? waga do lotu myślę że ok. 2,5kg śmigło planuję 13x6 https://www.banggood.com/1pc-or-4pcs-1360-13x6-Propeller-Blade-CW-for-RC-Airplane-Fixed-Wing-Spare-Part-p-1561649.html?rmmds=myorder 4
japim Opublikowano 13 Lutego 2022 Opublikowano 13 Lutego 2022 Marku - nie ma opcji aby model wyszedl 2.5kg do lotu. Juz prędzej 4.5kg... https://www.3daeroventures.com/shop/superchipmunk Tu masz drukowanego Chipmunka za free. Rozmiar 1.6m. A Ty masz dwupłata w tym rozmiarze. W pdfie podany jest też przykładowy zestaw napędowy. Nos modelu jest ultra krótki- będzie problem ze środkiem ciężkości. Poza tym to wyglada super. 2
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Opublikowano 14 Lutego 2022 dzięki Przemku Staram się trochę inaczej konstruować tego Antka Ma być lekko;) Elementami nośnymi będzie węgiel a wzmacniającymi pianka dlatego wydruki mają pojedynczą ściankę:) więc celuję w MAX 3 kg... Chipmunk ma podwójne ścianki i jeszcze drukowaną kratownicę a i tak suma elementów drukowanych to 1,8kg tak czy siak - zobaczymy ogólnie fajna zabawa z samego projektowania:) i cieszy każdy dołożony detal:) Liczyłem że chłopaki z forum coś podpowiedzą co do napędu etc-a tu cisza... ?
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 Marku, Karas o rozpietosci 1.2m ważył do lotu 1.7kg a był robiony lekko - ze wzmocnieniami z węgla, ale miał podwozie, klapy, dolna gondole, owiewke silnika a i tak musialem sporo dowazac na dziobie. Sam zestaw napedowy na 6s z silnikiem 350W wazyl 550g. Tu potrzebujesz czegos o mocy ok 1kW. Nie ma opcji abys wyrobil sie w 2.5kg - ale trzymam kciuki. Czy masz juz wszystkie wzmocnienia zaprojektowane (wlacznie z mocowaniem rur w kadlubie, wiezary do podwozia, wregi silnikowe, mocowanie serw, kanaly na popychacze)? Mi wychodzi ze w stosunku do gołej bryły same wzmocnienia mogą dodać od 10 do 30% extra masy. Godzinę temu, marek rokowski napisał: Liczyłem że chłopaki z forum coś podpowiedzą co do napędu etc-a tu cisza... ? Ja naped do moich modeli dobieram w ecalc.ch
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 Masz zamiar zastosować 4 łopatowe śmigło ? 13" i 4 łopaty będą chciały dla napędu bezpośredniego silnika przynajmniej w rozmiarze, który miałem w Orliku. Czyli silnik klasy 4260 o kv 550-600 i 5s. A to spowoduje przyrost masy lekko 700 - 800g. To dla akumulatora 2,5 - 3Ah. Zdrowy rozsądek podpowiada większą pojemność. I do lotu powinien to być lekki nadmiar. Natomiast do startu z trawy - mam wątpliwości. Raczej poszedłbym w silnik klasy 5050 lub 5060. Ale to jeszcze bardziej zwiększy masę. I może wyskoczyć znaczny dysonans pomiędzy tym co zakładasz a realnymi potrzebami. To jest tylko "gdybanie" - nigdy takiego modelu i napędu nie ćwiczyłem w realu. Stąd moja ostrożność w podpowiadaniu. Trzymam kciuki i pozdrawiam - Jurek
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Opublikowano 14 Lutego 2022 Przemku, projekt idzie że tak powiem równolegle: usterzenia już kompletne i po poprawkach po pierwszym wydruku testowym. Kadłub - tylko jedna sekcja druknięta na próbę żeby sprawdzić organoleptycznie jakie to będzie sztywne Skrzydła: Na razie bryła i zawiasy. Najcięższa robota dopiero przeze mną... Co do napędu: tutaj nie ma co owijać w bawełnę: do tej pory zajmowałem się raczej modelami "planktonowymi" hehe gdzie 3s było wystarczające Tutaj niestety bomba idzie w górę - i potrzebna będzie mocniejsza konfiguracja. Antek Akro nie będzie -ale wiadomo: lepiej mieć pod maską zapas mocy przeglądałem na czym latają pianki półmakiety typu FMS Corsair i zastanawiam sie czy iść w 4 czy 5s... któy z tych silników byście polecali? https://pl.aliexpress.com/item/32919266067.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.33f93c00bEr6AW&mp=1 Jurku -śmigło MUSI być 4 łopatowe... Innego sobie przy Antku nie wyobrażam dzięki za podpowiedź Jak myślisz: jaki ciąg wygeneruje silnik klasy 4260 o kv 550-600 i 5s przy Smigle 13x8?
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 Na podstawie 12 modeli wychodzi mi ze w technologii PLA ciezko zejsc ponizej 68 g/dm2 (realnie jest ok 70) - chyba ze drukujesz z LW-PLA. Wieksze modele moga miec nawet wiecej. Na tej podstawie mozesz sobie policzyc ile realnie bedzie wazyl model do lotu. Jezeli dobrze licze to 1.6m daje skale 11.375 - co da ok 55.3 dm2 powierzchni. Przy 70g masz 3.8 kg o ile bedziesz bardzo delikatnie operowal wzocnieniami.
samolocik Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 2 godziny temu, marek rokowski napisał: zastanawiam sie czy iść w 4 czy 5s... Idź Marku w pakiety w 6s, ponieważ większości z nas łatwiej znaleźć u siebie dwa takie same pakiety 3s niż wydawać kasę na pakiet 5s dedykowany tylko do tego modelu. Na pakietach 4s lata się częściej niż na 5s ale raczej w lżejszych modelach niż budowany AN 2. 2
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Opublikowano 14 Lutego 2022 Mały "apdejcik" - wschód słońca w mojej pracowni ... 1
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 Fajne - ale jezeli nie planujesz tego drukowac z zywicy to chyba jednak lepiej sobie odpuscic. a) te wszystkie przewody i popychacze nie wydrukuja sie bez podpor w powietrzu, b) rozmiar bedzie raczej malutki c) lepiej zostawic otworki i przewody zrobic normalnie z przewodu a popychacze np z kawalka filamentu. Papier (czyli model 3D) przyjmie wszystko - nawet kulke w kulce - ale nie wszystko da się wydrukować w zadowalającej jakości.
marek rokowski Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Opublikowano 15 Lutego 2022 hehe - okablowanie i popychacze były w ramach treninigu popychacze to odcinki bowdena, a kabelki - drut miedziany fi1mm - w korpusie są porobione pod to gniazda 1
JacekCichy Opublikowano 15 Lutego 2022 Opublikowano 15 Lutego 2022 Piękny model i próbne wydruki Ja tez czasem rysuje cos wiecej zeby sprawdzic jak to wszystko razem bedzie mniej wiecej wygladac.
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Lutego 2022 Opublikowano 15 Lutego 2022 Z tego co dałeś do wyboru powyżej próbowałbym zastosować ten 4258/550 kv. Lepszy dla modelu byłby 5060 ale masa, prawie 500g Cię położy... Tzn: nakręci spiralę - trzeba będzie dobrze powzmacniać konstrukcję która zwiększy masę, itd. 4258/550 powinien dać radę na 6s z 4 łopatowym śmigłem. Tej mocy na "full" będzie potrzeba tylko do startu. Potem prawdopodobnie 1/4 wystarczy o ile masa modelu nie odbiegnie zanadto od zakładanej. Ta konfiguracja powinna dać 4 - 4,5 kg ciągu statycznego. Czy to wystarczy, żeby ruszyć i rozpędzić 3,5-4 kg model na stosunkowo małych kołach - nie wiem ! Z asfaltu czy betonu - nie powinno być problemu, ale z trawy ? Teoretycznie (!) powinieneś dostać jakieś 94-90 km/h strumienia zaśmigłowego, czyli można oczekiwać ok. 70 -80 km/h modelu z gazem na maxa. Lepszy byłby kv w okolicach 300 i 8s (2x4s), ale takiego nie zauważyłem. Im wyższe napięcie - tym mniejsze straty, ale Tobie nie muszę tego tłumaczyć. To w kwestii napędu. Ale należałoby odkopać stare Modelarze i podejść do tematu prawidłowo, czyli metodą p.Wożniaka.... 70g/qdcm to nie jest dobry parametr dla Antka w tej podziałce. Może z tego wyjść duży drukowany "warbird". Z drugiej strony - dobry wybór na przetestowanie innej, hybrydowej technologii. Czeka Cię nie lada wyzwanie, żeby zmniejszyć wartość tego parametru. Ale wierzę w Twoje zdolności ! Pozdrawiam - Jurek
POGO Opublikowano 16 Lutego 2022 Opublikowano 16 Lutego 2022 Hej Marku ... kibicuje ... niezła ta drukowanka ... Mam pewien pomysł co do wypełnienia pianką stateczników ( lub całego modelu ) Może spróbować wlać do środka wydrukowanych w wazie elementów klej , typu soudal lub hemolan . Ładnie go rozsmarować od wewnątrz pędzelkiem tudzież palcem i poczekać aż spuchnie (spieni się ) .... Taka wolna myśl ... Pozdrawiam
dzidek36 Opublikowano 16 Lutego 2022 Opublikowano 16 Lutego 2022 Projekt fajny ale obawiam się ,że ten AN nie będzie latał wolno tak jak prawdziwy a to cały jego urok
marek rokowski Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Opublikowano 16 Lutego 2022 Jerzy dzięki za podpowiedź- w końcu zamówiłem silnik Sergio - dzięki za uznanie;) z soudalem i chemolanem długo kiedyś walczyłem- nawet mieszając go wstępnie z wodą:) hehe pienił się nieźle -ale nieprzewidywalnie i niestety ciężko ? sam proces wypełniania już pianką chyba już opanowałem. Ale podzielę się techniką dopiero jak w pełni ją opanuję na wydrukach które się właśnie robią:) wg mnie wychodzi bajka: sztywno i bardzo lekko
zbjanik Opublikowano 16 Lutego 2022 Opublikowano 16 Lutego 2022 Marku- parę lat temu był na forum co najmniej film, ale chyba też coś więcej, o Antku z depronu o rozpiętości coś jak w twoim podejściu. Nie mogę go znaleźć, ani na forum, ani w szerszej przestrzeni. Model latał fantastycznie- bardzo realistycznie. Można by mieć jakiś punkt odniesienia co do wagi, czy napędu. Ale twój pomysł z pianką- świetny!
marek rokowski Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Opublikowano 16 Lutego 2022 Świetny ten depronowy Antek swego czasu wycinałęm koledze czechowi 1.65 epp i koledze w PL 2,20m - z tego co wiem też już jest na ukończeniu Może zdobędę jakieś fotki - to sie pochwalę:) Tymczasem atrapa silnika znalazła sie pod maską Antka...
Rekomendowane odpowiedzi