marek rokowski Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 ciąg dalszy experymentów:) do wąskich elementów można dawać 100% i jest ok powierzchnie wewnętrzne kadłuba - też spoko po opanowaniu nakłądania delikatną strugą stateczniki poziome... tutaj niestety pianka pokazała moc pęcherzyków:) następną próbkę wypełniłem w 2/3 - zobaczymy co wyjdzie;) przyrosty masy - conajmniej akceptowalne (przy sterach +25%masy) przy kadłubie wyszło więcej - ale to mea culpa - z dużo dałem:) w następnej próbce spróbuje pzrykleić po wewnętrzenje stronie profilu siatke szklaną do łączenia regipsów. Pianka powinna ją docisnąć i zespolić z wydrukiem... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 rysowania ciąg dalszy Antoni dostał kola i podwozie macie może jakiś pomysł na silnik do niego? waga do lotu myślę że ok. 2,5kg śmigło planuję 13x6 https://www.banggood.com/1pc-or-4pcs-1360-13x6-Propeller-Blade-CW-for-RC-Airplane-Fixed-Wing-Spare-Part-p-1561649.html?rmmds=myorder 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Marku - nie ma opcji aby model wyszedl 2.5kg do lotu. Juz prędzej 4.5kg... https://www.3daeroventures.com/shop/superchipmunk Tu masz drukowanego Chipmunka za free. Rozmiar 1.6m. A Ty masz dwupłata w tym rozmiarze. W pdfie podany jest też przykładowy zestaw napędowy. Nos modelu jest ultra krótki- będzie problem ze środkiem ciężkości. Poza tym to wyglada super. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 dzięki Przemku Staram się trochę inaczej konstruować tego Antka Ma być lekko;) Elementami nośnymi będzie węgiel a wzmacniającymi pianka dlatego wydruki mają pojedynczą ściankę:) więc celuję w MAX 3 kg... Chipmunk ma podwójne ścianki i jeszcze drukowaną kratownicę a i tak suma elementów drukowanych to 1,8kg tak czy siak - zobaczymy ogólnie fajna zabawa z samego projektowania:) i cieszy każdy dołożony detal:) Liczyłem że chłopaki z forum coś podpowiedzą co do napędu etc-a tu cisza... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Marku, Karas o rozpietosci 1.2m ważył do lotu 1.7kg a był robiony lekko - ze wzmocnieniami z węgla, ale miał podwozie, klapy, dolna gondole, owiewke silnika a i tak musialem sporo dowazac na dziobie. Sam zestaw napedowy na 6s z silnikiem 350W wazyl 550g. Tu potrzebujesz czegos o mocy ok 1kW. Nie ma opcji abys wyrobil sie w 2.5kg - ale trzymam kciuki. Czy masz juz wszystkie wzmocnienia zaprojektowane (wlacznie z mocowaniem rur w kadlubie, wiezary do podwozia, wregi silnikowe, mocowanie serw, kanaly na popychacze)? Mi wychodzi ze w stosunku do gołej bryły same wzmocnienia mogą dodać od 10 do 30% extra masy. Godzinę temu, marek rokowski napisał: Liczyłem że chłopaki z forum coś podpowiedzą co do napędu etc-a tu cisza... ? Ja naped do moich modeli dobieram w ecalc.ch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Masz zamiar zastosować 4 łopatowe śmigło ? 13" i 4 łopaty będą chciały dla napędu bezpośredniego silnika przynajmniej w rozmiarze, który miałem w Orliku. Czyli silnik klasy 4260 o kv 550-600 i 5s. A to spowoduje przyrost masy lekko 700 - 800g. To dla akumulatora 2,5 - 3Ah. Zdrowy rozsądek podpowiada większą pojemność. I do lotu powinien to być lekki nadmiar. Natomiast do startu z trawy - mam wątpliwości. Raczej poszedłbym w silnik klasy 5050 lub 5060. Ale to jeszcze bardziej zwiększy masę. I może wyskoczyć znaczny dysonans pomiędzy tym co zakładasz a realnymi potrzebami. To jest tylko "gdybanie" - nigdy takiego modelu i napędu nie ćwiczyłem w realu. Stąd moja ostrożność w podpowiadaniu. Trzymam kciuki i pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Przemku, projekt idzie że tak powiem równolegle: usterzenia już kompletne i po poprawkach po pierwszym wydruku testowym. Kadłub - tylko jedna sekcja druknięta na próbę żeby sprawdzić organoleptycznie jakie to będzie sztywne Skrzydła: Na razie bryła i zawiasy. Najcięższa robota dopiero przeze mną... Co do napędu: tutaj nie ma co owijać w bawełnę: do tej pory zajmowałem się raczej modelami "planktonowymi" hehe gdzie 3s było wystarczające Tutaj niestety bomba idzie w górę - i potrzebna będzie mocniejsza konfiguracja. Antek Akro nie będzie -ale wiadomo: lepiej mieć pod maską zapas mocy przeglądałem na czym latają pianki półmakiety typu FMS Corsair i zastanawiam sie czy iść w 4 czy 5s... któy z tych silników byście polecali? https://pl.aliexpress.com/item/32919266067.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.33f93c00bEr6AW&mp=1 Jurku -śmigło MUSI być 4 łopatowe... Innego sobie przy Antku nie wyobrażam dzięki za podpowiedź Jak myślisz: jaki ciąg wygeneruje silnik klasy 4260 o kv 550-600 i 5s przy Smigle 13x8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Na podstawie 12 modeli wychodzi mi ze w technologii PLA ciezko zejsc ponizej 68 g/dm2 (realnie jest ok 70) - chyba ze drukujesz z LW-PLA. Wieksze modele moga miec nawet wiecej. Na tej podstawie mozesz sobie policzyc ile realnie bedzie wazyl model do lotu. Jezeli dobrze licze to 1.6m daje skale 11.375 - co da ok 55.3 dm2 powierzchni. Przy 70g masz 3.8 kg o ile bedziesz bardzo delikatnie operowal wzocnieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 2 godziny temu, marek rokowski napisał: zastanawiam sie czy iść w 4 czy 5s... Idź Marku w pakiety w 6s, ponieważ większości z nas łatwiej znaleźć u siebie dwa takie same pakiety 3s niż wydawać kasę na pakiet 5s dedykowany tylko do tego modelu. Na pakietach 4s lata się częściej niż na 5s ale raczej w lżejszych modelach niż budowany AN 2. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Mały "apdejcik" - wschód słońca w mojej pracowni ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Fajne - ale jezeli nie planujesz tego drukowac z zywicy to chyba jednak lepiej sobie odpuscic. a) te wszystkie przewody i popychacze nie wydrukuja sie bez podpor w powietrzu, b) rozmiar bedzie raczej malutki c) lepiej zostawic otworki i przewody zrobic normalnie z przewodu a popychacze np z kawalka filamentu. Papier (czyli model 3D) przyjmie wszystko - nawet kulke w kulce - ale nie wszystko da się wydrukować w zadowalającej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 hehe - okablowanie i popychacze były w ramach treninigu popychacze to odcinki bowdena, a kabelki - drut miedziany fi1mm - w korpusie są porobione pod to gniazda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Piękny model i próbne wydruki Ja tez czasem rysuje cos wiecej zeby sprawdzic jak to wszystko razem bedzie mniej wiecej wygladac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Z tego co dałeś do wyboru powyżej próbowałbym zastosować ten 4258/550 kv. Lepszy dla modelu byłby 5060 ale masa, prawie 500g Cię położy... Tzn: nakręci spiralę - trzeba będzie dobrze powzmacniać konstrukcję która zwiększy masę, itd. 4258/550 powinien dać radę na 6s z 4 łopatowym śmigłem. Tej mocy na "full" będzie potrzeba tylko do startu. Potem prawdopodobnie 1/4 wystarczy o ile masa modelu nie odbiegnie zanadto od zakładanej. Ta konfiguracja powinna dać 4 - 4,5 kg ciągu statycznego. Czy to wystarczy, żeby ruszyć i rozpędzić 3,5-4 kg model na stosunkowo małych kołach - nie wiem ! Z asfaltu czy betonu - nie powinno być problemu, ale z trawy ? Teoretycznie (!) powinieneś dostać jakieś 94-90 km/h strumienia zaśmigłowego, czyli można oczekiwać ok. 70 -80 km/h modelu z gazem na maxa. Lepszy byłby kv w okolicach 300 i 8s (2x4s), ale takiego nie zauważyłem. Im wyższe napięcie - tym mniejsze straty, ale Tobie nie muszę tego tłumaczyć. To w kwestii napędu. Ale należałoby odkopać stare Modelarze i podejść do tematu prawidłowo, czyli metodą p.Wożniaka.... 70g/qdcm to nie jest dobry parametr dla Antka w tej podziałce. Może z tego wyjść duży drukowany "warbird". Z drugiej strony - dobry wybór na przetestowanie innej, hybrydowej technologii. Czeka Cię nie lada wyzwanie, żeby zmniejszyć wartość tego parametru. Ale wierzę w Twoje zdolności ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Hej Marku ... kibicuje ... niezła ta drukowanka ... Mam pewien pomysł co do wypełnienia pianką stateczników ( lub całego modelu ) Może spróbować wlać do środka wydrukowanych w wazie elementów klej , typu soudal lub hemolan . Ładnie go rozsmarować od wewnątrz pędzelkiem tudzież palcem i poczekać aż spuchnie (spieni się ) .... Taka wolna myśl ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidek36 Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Projekt fajny ale obawiam się ,że ten AN nie będzie latał wolno tak jak prawdziwy a to cały jego urok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Jerzy dzięki za podpowiedź- w końcu zamówiłem silnik Sergio - dzięki za uznanie;) z soudalem i chemolanem długo kiedyś walczyłem- nawet mieszając go wstępnie z wodą:) hehe pienił się nieźle -ale nieprzewidywalnie i niestety ciężko ? sam proces wypełniania już pianką chyba już opanowałem. Ale podzielę się techniką dopiero jak w pełni ją opanuję na wydrukach które się właśnie robią:) wg mnie wychodzi bajka: sztywno i bardzo lekko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Marku- parę lat temu był na forum co najmniej film, ale chyba też coś więcej, o Antku z depronu o rozpiętości coś jak w twoim podejściu. Nie mogę go znaleźć, ani na forum, ani w szerszej przestrzeni. Model latał fantastycznie- bardzo realistycznie. Można by mieć jakiś punkt odniesienia co do wagi, czy napędu. Ale twój pomysł z pianką- świetny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Świetny ten depronowy Antek swego czasu wycinałęm koledze czechowi 1.65 epp i koledze w PL 2,20m - z tego co wiem też już jest na ukończeniu Może zdobędę jakieś fotki - to sie pochwalę:) Tymczasem atrapa silnika znalazła sie pod maską Antka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi