rosik Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Witam Tak mnie jakoś naszło tego lata na model z depronu. W sieci trafiłem na stronę paper-replika.com z planami modeli wykonanych z depronu, ale trochę techniką podobną do sklejania modeli z Małego Modelarza (kartonowych). Wybór padł na Douglas DC-3, jako że nie robiłem jeszcze modelu dwusilnikowego oraz taka techniką. No i model ma być taki trochę budżetowy a jak wyjdzie zobaczymy. A więc do rzeczy. Depron 3mm i 5mm (zamiast 5mm będzie 6mm). Rozpiętość 2200mm. Ciężar całkowity modelu autora 2550 gram - zobaczymy ile mi wyjdzie. Napęd 2x Turnigy/DYS 2830 1000kv. ESC 40A x 2. Na pewno wprowadzę kilka swoich rozwiązań. Na wręgi zamiast depronu zastosowałem 5mm podkłady pod panele. A tak to wygląda na dziś: Ramki oszklenia kabiny wyfrezowałem ze sklejki 2mm. Po wklejeniu szybek prezentują się tak: A to kleje których używam. Jednak zdecydowanie najwięcej kleję pistoletem na gorąco. Klej CA do styropianu jakoś wyjątkowo długo schnie nijak ja normalny klej CA. Z kolei klej polimerowy skleja dość mocno, ale trzeba dość długo czekać aż wyschnie. W modelu wkleiłem kilka wzdłużnych wzmocnień, których nie było w oryginale ( może trochę usztywnią kadłub?). Kadłub modelu po wstępnym szlifowaniu nierówności. Skusiłem się też na lekkie poszpachlowanie nierówności kadłuba. Z pewnością przybędzie przez to delikatnie wagi, no ale trudno. Kadłubek tak się prezentuje po szpachlowaniu i lekkim przeszlifowaniu - trzeba jeszcze trochę poszlifować. Akrylowa szpachlówka marketowa, ale trzyma się dobrze. Zobaczymy jak to będzie dalej. Tyle to na razie waży. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 To jest strona juliusa perdany. Poszukaj kanału na YouTube. Znajdziesz instrukcje krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Tak, zgadza się. Na You Tube oglądałem jego filmy - instrukcje dziesiątki razy. Niemniej jednak planuję wprowadzić kilka swoich zmian. Zobaczymy co z tego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 W kolejnym etapie przygotowałem stateczniki. Elementy sklejone z dwóch warstw depronu 6mm. Statecznik pionowy przygotowany do wklejenia. Na zdjęciu tylko przymiarka. Również ostatecznie przeszlifowałem kadłub. Zdjęcia może nie najlepszej jakości - robione komórką. No i jeszcze pytanie - czy ktoś z szanownych kolegów modelarzy stosował ten specyfik ze zdjęcia? (oracover-klej-styropian-depron). Dobrze byłoby poznać opinie bardziej doświadczonych na ten temat. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Poważny projekt pomimo że z drpronu, ja bym włączył do niego jeszcze styrodur na te strategiczne obłe kształty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Dzięki za te z pewnością cenne uwagi. Taką technologią buduję model po raz pierwszy. Koncepcja i plany są ze strony Juliusa Perdany. Tak od siebie wkleiłem już kilka podłużnic wzdłuż kadłuba - może troszkę go wzmocnią? Ewentualnie mogę dodać jeszcze wręgi pośrednie na dalszym etapie prac - w oryginalnych planach żadnych dodatkowych wzmocnień nie ma. Z pewnością przy każdym dodatkowym wzmocnieniu przybywa też wagi modelu. Kusi mnie też wykonanie demontowalnego statecznika poziomego (mniej przestrzeni do przecowywania i transportu) - tylko ta dodatkowa waga - czy warto? Zobaczymy jak to będzie dalej. A czy stosował ktoś ten klej pod folię o którym pisałem wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 W dniu 27.08.2021 o 21:48, rosik napisał: No i jeszcze pytanie - czy ktoś z szanownych kolegów modelarzy stosował ten specyfik ze zdjęcia? (oracover-klej-styropian-depron). Dobrze byłoby poznać opinie bardziej doświadczonych na ten temat. Zgodnie z opisem to klej/podkład stosowany na modele z depronu/styropianu aby lepiej kleiły sie do niego folie termiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 No tak, wiem do czego służy, jednak chodzi mi o opinię tych, co go stosowali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Dłubanina fajna niestety jednorazowa. Polecam wzmacnianie depronu styroduru albo balsa albo węglem. Dużo pracy włożonej, ale niewielki błąd przy locie zniweczy trud. Co zaś się tyczy kleju to polecam odwiedzić market budowlany i wybrać coś typu klej do styro lub poliuretan. Za ten klej w modelarskim zapłacisz jak za 2 -3 w markecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Sam mam takie obawy. Ale pokusa sprawdzenia samemu takiej konstrukcji jest silniejsza. Tak, jak już pisałem wcześniej, do klejenia depronu w zdecydowanej większości używam kleju na gorąco. Ten klej ze zdjęcia służy jako podkład do klejenia folii np. Oracover na depronie. No i chodzi mi o opinię na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 A propo kleju na gorąco . Mam taką obserwację że w gorące i słoneczne dni taka spoina potrafi puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dzięki za rzeczową uwagę. Osobiście nie mam doświadczenia z tym klejem - sugeruję się tylko metodą autora tych planów. A co Byś polecał w zamian, aby klej wiązał trwałe, mocno i szybko? Z obserwacji forum wiem, że Masz w tym zakresie bardzo duże doświadczenie. Czy Masz też jakieś doświadczenie z tym klejem - podkładem pod Oracover? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Po chwilowym zauroczeniu klejem z pistoletu wracam do polimerowego. Klejem na gorąco kleję tylko punktowo aby coś przyłapać do czasu wiązania kleju polimerowego lub soudala d4Nie mam doświadczenia z tym klejem do folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dzięki. O to mi chodziło. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @rosik Podejrzewam, że Twoje pytanie dotyczące, wspomnianego wielokrotnie, kleju wywodzi się z chęci pokrycia modelu folią Oracover. Osobiście nie próbowałem oklejać pianek foliami modelarskimi. Mogę jednak z własnego doświadczenia zasugerować użycie folii Oracal - samoprzylepna, dostatecznie dobrze się kurczy pod wpływem niskiej temperatury (dużo niższej niż wymaga klej na oracover do aktywacji), ekonomiczna oraz kilkukrotnie zwiększa wytrzymałość modelu z depronu. Użyłem jej w kilku projektach min: Calmato 60, które opisałem na forum, Modela Vega oraz jednego z 4 depronowców, które kiedykolwiek zbudowałem: FT Versa Wing. Wytrzymał 2 sezony mocnego obijania o glebę. Twój projekt zapowiada się świetnie! Powodzenia w dalszej pracy i zasiadam na widowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Tak, wyczytałeś w moich myślach. Folia Oracover i klej pod nią miała by jednocześnie wzmocnić całą konstrukcję. Nie wiem tylko czy warto (wiadomo koszty). Folie samoprzylepne Oracal też posiadam i też o nich myślę. Przemyślę to jeszcze. Niemniej dzięki za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Teraz mi się przypomniało, zapewne znasz https://www.youtube.com/c/RamyRC. W każdym razie, swoje projekty z depronu pokrywał przy użyciu folii Oracal. W przypadku Oracover jedyną przewagą jest waga, aczkolwiek wątpię, że zysk +-200g na cały model jest warty tej inwestycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 51 minut temu, rosik napisał: Tak, wyczytałeś w moich myślach. Folia Oracover i klej pod nią miała by jednocześnie wzmocnić całą konstrukcję. Nie wiem tylko czy warto (wiadomo koszty). Folie samoprzylepne Oracal też posiadam i też o nich myślę. Przemyślę to jeszcze. Niemniej dzięki za poradę. Dawaj zwykłą folią samoprzylepną. Ja tak pokryłem swojego Grummana. Normalnie żelazkiem wprasowujesz i odchodzi razem z depronem jeśli chcesz zerwać. Bardzo mocno polecam. Bez gruntowania, bez dodawania kleju. Po prostu tniesz, odrywasz papier podkładowy, ustawiasz żelazko by było ciepło-gorące ale nie za mocno i prasujesz. Folia wtapia się w depron i masz super powierzchnię. Tutaj masz wątek i zdjęcia jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Też tak myślę. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Też pokryłem model folią samoprzylepną i jestem bardzo zadowolony. Na całym modelu (1,3 m PT 17) przyrost wagi to 170 g . Oprócz fajnego wyglądu , dodatkowo cała konstrukcja bardzo wyrażnie się wzmocniła. Temperaturę żelazka trzeba dobrać doświadczalnie , bo przegrzana folia twardnieje i robi się "krucha" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi