jarek996 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2023 Dobrze wydane pieniadze!!! Chyba z 1,5 kG wspanialych zdjec, rysunkow i opisow! Teraz, jarek996 napisał: Dobrze wydane pieniadze!!! Chyba z 1,5 kG wspanialych zdjec i opisow! 1
young Opublikowano 29 Grudnia 2023 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Koniec roku a tu kurier zdążył podrzucić kolejną książkę z mojego konika jakim są szybowce. Teraz szukam i sprawdzam czy wydali 2 cześć . 4
young Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Rok wydania 1934. Całkiem niezły stan. Cudowna relacja słynnego acz zapomnianego przelotu. Po wojnie wznowiono 3 razy wydanie tej książki . Ostatni raz w ubiegłym roku. Na przykładzie tej książki widać jak nieparwdopodobny to był wyczyn, choć teraz w historii zapomniany. Ciekawe jest również jak mocno zmieniła się polszczyzna i ortografia. Polecam 2
young Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Uwaga , dziś dotarł samouczek techniczny budowy modeli płatowców . Rok wydania prawdopodobnie 1923 !!!!! Wyobraźcie sobie to w tamtych latach !!! Przeczytajcie tekst ze zdjęcia ? warto. Czyż nie wspaniałe by było odtworzyć te modele i zobaczyć jak latają ? Autor podaje że przelatują 100 m. 3 1
Gość Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Uwazna lektura takiego samouczka nawet obecnie nie zaszkodzilaby niejednemu adeptowi modelarstwa.
RomanJ4 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 15 godzin temu, young napisał: Uwaga , dziś dotarł samouczek techniczny budowy modeli płatowców . Rok wydania prawdopodobnie 1923 !!!!! Wyobraźcie sobie to w tamtych latach !!! Przeczytajcie tekst ze zdjęcia ? warto. Czyż nie wspaniałe by było odtworzyć te modele i zobaczyć jak latają ? Autor podaje że przelatują 100 m. Jak samouczek budowy podaje, do budowy takich modeli niezbędna jest... żona! (tylko ile z nich dzisiaj potrafi szyć ręcznie? ) 1 1
young Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Dzisiaj czas spędziłem przy czytaniu/oglądaniu książki opisującej wybrane szybowce mistrzostw świata. Wstęp opisuje krótko początki w tym szybowiec Tańskiego "lotnia" z ok 1896 roku. Ciekawym uczestnikiem mistrzostw był Związek Południowej Afryki co by to nie znaczyło. 2
young Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego W myśl cudze chwalicie a swego nie znamy. Chciałem przedstawić dwie książki o naszych konstrukcjach szybowcowych i pochwalić autorów za styl w jakim to zrobili. Mowa o książkach o szybowcu IS - 1 Komar i WWS - 1 Wrona. W swojej kolekcji mam naprawdę dużo pozycji szybowcowych ale te dwie są nadzwyczaj świetnie wydane ! . Autorzy zadali sobie bardzo dużo trudu i pracy aby uzyskać świetnie grafiki, ilustracje, kolorystykę i opis - co całości nadaje niesamowity klimat tamtych lat jak i współczesnych. Bardzo wartościowe moim zdaniem pozycje dla makieciarzy jak i pozostałego grona modelarzy. Książki zakupione przez internet w Muzeum Lotnictwa w Krakowie. (Cena też atrakcyjna). Szczerze i bezinteresownie polecam. A fotki są w celach propagowania naszej wspaniałej historii szybownictwa. 4
m2z Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego niedługo ukaże się w tej serii Salamandra Zainteresowani niech śledzą stronę M L w Krakowie 1 2
pietrku Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 22 godziny temu, young napisał: Ale było tych szybowisk. Dużo.
young Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 godziny temu, m2z napisał: niedługo ukaże się w tej serii Salamandra Nie mogę się doczekać!!!
m2z Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Niezastąpiony Pan Tomasz Murawski wydał dwie kolejne pozycje MEWA Kocjana i Jastrząb Do mnie już jadą !!!! polecam opierając się na poziomie poprzednich Jego autorstwa monografiach Marek
Gość Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec.
Andrzej Klos Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 2 godziny temu, mr.jaro napisał: Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec. Czy nie sadzisz, ze Foka i Cobra byly ladniejsze? Na Mucha-Standard zrobilem w Pruszczu Gdanskim 5godzin w 1980r co nie bylo latwe na lotnisku polozonym blisko morza. Takie dni zdarzaly sie raz, dwa w roku. W Australii praktycznie codziennie. Na Foce latalem w Lisich Katach. Bardzo przyjemny i latwy w pilotazu szybowiec, Mucha trocha za lekka moim zdaniem.
Gość Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 2 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Czy nie sadzisz, ze Foka i Cobra byly ladniejsze? Nie. Mialem na mysli jedynie wyglad, co jest wylacznie kwestia upodoban. Moim zdaniem Mucha Standard miala bardzo zgrabna, klasyczna sylwetke - spodobala mi sie wlasnie owa prostota. Mucha Sto pomimo niewielkich roznic juz tak ladna nie byla.
young Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 9 godzin temu, mr.jaro napisał: Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec. A to masz ??? 1
Ares Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Mnie najbardziej podoba się Pirat. Mam szczególny sentyment do tego szybowca więc może dlatego?
young Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 3 godziny temu, young napisał: A to masz ?? Chyba nie ale mogę sprawdzić. Mam natomiast to:
Gość Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 14 godzin temu, young napisał: A to masz ??? Nie mam i nie znam.
jarek996 Opublikowano 17 Lutego Autor Opublikowano 17 Lutego Dzisiaj jestem w ZG, ale dojechalem przez Berlin (dokad przylecialem z Kopenhagi). U kolegi czekalo (jak zwykle zreszta) kilka nowych pozycji krore wroca za mna do Malmö. 1
Rekomendowane odpowiedzi