jarek996 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Dobrze wydane pieniadze!!! Chyba z 1,5 kG wspanialych zdjec, rysunkow i opisow! Teraz, jarek996 napisał: Dobrze wydane pieniadze!!! Chyba z 1,5 kG wspanialych zdjec i opisow! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Koniec roku a tu kurier zdążył podrzucić kolejną książkę z mojego konika jakim są szybowce. Teraz szukam i sprawdzam czy wydali 2 cześć . 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Rok wydania 1934. Całkiem niezły stan. Cudowna relacja słynnego acz zapomnianego przelotu. Po wojnie wznowiono 3 razy wydanie tej książki . Ostatni raz w ubiegłym roku. Na przykładzie tej książki widać jak nieparwdopodobny to był wyczyn, choć teraz w historii zapomniany. Ciekawe jest również jak mocno zmieniła się polszczyzna i ortografia. Polecam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Uwaga , dziś dotarł samouczek techniczny budowy modeli płatowców . Rok wydania prawdopodobnie 1923 !!!!! Wyobraźcie sobie to w tamtych latach !!! Przeczytajcie tekst ze zdjęcia ? warto. Czyż nie wspaniałe by było odtworzyć te modele i zobaczyć jak latają ? Autor podaje że przelatują 100 m. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Uwazna lektura takiego samouczka nawet obecnie nie zaszkodzilaby niejednemu adeptowi modelarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 15 godzin temu, young napisał: Uwaga , dziś dotarł samouczek techniczny budowy modeli płatowców . Rok wydania prawdopodobnie 1923 !!!!! Wyobraźcie sobie to w tamtych latach !!! Przeczytajcie tekst ze zdjęcia ? warto. Czyż nie wspaniałe by było odtworzyć te modele i zobaczyć jak latają ? Autor podaje że przelatują 100 m. Jak samouczek budowy podaje, do budowy takich modeli niezbędna jest... żona! (tylko ile z nich dzisiaj potrafi szyć ręcznie? ) 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Dzisiaj czas spędziłem przy czytaniu/oglądaniu książki opisującej wybrane szybowce mistrzostw świata. Wstęp opisuje krótko początki w tym szybowiec Tańskiego "lotnia" z ok 1896 roku. Ciekawym uczestnikiem mistrzostw był Związek Południowej Afryki co by to nie znaczyło. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego W myśl cudze chwalicie a swego nie znamy. Chciałem przedstawić dwie książki o naszych konstrukcjach szybowcowych i pochwalić autorów za styl w jakim to zrobili. Mowa o książkach o szybowcu IS - 1 Komar i WWS - 1 Wrona. W swojej kolekcji mam naprawdę dużo pozycji szybowcowych ale te dwie są nadzwyczaj świetnie wydane ! . Autorzy zadali sobie bardzo dużo trudu i pracy aby uzyskać świetnie grafiki, ilustracje, kolorystykę i opis - co całości nadaje niesamowity klimat tamtych lat jak i współczesnych. Bardzo wartościowe moim zdaniem pozycje dla makieciarzy jak i pozostałego grona modelarzy. Książki zakupione przez internet w Muzeum Lotnictwa w Krakowie. (Cena też atrakcyjna). Szczerze i bezinteresownie polecam. A fotki są w celach propagowania naszej wspaniałej historii szybownictwa. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2z Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego niedługo ukaże się w tej serii Salamandra Zainteresowani niech śledzą stronę M L w Krakowie 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 22 godziny temu, young napisał: Ale było tych szybowisk. Dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2 godziny temu, m2z napisał: niedługo ukaże się w tej serii Salamandra Nie mogę się doczekać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2z Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Niezastąpiony Pan Tomasz Murawski wydał dwie kolejne pozycje MEWA Kocjana i Jastrząb Do mnie już jadą !!!! polecam opierając się na poziomie poprzednich Jego autorstwa monografiach Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2 godziny temu, mr.jaro napisał: Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec. Czy nie sadzisz, ze Foka i Cobra byly ladniejsze? Na Mucha-Standard zrobilem w Pruszczu Gdanskim 5godzin w 1980r co nie bylo latwe na lotnisku polozonym blisko morza. Takie dni zdarzaly sie raz, dwa w roku. W Australii praktycznie codziennie. Na Foce latalem w Lisich Katach. Bardzo przyjemny i latwy w pilotazu szybowiec, Mucha trocha za lekka moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Czy nie sadzisz, ze Foka i Cobra byly ladniejsze? Nie. Mialem na mysli jedynie wyglad, co jest wylacznie kwestia upodoban. Moim zdaniem Mucha Standard miala bardzo zgrabna, klasyczna sylwetke - spodobala mi sie wlasnie owa prostota. Mucha Sto pomimo niewielkich roznic juz tak ladna nie byla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 9 godzin temu, mr.jaro napisał: Powiadomcie, kiedy wydadza rozsadna pubikacje z w miare dokladnymi rysunkami i zdjeciami Muchy Standard - ja uwazam go za najpiekniejszy polski szybowiec. A to masz ??? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Mnie najbardziej podoba się Pirat. Mam szczególny sentyment do tego szybowca więc może dlatego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 3 godziny temu, young napisał: A to masz ?? Chyba nie ale mogę sprawdzić. Mam natomiast to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 14 godzin temu, young napisał: A to masz ??? Nie mam i nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Dzisiaj jestem w ZG, ale dojechalem przez Berlin (dokad przylecialem z Kopenhagi). U kolegi czekalo (jak zwykle zreszta) kilka nowych pozycji krore wroca za mna do Malmö. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi