mecenas Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 Nie rozpędzajcie się aż tak z tymi dronami. Pierwszy wniosek z tego konfliktu będzie taki, że na bardzo duzą skale zaczną być stosowane wszelkiego rodzaju jammery i inne "zakłucacze" sygnałów do sterowania tymi dronami. Przyszłość to drony inteligentne, coś w rodzaju wystrzel i zapomnij, które same odnajdują, identyfikują i atakują cele. Po miesiącu walk widać przepaść między armiami UA i FR pod tym względem. Rosja również używa dronów ale w bardzo małym zakresie, są bardzo zapóźnieni. Genialnym jest wykorzystanie dronów przez UA do odnajdywania, identyfikacji i oznaczania celów dla artylerii, czy to lufowej czy rakietowej. To jest przyszłość - jeden pocisk - jeden cel zniszczony, bez zbędnego niszczenia hektaru terenu wokół niego. W ten sposób zniszczono kilka dowództw FR. 2
302_Osh Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Opublikowano 23 Marca 2022 38 minut temu, mecenas napisał: Nie rozpędzajcie się aż tak z tymi dronami. Pierwszy wniosek z tego konfliktu będzie taki, że na bardzo duzą skale zaczną być stosowane wszelkiego rodzaju jammery i inne "zakłucacze" sygnałów do sterowania tymi dronami. No nie do końca, Elon Musk udostępnił starlinki między innymi właśnie po to, żeby Ukraińcy mogli obsługiwać drony i przesyłać dane i srać na kacapskie zakłócacze.
klangner Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 Godzinę temu, mecenas napisał: ... Przyszłość to drony inteligentne, coś w rodzaju wystrzel i zapomnij, które same odnajdują, identyfikują i atakują cele. ... Mam nadzieję, że nie. I mam też nadzieję, że zostanie to szybko zabronione podobnie jak np. broń atomowa. 100% systemy autonomiczne, które za pomocą AI zidentyfikują i same podejmą decyzję o zaatakowaniu celu to byłaby tragedia. 2
Atomizer Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 12 minut temu, klangner napisał: Mam nadzieję, że nie. I mam też nadzieję, że zostanie to szybko zabronione podobnie jak np. broń atomowa. 100% systemy autonomiczne, które za pomocą AI zidentyfikują i same podejmą decyzję o zaatakowaniu celu to byłaby tragedia. Z tym się zgodzę ! Ale niestety większość broni jest produkowana do celowego zabijania a nie obrony. 1
kulfon250 Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 6 godzin temu, latacz napisał: taaaaa -tylko,że 10% z każdej inwestycji publicznej można wyprowadzić tak, żeby nie budziło żadnych podejrzeń. Więc od jednej transakcji wartej miliardy można zawsze pod*** (sprywatyzować) miliony. A od setek drobnych transakcji trzeba kombinować setki razy żeby urwać drobne. I zawsze łatwiej/bezpieczniej wziąć jedną dużą łapówkę niż setki małych -bo z setek ludzi zawsze jedna może się wysypać i chryja gotowa. Ponadto -czołg jaki jest każdy widzi -dobrze to wygląda w mediach i maluczcy wyborcy chwalą i cieszą się złudnym bezpieczeństwem. A tysiące dronów itp -mało kto rozumie ich skuteczność - powszechny odbiór "kupują znowu jakieś małe g*** od swoich" więc to źle się przekłada na słupki wyborcze. Dla przyszłych wyborów zawsze lepiej niech popiera 1000 debili a 100 mądrych protestuje niż odwrotnie... Więc zawsze będą zakupy na pokaz -zawsze ktoś jakąś "gwiazdę śmierci" za publiczne pieniądze wybuduje... lub jak hitler zleci budowę czołgu "mysz" No i taka transakcja to darmowe wycieczki na konto dostawcy itp... I w razie co kasa pod stołem od razu... A produkcja , o rany tyle upierdliwości i jak z tego coś dla siebie wyrwać, no chyba, ze to jak nasze ostatnie inwestycje typu prom itp... gdzie tworzy się tylko "firmy" by zatrudniały za ogromne pieniądze rodziny i znajomych. Ale one z założenia nie mają produkować, na to szkoda kasy Nie wspomnę o poziomie wsparcia, wystarczy popatrzeć np. na USA, tam każda uczelnia, Darpa itp... tworzy konkursy do wyszukiwania talentów. Np. Walki robotów itp... U nas? Wsparcie idzie na kółko różańcowe, bo zawierzymy kraj i będzie bezpieczny A nasze ekipy uczelniane, osiągają naprawdę mega wyniki w międzynarodowych konkursach, tylko udział władz w tym znikomy jeśli w ogóle jest. A ci zdolni kupowani są przez zachodnie koncerny, miałem klienta, którego Mercedes kupił na 3 roku studiów 1
Marek_Spy Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 Czytam takie wpisy i się zastanawiam kto jest kto a znasz historie promu ?
a74BACK Opublikowano 24 Marca 2022 Opublikowano 24 Marca 2022 Tutaj ciekawa rosyjska konstrukcja: https://postimg.cc/SXS9fjGf Latający cel.
a74BACK Opublikowano 24 Marca 2022 Opublikowano 24 Marca 2022 Temu się lipole wysypały: https://postimg.cc/jwWJTDCC
Andrzej Klos Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 W dniu 23.03.2022 o 23:39, mecenas napisał: Nie rozpędzajcie się aż tak z tymi dronami. Pierwszy wniosek z tego konfliktu będzie taki, że na bardzo duzą skale zaczną być stosowane wszelkiego rodzaju jammery i inne "zakłucacze" sygnałów do sterowania tymi dronami. Przyszłość to drony inteligentne, coś w rodzaju wystrzel i zapomnij, które same odnajdują, identyfikują i atakują cele. Po miesiącu walk widać przepaść między armiami UA i FR pod tym względem. Rosja również używa dronów ale w bardzo małym zakresie, są bardzo zapóźnieni. Genialnym jest wykorzystanie dronów przez UA do odnajdywania, identyfikacji i oznaczania celów dla artylerii, czy to lufowej czy rakietowej. To jest przyszłość - jeden pocisk - jeden cel zniszczony, bez zbędnego niszczenia hektaru terenu wokół niego. W ten sposób zniszczono kilka dowództw FR. A ja myslalem, ze Rosjanie wysnuli wnioski z wojny Armenia-Azerbaijan... Caly czas wesze podstep, oni nie moga byc tacy niemadrzy.
a74BACK Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 Tutaj chiński BSL SKY-09P Ma cenną wkładkę ?
a74BACK Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 rosyjska pravda pisze, że my pokazujemy w TV taką mapę: Mamy chrapkę na zachodnią Ukrainę. Niezłą mają tam propagandę, tylko graficy słabi... ? ... a to ich mapa z 2014: Naprawdę swoich obywateli traktują jak IDIOTÓW.
samolocik Opublikowano 20 Września 2022 Opublikowano 20 Września 2022 Świetny film na temat dronów i nie tylko. Nie sugerujcie się tytułem. 2
Rekomendowane odpowiedzi