witold_pi Opublikowano 6 Września 2025 Opublikowano 6 Września 2025 Tylko wtedy były małe 2takty a teraz telepiący 4takt a materiał ulega zmęczemniu distal też
Grzesiek Opublikowano 6 Września 2025 Autor Opublikowano 6 Września 2025 Ok masz racje ale gwarantuje Tobie że w tej kwestji nic sie nie stanie. Belki bedą wklejone w zdłuż calego domku i pokołkowane wykałaczkami z bambusa.Masz moją dożywotnią gwarancję ze Ty sie na tym uwiesisz i nic się nie stanie. NAPRAWDĘ UWIERZ. 1
witold_pi Opublikowano 7 Września 2025 Opublikowano 7 Września 2025 10 godzin temu, Grzesiek napisał: Ok masz racje ale gwarantuje Tobie że w tej kwestji nic sie nie stanie. Belki bedą wklejone w zdłuż calego domku i pokołkowane wykałaczkami z bambusa.Masz moją dożywotnią gwarancję ze Ty sie na tym uwiesisz i nic się nie stanie. NAPRAWDĘ UWIERZ. nie wytrzyma przy mojej wadze niestety 😞 1
Grzesiek Opublikowano 7 Września 2025 Autor Opublikowano 7 Września 2025 Witek wedle Twojej woli. Łoże silnika. 2 1
Jerzy Markiton Opublikowano 7 Września 2025 Opublikowano 7 Września 2025 Grzesiek ? Jakoś tak byłem przekonany, że robisz w/g własnej woli. A nie woli "internautów" ??? Nie wiem, nie pamiętam - skąd to przekonanie ???? Też nie zjadłem wszystkich rozumów, ale jak biorę się za taki model - to wiem, którędy i dokąd zmierzam...... Jakoś tak same niespójności ? Czegoś nie łapię ?? Podpucha forumowa, żeby wywołać jakąkolwiek dyskusję ??? Trzymam kciuki i pozdrawiam - Jurek
Grzesiek Opublikowano 8 Września 2025 Autor Opublikowano 8 Września 2025 Bo robię.Ale belki mi nie do konca pasowały,chodzi o skłon i wykłon silnika. Jak widać łoże już jest z wykłonem 1,5⁰.Tak że Panie Jurek koncepcje są moje i tylko moje,a napisałem tak aby kolega ze śląska był spokojniejszy.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek Opublikowano 28 Grudnia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Grudnia 2025 Wrócilem do tego rwdziaka,mam nadzieje że za tym podejsciem bedzie finał. Zabrałem sie za orczyki i detale do mocowania przeniesienia napędów na stery. FOTKI 6
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2025 Mały update. Obecnie czekam na linke 0,45 jubilerską.Przydały by się jakieś śruby rzymskie, ktoś coś podpowie gdzie takowe nabyć? A może ktoś ma i by sprzedał 4 szt.
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2025 A jak to namierzyć, słowo klucz, Szukałem ale nie znalazłem.
robas69 Opublikowano 29 Grudnia 2025 Opublikowano 29 Grudnia 2025 https://modelemax.pl/pl/649-napinacze 1
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2025 Prośba do speców od napędów linkowych. Mianowicie różne źródła różnie podaja, a jak powinno być aby stery chodziły dobrze i symetrycznie. Chodzi o ustawienie orczyków na kadłubie. Udało sie znaleźć stosowną butelkę 250ml która bedzie zaadoptowana na zbiornik, niestety z racji kródkiej mordki bedzie problem z SC.Wszystko co posiada stosowna masę muszę upchać pod maskę, czyli aku serwa.Na chwilę obecną muszę przebudować domek aby upchnąć tam 2x servo standart i 1xmini na gaz, co nie będzie łatwe.Na górę domku zapcham aku i podgrzewacz świecy.
jarek996 Opublikowano 29 Grudnia 2025 Opublikowano 29 Grudnia 2025 W dniu 7.09.2025 o 19:30, Grzesiek napisał: Witek wedle Twojej woli. Łoże silnika. Moim bardzo skromnym zdaniem, to tamte bukowe "beleczki", byly duzo lepsze.
witold_pi Opublikowano 29 Grudnia 2025 Opublikowano 29 Grudnia 2025 Ja tylko dbam o Twoje zdrowie, reszta mało istotna
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2025 Godzinę temu, jarek996 napisał: Moim bardzo skromnym zdaniem, to tamte bukowe "beleczki", byly duzo lepsze. Moim też dlatego zostały. Macie jakieś sprawdzone serva standart z aliexpres?
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 15 godzin temu, Grzesiek napisał: Prośba do speców od napędów linkowych. Mianowicie różne źródła różnie podaja, a jak powinno być aby stery chodziły dobrze i symetrycznie. Chodzi o ustawienie orczyków na kadłubie. W pozycji neutralnej orczyk powinien być prostopadle do linki* Wtedy masz równe wychylenie w obie strony. *tzn. Jak poprowadzisz linię od punktu zaczepienia linki, do osi obrotu, to ta linia powinna być prostopadła do linki 1
motfil Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 11 godzin temu, Patryk Sokol napisał: W pozycji neutralnej orczyk powinien być prostopadle do linki* Wtedy masz równe wychylenie w obie strony. Nie koniecznie wystarczy że osie orczyków są równoległe
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 27 minut temu, motfil napisał: Nie koniecznie wystarczy że osie orczyków są równoległe Wtedy masz asymetryczne wychylenia. Co nie zawsze jest złe, można np. zrobić większe wychylenie SW w górę niż w dół. Np. W RWD 10, to gdyby zrobić orczyki prostopadle do statecznika poziomego, to wtedy w górę masz większe wychylenia niż w dół.
motfil Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Taki układ będzie powodował równomierne wychylenia w obie strony
Patryk Sokol Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 No nie będzie. W takim układzie masz dostępne większe wychylenie do góry dostępne niż do dołu.
Rekomendowane odpowiedzi