Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Prace trwają ale..bardzo powoli,z racji remontu mieszkania.Przy modelu nie wielki progres.Dlubię mechanike przy skrzydłach i okazało się ze zawiasy się skończyły.Nie jest problemem kupić,ale na chwile obecną nic poza zawiasami mi nie potrzebne.Cena zawiasa smieszna ale wysyłka.I pytanko czy macie jakieś fajne patęty na zrób to sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 8 minut temu, Grzesiek napisał: czy macie jakieś fajne patęty mamy fajne patenty na kryte zawiasy.....rurka mosięzna +drut stalowy to są takie trochę makietowe zawiasy więc nie wiem czy na tym etapie budowy szkrzydeł i stery/stateczników da rade to zrealizować 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 7 minut temu, d9Jacek napisał: mamy fajne patenty na kryte zawiasy.....rurka mosięzna +drut stalowy to są takie trochę makietowe zawiasy więc nie wiem czy na tym etapie budowy szkrzydeł i stery/stateczników da rade to zrealizować A zaprezentuj Jacku.Coś takiego jak poniżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 22 minuty temu, Grzesiek napisał: A zaprezentuj Grzegorz, za dużó pisania , a niestety nie mam możliwości skanowania planów. Poszukaj planów modeli opracowanych przez Leszka Podgórskiego np Prząsniczka i popatrz jak to wygląda, W skrócie wygląda to tak: 1/ płaskowniki z duralu# 1mm z otworem fi 1mm wklejane są w listwę tworząca krawędz spływu statecznika poziomego. 2/ w krawedz natarcia steru , np wysokości- w krawędz sklejoną z dwoćh listew wklejana jest rurka mosiężna o średnicy wewnętrznej równej średnicy otworu w płaskowniku duralowym czyli fi 1 mm 3/Oś zawiasu stanowi drut stalowy fi 1mm przechodzący przez otwory w płaskownikach i rurkę mosięzną. Oczywiście krawędz natarcia steru jak i sama rurka sa nacięte/przecięte w miejscach odpowiadających wklejeniu płaskowników w krawędz spływu Zalety= poprawnośc aerodynamiczna, makietowy wygląd, budowa prosta jak cep...no i w każdym momencie demontowalne 22 minuty temu, Grzesiek napisał: Coś takiego jak poniżej w blaszce powinny byc wywiercone otwory ale ten drut może sam wyjśc po wklejeniu bo praktycznie nic go nie trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Juz wiem o co chodzi,no u mnie ten patent raczej nie wyda jak pisaleś wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 5 minut temu, Grzesiek napisał: Juz wiem Grzegorz, zdecydowanie polecam stare numery Planów Modelarskich, tych z planami makiet, Są tam opisane technologie bardzo przydatne przy budowie makiet ale często juz niestety zapomniane 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 2 godziny temu, Grzesiek napisał: Cena zawiasa smieszna ale wysyłka. Takie pierdolki czesto wysylaja u nas listownie. W Polsce nie? Ponadto plastikowe gotowce lzejsze, anizeli blaszane. A jak pomysle, ze dla niezbyt skomplikowanego modelu musialbym poswiecic godzine (przy moim tempie budowy prawdopodobnie wiecej) na samodzielne wydlubanie ilus tam zawiaskow, wolalbym jednak zaplacic za przesylke i w ten sposob zaoszczedzony czas poswiecic na co innego. Z postepujacym wiekiem czas staje sie bardziej wartosciowy od monet. ? Dopiero majac laser albo frezarke CNC oplaca sie pod wzgledem czasowym, moim zdaniem, budowac zawiaski samodzielnie. Chyba, ze chodzi o model redukcyjny zgodny z pierwowzorem do "ostatniej srubki". Ten Pomysl Jacka jest bardzo dobry dla zawiaskow z osia obrotu odsunieta troche dalej od krawedzi natarcia lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Godzinę temu, mr.jaro napisał: Takie pierdolki czesto wysylaja u nas listownie. W Polsce nie? . U nas niezależnie czy bierzesz towar za 1000zł czy za 2zł.Przesyłka idzie firmą z którą sklep ma umowe.W tym przypadku GLS 22zł a zawiasy 7zł. No nic wykombinuje może coś z PET-a z butelki.Jak będzie lipa to poprostu zamówie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 No i powstają zawiasy.Potrzeba matką wynalazków.Zdięcia z produkcji jak coś to pytać.Powstają z pojemnika po płynie do spryskiwaczy.W miejscu zgięcia przypalam drutem oporowym,następnie nadaje krztałt.I ostatnia fota wstawione zawiasy będą zakolkowane.Mocne to jak cholera,smialo mozna do modeli 3D do 2m zakładać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 38 minut temu, Grzesiek napisał: No i powstają zawiasy.Potrzeba matką wynalazków.Zdięcia z produkcji jak coś to pytać.Powstają z pojemnika po płynie do spryskiwaczy.W miejscu zgięcia przypalam drutem oporowym,następnie nadaje krztałt. Grzesiu, nie obraz się ale to podcieranie dupy szkłem...... jeżeli chcesz takie zawiasy to tylko pleciona tasma polipropylenowa, taka do tasmowania opakowań= biała lub czarna .Trzeba wkleic i trzeba zakołkować. Mozna tez zrobic eleganckie z blaszki z puszek po piwie i szpilek jako osie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Nie obrażam się ani dupy szķłem nie podcieram.Z taśmy do bindowania białej lub czarnej próbowałem,to dopiero jest chujnia.Rozrywa się w zdłuż.Nie dziękuję Jacek za takie pomysły.Ten patent naprawde Ist the best. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 2 minuty temu, Grzesiek napisał: Ten patent naprawde Ist the best. ? zabaczymy w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Nawet takie sprzedają.Jak wcześniej pytałem o pomysły to był jeden ,z rurki i pręta ,a nagle jest mnogo z puszki i szpilki itp.Tak myślę ze etap budowy tego modelu na forum zakoncze na tym etapie.Oczywiscie model poleci ale to już tylko ja będe świadkiem.Moda na heyt i co wiem nie powiem nastała .Już kiedyś pisałem ze mam dość tego forum i to własnie nadszedł chyba kres.Pokazałem ze 4 budów modeli.Smitch mini plane ,wicherek,akrobat i teraz dyszka.Dość.Niech sie inni wykarzą.Bo gotowców MADE IN CHINA mam pół pokoju 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 14 minut temu, Grzesiek napisał: Nawet takie sprzedają.Jak wcześniej pytałem o pomysły to był jeden ,z rurki i pręta ,a nagle jest mnogo z puszki i szpilki itp.Tak myślę ze etap budowy tego modelu na forum zakoncze na tym etapie.Oczywiscie model poleci ale to już tylko ja będe świadkiem.Moda na heyt i co wiem nie powiem nastała .Już kiedyś pisałem ze mam dość tego forum i to własnie nadszedł chyba kres.Pokazałem ze 4 budów modeli.Smitch mini plane ,wicherek,akrobat i teraz dyszka.Dość.Niech sie inni wykarzą.Bo gotowców MADE IN CHINA mam pół pokoju Grzesiu, takie zawiaski to się stosowało do bardzo małych modeli. Robisz bardzo fajna makiete i szkoda po prostu aby sie rozbiła, i tyle......Napisałem , nie obrażaj się bo nie ma o co ...i nikt Cie tu nie hejtuje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 10 godzin temu, Grzesiek napisał: Nawet takie sprzedają.Jak wcześniej pytałem o pomysły to był jeden ,z rurki i pręta ,a nagle jest mnogo z puszki i szpilki itp.Tak myślę ze etap budowy tego modelu na forum zakoncze na tym etapie.Oczywiscie model poleci ale to już tylko ja będe świadkiem.Moda na heyt i co wiem nie powiem nastała .Już kiedyś pisałem ze mam dość tego forum i to własnie nadszedł chyba kres.Pokazałem ze 4 budów modeli.Smitch mini plane ,wicherek,akrobat i teraz dyszka.Dość.Niech sie inni wykarzą.Bo gotowców MADE IN CHINA mam pół pokoju E tam, Grzegorz. Buduj i pokazuj. Mnie ten Twoj RWD ciekawi. Zadajesz pytania i otrzymujesz odpowiedzi. Z jednych skorzystasz, z innych nie, a mimo tego ziemia nadal bedzie sie obracala. Ostatecznie to Twoj model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Spokojnie Grzesiek, ja tez sam buduje i wymyslam i podgladam rozne patenty jedne sie sprawdzaja inne nie a jeszcze inne czasem sie sprawdzaja a czasem nie. Fajnie ze pokazujesz swoje patenty, a co do tego czy poleci i jak poleci to juz konstruktor wie najlepiej co ma jaka wytrzymalosc i czego sie spodziewac po budowanej maszynie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Witam. Od ostatniego wpisu troche ostyglem.Zawiasy wymieniłem na kupne.Przepraszam Jacek,te moje faktycznie nadają sie do modeli szkolnych.Robota mini mini drygła.Doszło mocowanie serw oraz pospawane podwozie.Problem jest z amorkiem H=110mm 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 11 minut temu, Grzesiek napisał: Problem jest z amorkiem H=110mm rurka w rurke, sprężyna ....masz podgląd w RWD 9 W .Schiera to tak proste jak kaszanka która mi poleciłes a która nareszcie zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 I jak kaszanka?Pochwal się na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 1 minutę temu, Grzesiek napisał: I jak kaszanka?Pochwal się na forum. jeszcze nie wiem ...bo jeszcze w garnku siedzi...pozostało ostatnie 20 minut...pochwale sie ...ostatnio robiłem kiełasy fuet też się pochwalę...idealne na lato bo bez wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi