Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. sławek Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Po modelarskiej przerwie nasmarowałem coś prostego i mam nadzieje przyjemnego w locie . Luźna interpretacja sportowego samolotu z okresu międzywojennego GEE BEE "E" Biały XPS Diall , 1m rozpiętości , 3s, profil wklęsły -bez lotek . Kryty bezbarwną taśmą pakowa plus kolorowe zwykłe samoprzylepne folie . Taki FiteTest style . "Cylinderki" -mało i chudo - kompromis między ilością faktyczną a zminimalizowaniem oporu w locie (jeszcze będą malowane i lekko wzbogacone o jakieś detale ) , pierścień silnika na razie tymczasowy . 5
Patryk Sokol Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Możemy zrobić wyścigi. Kto szybciej GeeBee oblata: Niby moja budowa jest dalej, ale od dwóch miesięcy nie mam jak przysiąść...
sławek Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Skoro Patryku chcesz "wyścigi" to muszę podrasować "napęd".... Pseudo cylindry które widzicie na zdjęciach w pierwszym poście oklejone dodatkową warstwą depronu 3mm dla utworzenia "głowic" i owinięte dratwą dla efektu żeberek . Białe rurki po bowdenie oklejone srebrną taśmą wklejone jako popychacze zaworów . 4
sławek Opublikowano 1 Września 2023 Autor Opublikowano 1 Września 2023 Założyłem sobie już na samym początku profil wklęsły ....ale rozwiązania budowy skrzydła częściowo zapożyczyłem z konstrukcji typu "Armin" a "łamana" górna linia profilu może się kojarzyć z FliteTest. Dźwigar gł. to płaskownik węglowy 6x1 plus wklejony w wewnętrzną warstwę w skrzydle, listewki sosnowe na spływie i krawędzi - te ostatnie zastosowałem nie dla dodatkowego usztywnienia konstrukcji a dla zabezpieczenia między innymi przed gumą na którą skrzydło będzie przyczepiane. Aktualna waga pokrytego folią i taśmą pustego modelu to ~190g - teoretycznie jak dojdzie wyposażenie , podwozie .. to spodziewam się wagi w okolicy 450g do lotu i obciążenia ~ 22.5/dm , przy konfiguracji na 3S . 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. sławek Opublikowano 9 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 Września 2023 Patryk oblatał już swoją pszczółkę a ja nadal w lesie . Dorobiłem pilota ze styroduru , doszły jakieś "zegary" ,owiewka oraz podwozie 7
Rekomendowane odpowiedzi