Skocz do zawartości

IAR-80A skala 1:4,37

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 18:24, kesto napisał:

Złożyłem na sucho obie połówki kadłuba, żeby zobaczyć, czy wszystko pasuje.

i80 218.jpg

i80 219.jpg

i80 220.jpg

i80 221.jpg

NIE PASUJE! 😄

I co z tego, ze zrobil rozne buteleczki, drazeczki, kabelki i wezyki, jak kadlub nie pasuje 

i80218.thumb.jpg.c7dacd90633db1149a78a68e4d35b6b5.jpg

A to tez NIE zrobione, tylko wyjal ze starego Komarka (albo Rometa)

i80226.thumb.jpg.99f61be93e51439bb5459e84607f5da8.jpg

• Lubię to 3
  • Haha 1
Opublikowano

Jarek! Ja tam nic nie widzę! Dla mnie wszystko pasuje. Oczywiście traktuję jako Twój kolejny żart😆. Może to zazdrości? Pochwal się lepiej jakie postępy poczyniłeś ze swoim IAR-em. Ja jestem fanem pracy Krzyśka i jego modeli. Mucha nie siada!

i80218.jpg.17eda0557b53043f0c2dd2d70c6506e6.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

U mnie modelarstwo poszlo na razie do kata. Za to w sierpniu walnalem 2500 km rowerem (w lipcu tez ponad 2000).

Przyjdzie zima, to sie cos podlubie 😉

P.S. mialo byc okragle, a wyszlo lekko owalne (bo bylo krzywo i trzeba bylo "wyokraglic" po sklejeniu)🤣

Najwazniejsze, ze wyszedl z twarza z tej "kuchy".

No i w sumie to masz masz racje, bo ogolnie, to mu to nawet jakos wychodzi 😉

i80218.jpg.17eda0557b53043f0c2dd2d70c6506e6.thumb.jpg.322c89cc7260b989643be52d19fc8d73.jpg

Opublikowano

Orczyk, jak orczyk, ale DLACZEGO tutaj sa rozne odleglosci od "krawedzi" (i po drugiej stronie to samo)? 🤣

Krzysiu, wakacje juz minely, wez sie troszke BARDZIOEJ skoncentruj na robocie.😉

P.S. a jak tam MUSTANG?

i80228.thumb.jpg.dff8b936eee2ee1e3ae06eedd118e1d3.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Krzysiu, poniewaz ostatnio bylem dla Ciebie bardzo ”ostry”, postanowilem w jakis sposob odkupic moje winy i zrobic w tym watku cos pozytywnego, poza ciaglym wyszukiwaniem bledow w sztuce modelarskiej (ktore sie czasem zdarzaja😜). Polecialem wiec do Bukaresztu, aby opracowac Ci dokumentacje fotograficzna egzemplarza muzealnego. Niestety ku mojej (i pewnie Twojej) rozpaczy, muzeum jest w remoncie😭 Nie wiem teraz czy poczekasz, az polece PO remoncie (z tego co zrozumialem pana ciecia, to dwa miesiace, ale to Rumunia, wiec moze tez byc dwa lata😂), czy budujesz BEZ dokumentacji? Daj znac, bo nie wiem jak mam planowac swoje zycie. Twoj oddany ”fan” : Jarek

IMG_0312.jpeg

IMG_0313.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej Klos napisał:

Orginalu IAR 80 niestety nie ma, prezydent Ceausescu kazal ja zniszczyc jako produkt brudnego kapitalizmu. Jest tylko replika:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_of_Romanian_Aviation

Podobnie u nas po wojnie, Gomulka nie pozwolil przyprowadzic z Rumunii  Los, Karas i inne, nawet jako eksponaty muzealne.

Wiem, wiem. Lepsza replika, niz nic😉

Opublikowano
4 godziny temu, jarek996 napisał:

Krzysiu, poniewaz ostatnio bylem dla Ciebie bardzo ”ostry”, postanowilem w jakis sposob odkupic moje winy i zrobic w tym watku cos pozytywnego, poza ciaglym wyszukiwaniem bledow w sztuce modelarskiej (ktore sie czasem zdarzaja😜). Polecialem wiec do Bukaresztu, aby opracowac Ci dokumentacje fotograficzna egzemplarza muzealnego. Niestety ku mojej (i pewnie Twojej) rozpaczy, muzeum jest w remoncie😭 Nie wiem teraz czy poczekasz, az polece PO remoncie (z tego co zrozumialem pana ciecia, to dwa miesiace, ale to Rumunia, wiec moze tez byc dwa lata😂), czy budujesz BEZ dokumentacji? Daj znac, bo nie wiem jak mam planowac swoje zycie. Twoj oddany ”fan” : Jarek

Mój oddany fanie Jarku.

Bardzo się cieszę, że masz wyrzuty sumienia z powodu swojego "ostrego" zachowania, które wpędziło mnie w bardzo podły nastrój i zachwiało moją wiarę w umiejętności modelarskie i sens działania na tym polu. Twoja szczera skrucha i chęć poprawy sprawiła, że mogę odwołać wizytę u psychoterapeuty i odstawić leki antydepresyjne. W ramach pokuty, możesz odwiedzać Rumunię co 2 miesiące (wyłącznie na rowerze):) i sprawdzać, czy już otwarte muzeum. Zdjęcia makiety IAR-a 80 będą jak najbardziej pomocne, choć jak je oglądam w necie, to mam mieszane uczucia. Ale pokuta, to pokuta. Tak więc już wiesz jak zaplanować swoje życie na najbliższe miesiące.😛

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, kesto napisał:

Mój oddany fanie Jarku.

Bardzo się cieszę, że masz wyrzuty sumienia z powodu swojego "ostrego" zachowania, które wpędziło mnie w bardzo podły nastrój i zachwiało moją wiarę w umiejętności modelarskie i sens działania na tym polu. Twoja szczera skrucha i chęć poprawy sprawiła, że mogę odwołać wizytę u psychoterapeuty i odstawić leki antydepresyjne. W ramach pokuty, możesz odwiedzać Rumunię co 2 miesiące (wyłącznie na rowerze):) i sprawdzać, czy już otwarte muzeum. Zdjęcia makiety IAR-a 80 będą jak najbardziej pomocne, choć jak je oglądam w necie, to mam mieszane uczucia. Ale pokuta, to pokuta. Tak więc już wiesz jak zaplanować swoje życie na najbliższe miesiące.😛

Porezerwowalem bilety co dwa miesiace, przez najblizsze 5 lat😉. Zdaje sobie sprawe, ze ta ”makieta” w muzeum jest tylko 85%, ale jak juz mialem chwilke to warto bylo sprobowac. Niestety tym razem sie nie udalo. Gdybys tylko wiedzial jak ryzykowalem jadac miedzy szalonymi Rumunami! Oni wyraznie nie lubia, gdy rower jest szybszy od ich pojazdow, a bylem szybszy, bo miasto z rana ZAKORKOWANE! Bukareszt nie jest zdecydowanie miastem przyjaznym rowerzystom.                                                 P.S. Wizyte odwolaj, ale lekow nie odstawiaj z dnia na dzien! Na razie zmniejszaj dawki. Lagodniej (bez szoku) wrocisz do modelarstwa przez duze M😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.