Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kesto Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Tabliczka znamionowa. 11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Mokry sen Krzysia: IAR na biegunach. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kesto Opublikowano 12 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Tablica przyrządów. 11 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Przypomnij, robisz model redukcyjny na wystawę, model latający do odbycia jednego lotu i potem na wystawę, czy może samolot do codziennego używania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia @kesto wcześniej wybudował fabrykę IAR'a w skali 1:4,37 i teraz klepią serię próbną. 2 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Nie no, wszystko pięknie, ale Krzychu, czy te puszki przyrządów bedą widoczne po zamontowaniu tablicy w kabinie? Idziesz po bandzie ??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Godzinę temu, mecenas napisał: czy te puszki przyrządów bedą widoczne po zamontowaniu tablicy w kabinie? Idziesz po bandzie ??. Gdyby były niewidoczne, to bym nie musiał ich robić. Niestety, kadłub za tablicą przyrządów aż do wiatrochronu był odkryty i wszystko było widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia A to zmienia postać rzeczy?. Zwracam honor. W tej sytuacji pewnie też bym zrobił gdybym budował ten model. Jest to kolejny "smaczek" który tak "podnieca " ludzi ogłądajacych makiety samolotów wzbudzajac szacunek dla wykonawcy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Krzysztofie, w tym przypadku (brak zakrycia strefy za tablicą przyrządów) najbardziej rzuca się w oczy plątanina przewodów ciśnień statycznych i dynamicznych (tzw. diuryty) łączących puszki przyrządów membranowych (wysokościomierz, prędkościomierz, wariometr), wiązki przewodów elektrycznych (obrotomierz, termometry, manometry, paliwomierz) oraz pojedyńcze kable do lampek sygnalizacyjnych, przewodów powietrznych do zasilania sztucznego horyzontu (o ile nie był już elektryczny). Gdy mechanik samolotu zdemontuje jedną z paneli przyrządów pokładowych to widzi przede wszystkim gęstwinę w/w przewodów i wiązek, które -starannie upięte - przykrywają puszki wskaźników. Ja diuryty wykonuję z grubych kabli energetycznych w odpowiedniej kolorystycznie izolacji. Fotka z szybowca (fotografia: Szybowce Politechniki Warszawskiej) pokazuje tylko namiastkę tego o czym piszę, np. fotka " zatablicza" z Mig-21 lub Mig-23 powoduje zawrót głowy. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kesto Opublikowano 20 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Musiałem popracować nad wręgami. Nic nie pasowało, ani obrysy, ani rozkład podłużnic. Robota ręczna czyli żmudna, ale z efektu jestem zadowolony. Teraz te wręgi powycinać ze sklejki i można bawić się dalej. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Z czego to robisz, ze wszystko takie zielone??? Druga sprawa to, ze u Ciebie ZAWSZE wszystko, tak rowno i pieknie (nawet linial lezy rownolegle do krawedzi stolu) , a tu prosze; jedno krzeslo krzywo stoi przy stoliku!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 4 minuty temu, jarek996 napisał: Z czego to robisz, ze wszystko takie zielone??? Z zielonego paskudztwa?. To nibydepronowe podkłady pod panele podłogowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 5 minut temu, kesto napisał: Z zielonego paskudztwa?. To nibydepronowe podkłady pod panele podłogowe. To Ty depronowca budujesz, czy to tylko jakies przymiarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Musiałem na nowo pozaznaczać miejsca na podłużnice, bo na planie były spore rozbieżności. Powycinałem więc wręgi z depronu i na nowo przy pomocy listwy pozaznaczałem miejsca nacięć pod podłużnice i w ten sposób mam komplet szablonów wręg (właściwie to półwręg) z zielonego paskudztwa, od których odrysuję na sklejce właściwe wręgi już bez błędów. To taka stara, dawno zapomniana szkoła modelarstwa. Dzisiaj robi się to wszystko w komputerze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Widze, ze troszke bladzisz i nie bardzo wiesz CO ( i JAK) dalej robic. Mysle, ze to zwyczajny brak doswiadczenia. Proponuje Ci pozyczyc sobie taka pozycje: "MINIATUROWE LOTNICTWO". Tam masz podstawy calego naszego hobby. Ja jako mlody chlopak przeczytalem ja i teraz np. bylem w garazu i w 7 minut ogarnalam kadlub modelu. Podocinane, dopasowane, a teraz tylko wymieszac klej i skleic do kupy. Rownoczesnie robie obiad i ogladam dwa filmy, sluchajac do tego muzyki i myjac samochod. Naprawde warto poczytac te ksiazke. Po niej otwieraja sie nowe horyzonty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 6 godzin temu, kesto napisał: Musiałem na nowo pozaznaczać miejsca na podłużnice, bo na planie były spore rozbieżności. Powycinałem więc wręgi z depronu i na nowo przy pomocy listwy pozaznaczałem miejsca nacięć pod podłużnice i w ten sposób mam komplet szablonów wręg (właściwie to półwręg) z zielonego paskudztwa, od których odrysuję na sklejce właściwe wręgi już bez błędów. To taka stara, dawno zapomniana szkoła modelarstwa. Dzisiaj robi się to wszystko w komputerze. W starych "Plany Modelrskie" z RWD8 podana jest ta metoda. Z tym, ze nie uzywaja "zielonego paskudztwa" ? ale proponuja wyciac tylko obrys wreg bez wyciec na listwy. Dopiero wtedy je narysowac i dopasowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Krzysiu, tanio sprzedaja: Schwimmer für Piper Super Cup, € 25,- (4160 Aigen im Mühlkreis) - willhaben Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Krzysiu; RUMUN jest do wziecia w Norwegii za marne 500 koron. Moge Ci do kompletu podeslac ze 3 Rumunki spod naszych sklepow ? P.Z.L - P-11C - 2m - 120 size | FINN torget 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 3 godziny temu, jarek996 napisał: ... Moge Ci do kompletu podeslac ze 3 Rumunki spod naszych sklepow ? ... A ja moge podeslac kilka Filipinek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 33 minuty temu, Andrzej Klos napisał: A ja moge podeslac kilka Filipinek? To NIE jest temat filipinski, Andrzej!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi