Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 8 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Maja Witam, Dzisiaj mogłem zdjąć skrzydło z deski montażowej. Pokrycie sklejki jest bardzo dobre patrząc od środka. Nie ma żadnego zwichrowania. Waga skrzydła teraz jest 693 g. 13 1
Ziggy Opublikowano 11 Maja Autor Opublikowano 11 Maja Witam, Dostałem dzisiaj wydrukowana 3D formę to owiewki Zefira. Tutaj jest link jak to będę robił. https://www.youtube.com/watch?v=MnnJT5HA0PE 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 12 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Maja Witam, Dzisiaj to mialem taki długi dzień.Musialem odciąć wszystkie podstawki z dolnej części skrzydła. To była bardzo czasochłonna zabawa, trudne podejście i potem szlifowanie do kształtu żeberek. No i lotka z pięcioma zawiasami, każdy z nich trymowany bez końca. Ale w końcu jestem zadowolony ze wszystko pasuje. 4 1
pepcio Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Przy tej długości i pięciu zawiasach nie boisz się ,że lotka będzie miała w locie utrudnione wychylenia? Wygięcie płata podczas różnych faz lotu może ją blokować. Ja bym ją zrobił w dwóch elementach i spiął. Chyba ,że płat będzie pioruńsko sztywny, to takie zjawisko nie zaistnieje.😉
Ziggy Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Witam, Dzisiaj zamontowałem hamulec. Dostałem go z TOP model, 300mm HV, z motorem. Zbudowałem taka szkrzynke i wkleiłem do miejsca w skrzydle.Tymczasowo włożyłem 2mm balsę aby mieć miejsce na górna blaszkę hamulca. I proba otwierania wyszła super. 3
Daniel1978 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Cześć. Super robota. Widać precyzję w budowie. Płat kryłeś fornirem?
samolocik Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 8 godzin temu, Daniel1978 napisał: Płat kryłeś fornirem? Jest to dokładnie opisane na poprzedniej stronie. Komentować coś, czego się nie przeczytało 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 21 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Maja Witam, Dzisiaj dostałem wycinankę do konstrukcji podstawy szkrzydla.Ono ma 5 różnych profili i aby pokryć dolna powierzchnie to jest prawie niemożliwe bez tego systemu. Moj kolega Jilles ( projektant Zefira 4 ) jeszcze raz pomógł i zrobil cały zestaw. TOPFRAME.PDF 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 25 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Maja Witam, Zlozylem podstawę skrzydła.Dobrze to pasuje. Teraz musze zrobić polaczenie klap. Kable so gotowe to zamontowania - 4 serwa. Pod koniec tygodnia będę gotowy to rozpoczęcia pokrywania dolnej powierzchni skrzydła. 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano wczoraj o 07:34 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano wczoraj o 07:34 Witam, Pierwsza polowa dolnej powierzchni skrzydła sklejona. Trochę to kombinowania jak przycisnąć sklejkę to wszystkich żeberek. Zobaczymy jak to wyjdzie. 9
Jerzy Markiton Opublikowano wczoraj o 19:36 Opublikowano wczoraj o 19:36 Cześć Ziggy ! Przy tak dużym skrzydle i przy tak dużym zużyciu materiału zrobiłbym heling pod każde zebro ? Nie podnosi kosztu znacząco ale daje większą dokładność odwzorowania profilu ? Zwłaszcza, jak dociśniesz żeberko pomiędzy hellingiem na kesonie w trakcie klejenia... Ot , takie bajdurzenia. Każdy z nas ma jakieś doświadczenia i co innego jest dla niego ważne ? Nie ukrywam - jestem pod wrażeniem ! Pozdrawiam - Jurek
Patryk Sokol Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 10 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: heling Skąd to słowo się wzięło? Ostatnio je widuje na forum, ale w żadnym podobnym kontekście Google mi nie znajduje.
stan_m Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 25 minut temu, Patryk Sokol napisał: Skąd to słowo się wzięło? Ostatnio je widuje na forum, ale w żadnym podobnym kontekście Google mi nie znajduje. Heling to ława montażowa używana do montażu kadłubów jachtowych w małych stoczniach. Podparcia wręg kadłuba pełnią taka rolę jak przy tym modelu Zefira 4 pełnią podparcia żeber. Kiedyś tam pracowałem. 1
Patryk Sokol Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu OK, dziękuję, moja ciekawość została zaspokojona
Rekomendowane odpowiedzi